Лудогорец победи с 2:0 "Ботев" (Пловдив) в мач от 29-и кръг на "А" група и по този начин интригата за шампионската титла не беше решена днес, а предстои окончателно да приключи в събота, когато ще бъдат последните двубои. Тогава селекцията на Ивайло Петев (с 69 точки) ще гостува на изпадналия от елита Монтана, докато "Левски" (70 точки) приема Славия. Именно в "белите" е надеждата на разградчани. Ако Вили Вуцов и момчетата му сторят чудото и спечелят на "Герена", титлата остава при Лудогорец.

Както е известно, селекцията на Ивайло Петев триумфира миналия сезон отново в последния кръг, когато победи ЦСКА с гол на Мирослав Иванов. Само преди седмица Лудогорец падна на "Герена" от "Левски" с 0:1, което до известна степен направи "сините" шампион. Те обаче трябва да довършат работата си в събота срещу Славия, защото в противен случай ще се окаже, че радостта им е била доста пребързана.

Интригата на днешния мач в Разград бързо приключи. Съдията Мартин Богдев даде две дузпи за Лудогорец още в началните минути. В 8-ата Иван Стоянов вкара за 1:0, а в 18-ата отново той се надърби с изпълнението на 11-метровия наказателен удар, но пропусна. В 20-ата племенникът на Йордан Лечков се реваншира за стореното малко по-рано и удвои преднината на домакините, която остана непроменена до последния съдийски сигнал. През целия двубой избраниците на Петев надиграваха тези на Станимир Стоилов и след загубата "Ботев" (Пловдив) окончателно се прости с минималните си шансове за класиране в Лига Европа. Последният влак за евротурнирите хвана ЦСКА, който завършва на 3-ото място, докато "канарчетата" ще бъдат на 4-ата позиция в крайното класиране.

Играчите на Лудогорец започнаха вихрено мача, а още в 7-ата минута получиха правото да изпълнят дузпа. Съдията Мартин Богдев посочи бялата точка след съприкосновение между Марлон Перейра и Марселиньо, след което бразилецът от състава на домакините падна на земята. Зад топката застана Иван Стоянов, който реализира в центъра на вратата. Стражът на гостите Адам Стаховяк не се намеси по най-добрия начин и топката мина под тялото му - 1:0.

Натискът на Лудогорец продължи и след откриването на резултата. Малко по-късно Станислав Генчев можеше да отбележи втори гол, но прехвърлящият му удар не намери очертанията на опразнената врата. В 18-ата минута главният съдия за втори път отсъди дузпа в полза на домакините, този път за нарушение на Стаховяк срещу Генчев. Зад топката отново застана Стоянов, чието изпълнение бе несериозно и стражът на "канарчетата" спаси. Племенникът на Йордан Лечков реши да копва топката, изпращайки я отново в центъра на вратата, но полският страж този път нямаше проблем да я улови и преднината от 1:0 за Лудогорец остава непроменена.

В 20-ата минута обаче Иван Стоянов се реваншира за пропуска. Генчев подаде към бившия футболист на ЦСКА, който си пое технично топката и с мощен удар в далечния ъгъл наказа Стаховяк за 2:0.

Втората част не се различаваше кой знае колко от първите 45 минути. Лудогорец продължаваше да атакува, а "канарчетата" се отбраняваха с всички сили и трудно стигаха до голови положения.

В 52-ата минута гостите изразиха претенции за дузпа за нарушение срещу Борис Галчев, но съдията Богдев остана безмълвен.

В 63-ата Иван Стоянов имаше отлична възможност да запише хеттрик, но останал сам срещу Стаховяк, след отличен извеждащ пас на Марселиньо, не успя да го преодолее. Резултатът 2:0 за Лудогорец остана непроменен до последния съдийски сигнал и след успеха Ивайло Петев и момчетата му отново са на 1 точка зад "Левски".

ЛУДОГОРЕЦ - "БОТЕВ" (Пд) 2:0

1:0 Иван Стоянов (8-дузпа), 2:0 Иван Стоянов (20)

Двубоят по минути с БЛИЦ
1 - svirkata.jpg
Начало на мача.
7 - ДУЗПА за Лудогорец! Съдията Мартин Богдев посочва бялата точка след съприкосновение между Марлон Перейра и Марселиньо, след което бразилецът от състава на домакините падна в наказателното поле на "Ботев" и изработи 11-метров наказателен удар.
8 -  topka.jpg ГОЛ! Иван Стоянов бележи - 1:0 за Лудогорец! Племенникът на Йордан Лечков стреля в центъра на вратата, стражът на гостите Адам Стаховяк не се намеси по най-добрия начин и топката мина под тялото му.
17 - Втора дузпа за Лудогорец! Станислав Генчев бе фаулиран от Адам Стаховяк и Богдев отново посочи бялата точка.
18 - ПРОПУСНАТА ДУЗПА! Иван Стоянов реши да копва топката, изпращайки я отново в центъра на вратата, Стаховяк този път нямаше проблем да я улови и преднината от 1:0 за Лудогорец остава непроменена.
20 - topka.jpg ГОЛ! Иван Стоянов се реваншира за пропуска си и прави 2:0! Нападателят получи хубав пас с пета в наказателното поле на "канарчетата", пое си топката и с мощен удар в далечния ъгъл наказа Стаховяк.
30 - Мариян Огнянов беше грубо фаулиран от Станислав Генчев на около 30 метра от вратата на домакините. Последва центриране към Йордан Христов на далечния фланг, където с глава 11-ката на "Ботев" отправи удар, но играч в зелено изби от голлинията.
45 - Костадин Дяков напредна по лявото крило, премина през няколко състезатели на домакините и се опита да подаде по земя, но не намери свой съотборник.
45 - Край на първото полувреме.

46 - svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
46 -  smqna.jpg Наставникът на "Ботев" (Пловдив) Станимир Стоилов извършва първа смяна. Тодор Неделев влиза, Томаш Иршак вече е извън терена.
49 - Иван Стоянов стреля опасно от границата на наказателното поле, Стаховяк лови.
52 - Светослав Дяков блокира удар на Борис Галчев, гостите искат дузпа, но такава не е отсъдена.
63 - Фрапантен пропуск на Иван Стоянов, който беше изведен перфектно от Марселиньо, остана сам срещу Стаховяк, но вратарят успя да избие удара му.
69 - smqna.jpg Костадин Дяков е заменен от Луис Педро.
79 - smqna.jpg Мирослав Иванов отстъпва мястото си на Неманя Милисавлевич.
90 - smqna.jpg Иван Стоянов е заменен от Мичел Бургзорг.
90 - Добавеното време е 3 минути.
90+3 - Край на мача. Лудогорец победи "Ботев" (Пд) с 2:0.


ЛУДОГОРЕЦ
: 21.Владислав Стоянов, 25.Йордан Минев, 80.Жуниор Кайсара, 27.Козмин Муци, 4.Теро Мантула, 8.Станислав Генчев, 18.Светослав Дяков, 84.Марселиньо, 11.Жуниор Кишада, 73.Иван Стоянов, 22.Мирослав Иванов
Резерви: 1.Урош Голубович, 5.Александър Барт, 77.Витиня, 6.Георги Костадинов, 17.Мичел Бургзорг, 15.Немяна Милисавлиевич, 10.Себастиан Ернандес
Треньор: Ивайло Петев


2_13.jpg
"БОТЕВ" (Пловдив)
: 1.Адам Стаховяк, 26.Артур Енрике, 5.Бобан Грънчаров, 83.Сивард Спрокел, 15.Марлон Перейра, 11.Йордан Христов, 6.Костадин Дяков, 16.Томаш Иршак, 71.Борис Галчев, 7.Мариян Огнянов, 19.Иван Цветков
Резерви: 55.Ангел Рахов, 18.Станислав Костов, 13.Николай Павлов, 20.Серкан Юсеин, 30.Росен Андонов, 8.Тодор Неделев, 9.Луис Педро
Треньор: Станимир Стоилов


Разград, стадион "Лудогорец Арена"
Съдия: Мартин Богдев

През есента: "Ботев" (Пд) - Лудогорец 0:1

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ