Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

"Левски" се наложи трудно с 3:1 срещу "Ботев" (Враца) при гостуването си на стадион "Христо Ботев" за мача от 27-ия кръг на "А" група. В герой за "сините" отново се превърна Гари Родригес, който вкара от дузпа за 1:2 в 73-ата минута, а в 3-ата минута на добавеното време подаде Жоао Силва и го остави да се разпише на празна врата за крайното 1:3.

Домакините, водени от левскаря Антони Здравков откриха резултата в 34-ата, но веднага след подновяването на играта от центъра Базил Де Карвальо изравни, за да се стигне до дузпата в полза на гостите, отсъдена от съдията Стоян Денев за игра с ръка на Николай Маринов. Родригес реализира хладнокръвно, с което сложи край на интригата, донасяйки нова победа на тима си, след като преди дни наказа и Миньор (Перник) за успеха с 2:1 на "Герена".

След победата във Враца "Левски" събра 64 точки и отново свали Лудогорец от върха. Клубът от Разград има 61 точки, а утре от 15:30 часа му предстои домакинство на Славия. "Сините" се надяват на помощ от "белите" преди прекия сблъсък за титлата на "Герена". Както е известно, на 18 май от 20:00 часа селекцията на Николай Митов приема Лудогорец в решителната битка, която ще определи кой ще е шампион този сезон.

Наставникът на "Левски" Николай Митов реши да даде почивка на основни играчи за днешния мач, считайки, че срещата няма да е чак толкова трудна и "сините" ще минат като на парад през Враца. Вратата на гостите пази Михаил Иванов, който през зимата пристигна на "Герена" именно от "Ботев" (Враца). Пламен Илиев този път остана резерва, а не само на него беше дадена почивка преди тежките два мача следващата седмица - финалът с Берое на 15 май и битката за титлата с Лудогорец на 18-и.

Сред титулярите на "Левски" този път ги нямаше Дъстли Мулдер, Даниел Димов, Димитър Везалов, Христо Йовов и др. На десния бек Митов се довери на Роман Прохазка, който замени Мулдер. Йордан Милиев и Ромен Ели играха двойка централни защитници, а най-вляво на отбраната бе Орлин Старокин. Опорни халфове във Враца започнаха Станислав Ангелов и Стефан Велев, а през втората част се появи и Йовов. По крилата атакуваха Илиян Йорданов и Гари Родригес, а зад Базил де Карвальо стартира Рене Михелич. Голмайсторът на "Левски" обаче получи контузия преди почивката и още в началото на втората част Митов пусна Жоао Силва. Именно португалецът оформи крайното 3:1 за "сините" днес, след като вкара на празна врата в 93-ата минута.

Мачът започна отлично за домакините, които в 6-ата минута пропиляха отлична възможност за откриване на резултата. Андрей Атанасов изскочи сам срещу вратаря Михаил Иванов отляво, но направи пропуск, стреляйки покрай вратата.

В 11-ата Базил Де Карвальо шутира от малък ъгъл отляво, но топката мина встрани от десния страничен стълб на вратата на "Ботев". Отново Де Карвальо в 17-aта  бе изведен с дълъг пас сам срещу вратаря, но Митов изпревари голмайстора на "Левски", а след това и Жайро изчисти в корнер. В 34-aта минута домакините oткриха резултата. Андрей Атанасов вкара и хвърля в екстаз публиката на "Ботев". Илия Илиев стреля от фаул от около 25 метра, Михаил Иванов не се намеси добре с избиването на топката и при добавката Атанасов отблизо реализира. Стражът на "Левски" определено имаше вина за полученото попадение - 1:0.

Отговорът на "сините" бе светкавичен. Още след подновяването на играта от центъра Базил Де Карвальо направи двойно с Илиян Йорданов пред наказателното поле на домакините, голмайсторът на "Левски" нахлу опасно, преодолявайки двама в зелено и с лекота наказа Митов за 1:1.

В последната минута на полувремето след центриране от корнер Станислав Ангелов отправи удар от воле, но топката премина над вратата.

В 50-ата минута влезлият на мястото на Де Карвальо Жоао Силва се пребори за висока топка, излезе на стрелкова позиция фронтално срещу Митов, но стреля над вратата. Пет минути по-късно след изпълнение на фаул от страна на Илиян Йорданов отдясно, топката попадна в Стефан Велев, който върна към Гари Родригес, холандецът стреля, но покрай вратата.

В 57-ата минута Иван Коконов от състава на "Ботев" бе изведен зад защитата на "Левски", но Михаил Иванов придвидливо излезе и изчисти в тъч. Две минути по-късно непростим пропуск направи Жоао Силва, който получи топката сам срещу вратаря, но я отигра нескопосано и тя излезе в аут, вместо да се озова в мрежата.

В следващата атака Гари Родригес също пропусна, след като бе изведен сам в пеналта отляво, но стреля в аут. След още една минута, след пробив на холандеца, топката попадна в Станислав Ангелов, който стреля над вратата.

В 68-ата минута Гари Родригес засече с глава, но покрай вратата. Две минути по-късно бе отсъдена дузпа в полза на "Левски" заради игра с ръка в пеналта на Николай Маринов след центриране на Илиян Йорданов отляво. Положението не беше спорно, тъй като защитникът на "Ботев" наруши правилата и съдията Стоян  Денев правилно посочи бялата точка. От нея Гари Родригес беше безкомпромисен и прати топката в долния ляв ъгъл на Митов, който се хвърли в обратния. По този начин "сините" стигнаха до пълния обрат и вече щеше да бъде същинско чудо, ако домакините ги бяха препънали по пътя им към титлата, за която водят ожесточен спор с Лудогорец.

В 77-ата минута много активният и в днешния мач Гари Родригес направи двойно с Христо Йовов, излезе на стрелкова позиция, но шута му бе спасен от Митов.

В добавеното време Гари Родригес бе изведен зад защитата на "Ботев", потърси свободния Жоао Силва, но сбърка с паса. В следващата атака удар на Коконов бе блокиран от Прохазка и топката излезе в корнер. При изпълнението му в пеналта на "Левски" присъстваше и вратарят на домакините Христо Митов, след което топката бе избита и се получи бърза контраатака за "сините", при която Гари Родригес преодоля бранител в зелено и излезе на празна врата, но реши да пусне към свободния Жоао Силва, връхлитащ от задна позиция, като по този начин португалецът вкара в празната врата - 1:3.

За "Левски" това е 20-а победа от началото на първенството и седма за наставника Николай Митов, който все още продължава без загуба, като има и 1 равенство.

След загубата "Ботев" (Враца) остава близо до опасната зона на 12-ото място с 27 точки, на 2 пред Локомотив (София), заемащ първата позиция под чертата. По-малко точки имат единствено считаните за сигурни изпадащи Миньор, Етър и Монтана.

Мачът по минути - ТУК!

"БОТЕВ" (Вр) - "ЛЕВСКИ" 1:3
1:0 Андрей Атанасов (34), 1:1 Базил Де Карвальо (35), 1:2 Гари Родригес (73-дузпа), 1:3 Жоао Силва (90+3)


"БОТЕВ" (Вр):
1.Христо Митов, 13.Николай Маринов, 3.Жайро, 12.Дарко Савич, 19.Николай Христов, 14.Николай Николов (76-15.Румен Рангелов), 23.Васил Велев (64-5.Бруно Висенте), 7.Илия Илиев, 17.Иван Коконов, 11.Александър Якимов, 10.Андрей Атанасов
Резерви: 21.Здравко Чавдаров, 5.Бруно Висенте, 6.Тихомир Найденов, 20.Асен Георгиев, 4.Петър Альошев, 8.Светослав Валериев, 15.Румен Рангелов
Треньор: Антони Здравков


Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ": 89.Михаил Иванов, 8.Роман Прохазка, 55.Йордан Милиев, 3.Ромен Ели, 6.Орлин Старокин, 4.Станислав Ангелов (75-25.Даниел Димов), 77.Стефан Велев, 22.Илиян Йорданов, 11.Гари Родригес, 29.Рене Михелич (63-10.Христо Йовов), 19.Базил Де Карвальо (46-9.Жоао Силва)
Резерви: 23.Пламен Илиев, 13.Димитър Везалов, 2.Дъстли Мулдер, 25.Даниел Димов, 30.Антонио Вутов, 10.Христо Йовов, 9.Жоао Силва
Треньор: Николай Митов


Враца, стадион "Христо Ботев"
Съдия: Стоян Денев
Жълти картони: Христо Митов, Андрей Атанасов, Николай Христов, Дарко Савич ("Ботев" Вр); Стефан Велев, Ромен Ели ("Левски")

През есента: "Левски" - "Ботев" (Вр) 2:0

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ