Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Паметна вечер за българския тенис. Григор Димитров победи световния №1 Новак Джокович. Българинът спечели двубоя от втория кръг в Мастърса в Мадрид с 2:1 сета (7:6, 6:7, 6:3) след малко повече от 3 часа. Това е първи успех за Гришо срещу Ноле от общо три двубоя и дебютна победа срещу действащ лидер в световната ранглиста. За да бъде ясно какво направи Григор Димитров днес говори фактът – от началото на годината от 28 мача Новак Джокович имаше само две загуби. Григор Димитров нанесе третото му поражение от общо 29 двубоя.

Григор Димитров си осигури чек за 41 600 евро от наградния фонд и 90 точки за ранглистата, които се очаква да го изкачат с две места до рекордното в кариерата му №26 в света. В спора за място на четвъртфиналите Гришо ще срещне квалификанта Сантяго Хиралдо или Станислас Вавринка, които играят в сряда, а следващият му мач ще е в четвъртък.

Мачът премина през изключителни обрати, страхотен тенис, контузии, освирквания и подкрепа от трибуните. Григор Димитров спечели първия сет със 7:6, след като в тайбрека изоставаше с 1:4 точки. Българинът пак изостана с 4:6, но след това спечели четири поредни точки за 8:6 и затвори първия сет. Втората част се оказа изключително драматична. При 4:2 в полза на българина Новак Джокович изкълчи глезена си и поиска медицинско прекъсване. След десетина минути сърбинът се върна на корта, но получи освиркване от публиката. С всяка изминала минута трибуните на целия корт все по-силно скандираха "Димитров, Димитров". Сърбинът започна да дразни феновете, които при всяка удобна възможност му отвръщаха с нови бурни освирквания. Опитният световен лидер обаче докара втория сет до тайбрек, който спечели след уникална драма с 10:8 точки. Още в първия гейм на третия сет българинът направи пробив на сервиса на Джокович. Гришо няколко пъти получи схващания на мускулите и едва се държеше на краката си, но доигра умно двубоя. След като затвърди пробива си избра тактика да хвърля сили само в своите сервис-геймове. Това му донесе успех, като за финал още веднъж проби подаването на съперника за 6:3 в третата част.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - НОВАК ДЖОКОВИЧ 2:1 (7:6 (6), 6:7 (8), 6:3)

ПЪРВИ СЕТ
Двубоят започна със сервис на нула за Джокович, който поведе с 1:0. Григор Димитров опита да повтори упражнението, поведе на свой сервис с 40:0, но допусна две точки. В крайна сметка първата ракета на България изравни за 1:1 след 40:30. Сърбинът взе и второто си подаване за 2:1, като не беше затруднен от Димитров. Хасковлията продължи да бъде безгрешен на свой сервис и изравни 2:2. В петия гейм Джокович поведе с 3:2, като не допусна изненада, Гришо му взе само една точка в разиграването. При следващото си подаване Димитров изпита леки затруднения. Резултатът мина през 30:30, но Джокович сгреши, пращайки топката в аут за 40:30 за българина. Сърбинът обаче разигра добре и изравни за 40:40. Гришо обаче показа стабилни нерви и изравни за 3:3 гейма. Последва лек спад в играта на Джокович при негов сервис. Димитров поведе с 40:0, но показа стара слабост, не издържа психически и допусна изравняване 40:40. Българинът имаше шанс да спечели гейма на два пъти след получено предимство, но Ноле изравняваше и в крайна сметка спечели - 4:3. Григор Димитров върна равенството – 4:4, но не без драма. Българинът поведе с 40:0, след това се стигна до равенство, след което Гришо спечели три поредни разигравания. В деветия гейм Новак Джокович поведе с 5:4 след сравнително лесен сервис гейм. В десетия гейм Джокович имаше шанс да пробие и да спечели сета. Сърбинът поведе с 40:30, но Гришо изравни с топка на линията за 40:40. След това нашият тенисист взе предимство, а при последвалото разиграване Ноле изпрати топката в аут и геймовете станаха 5:5. В следващия гейм Димитров за първи път направи пробив и то в най- важния момент, за 6:5. При следващото си подаване Григор Димитров усети силата на световния номер едно. Джокович върна пробива почти без затруднения и изравни геймовете 6:6, в което вкара срещата в тайбрек. В тайбрека Джокович поведе с 4:1, след това допусна грешка и изпрати топката в мрежата за 2:4. Григор Димитров намали на 3:4 след добра атака. Сърбинът изпрати бомбен сервис, който Гришо не успя да върне за 5:3. Сърбинът направи грешка и изпрати топката в аут за 5:4, следваха два сервиса на Димитров. Последва маратонско разиграване, но българинът изкара топката в аут и Ноле поведе с 6:4 с минипробив. Българинът направи ас за 6:5 и Джокович получи трета възможност да затвори гейма и сета. Точно тогава обаче световният лидер изпрати топката в аут и резултатът в тайбрека стана 6:6 точки. След размяната на полетата Григор Димитров избухна с уникална точка и поведе със 7:6. След това българинът затвори сета с 8:6 точки.

5.jpg

ВТОРИ СЕТ
На старта на втората част Григор Димитров не допусна изненада и поведе с 1:0 гейма. Джокович върна равенството 1:1 на свой сервис. В третия сервис Гришо изпита затруднения, два пъти Ноле получи шанс за пробив. При втория опит Димитров спаси брейкбола и върна резултата 40:40 след отлични атаки. В крайна сметка българинът се измъкна от трудната ситуация и с ас затвори гейма – 2:1. В четвъртия гейм Джокович сервираше, а Гришо поведе с 30:0. Тогава и късметът помогна на Ноле да намали на 15:30, след това изравни и за 30:30. Българинът продължи да играе добре, поведе, но сърбинът изравни и взе предимство след 40:40. В този момент Ноле показа, че наистина е поставен под напрежение и направи лека непредизвикана грешка, пращайки топката в мрежата от разиграване – 40:40. Последваха нови възможности за Гришо, но всеки път Джокович удържаше, а накрая след няколко опита затвори гейма – 2:2. В следващия гейм Григор Димитров взе сравнително лесно подаването си и поведе с 3:2. В шестия гейм Джокович сервира и започна да губи ритъм и физическа мощ. Димитров поведе с 15:0 след уникална пусната топка до мрежата. След това Ноле изпрати топката в аут от наглед лесна ситуация и 30:0 за българина. Хасковлията хвърли корта в екстаз със страхотна точка за 40:15, при която принуди Джокович да прати топката в мрежата. Сърбинът изравни за 40:40, но отново беше затруднен и при следващото разиграване прати топката в мрежата, предимство за Гришо. Последваха нови силни атаки на Димитров, който направи пробив за 4:2. В седмия гейм при подаването на Григор Димитров – Новак поведе с 40:0. След това българинът върна едната точка и тогава настъпи лош момент за Джокович. При едно разиграване той изкълчи десния си глезен и спря да играе. Сърбинът веднага седна на стола и свали чорапа си, който откри бинтования му глезен, на който лекуваше стара травма. В седмия гейм при подаването на Григор Димитров – Новак поведе с 40:0. След това българинът върна едната точка и тогава настъпи лош момент за Джокович. При едно разиграване той изкълчи десния си глезен и спря да играе. Сърбинът веднага седна на стола и свали чорапа си, който откри бинтования му глезен, на който лекуваше стара травма.

untitled3.jpg

Девет минути продължи прекъсването на играта, след което Григор Димитров изравни за 40:40. След това обаче изпрати топката в аут и Ноле получи предимство. При следващото разиграване и късметът помогна на лидера в света, след като топката се отклони в мрежата и попадна в полето на българина. След това Гришо се подхлъзна и Джокович завърши гейма, пробивайки за 4:3 в полза на Димитров. На следващото си подаване Ноле започна да играе все по-добре и изравни за 4:4 гейма. Григор Димитров изигра поразителен сервис-гейм, който спечели на нула, като в последното разиграване реализира директна точка от сервис - 5:4. При следващото си подаване Новак Джокович изравни за 5:5, въпреки че Григор имаше шанс да задържи интригата. Последва тежък и труден сервис гейм за Григор Димитров. Резултатът стана 40:40, при което Гришо получи схващане на краката, но за негов късмет при наглед лесна топка Джокович стреля в аут. След това българинът затвори гейма и поведе с 6:5. Новак Джокович изравни геймовете 6:6 при подаването си и докара двубоя до тайбрек. По време на разиграването няколко пъти испанската публика освирка сърбина. В тайбрека Джокович поведе с 3:0, но след това Григор Димитров намали на 2:3, като втората точка дойде от ас. След това Новак поведе с 5:2, при което започна да се радва, а публиката още по-мощно го освирка. Григор върна уникална сечена топка за 3:5, с което остави Ноле със зяпнала уста. Последва аут на сърбина за 4:5. Гришо изравни за 5:5, при което публиката избухна със скандирания: “Димитров, Димитров.” След дълго разиграване Гришо не издържа и прати топката в аут за 5:6 точки. Настъпиха драматични моменти, ново драматично разиграване и българинът демонстрира страхотен дух и изравни за 6:6. Гришо дръпна със 7:6, след което Джокович изравни за 7:7 след успешна сервис мрежа. Резултатът стана 8:8, но Григор Димитров изпусна и даде преднина на Ноле – 9:8. В крайна сметка сърбинът затвори гейма 7:6 (10:8 точки) и изравни сетовете – 1:1.

Григор Димитров не скри сълзите си от победата и написа на камерата: "Обичам те, татко"

1.jpg

ТРЕТИ СЕТ
Григор Димитров избухна още на старта на третия сет, след като направи пробив на сервиса на Новак Джокович и поведе с 1:0 гейма. Във втория сет Григор Димитров допусна изоставане от 15:40, но навакса с два страхотни сервиса и стигна до равенство 40:40. В крайна сметка българинът затвърди пробива и поведе с 2:0. В третия гейм Джокович изпълняваше сервис и поведе с 40:0. Българинът обаче изравни за 40:40 след добри ретури и грешки на сърбина. В крайна сметка световният №1 показа нерви и спечели първия си гейм в третата част – 1:2. Григор Димитров поведе с 3:1 гейма, след като спечели трудно с 40:30. Българинът продължи да се бори със схващането на мускулите си особено при изпълнението на сервис. Последва нов спечелен сервис-гейм за световния номер едно - 2:3, но и този път със затруднение. Резултатът стигна до дюс 40:40, но Джокович спечели. Григор Димитров взе следващото си подаване и поведе с 4:2 гейма. Българинът поведе с 40:0, последваха две поредни точки на сърбина, но Гришо затвори гейма. Джокович отвърна с бърз гейм на нула - 3:4, като че ли Григор Димитров запазва силите си за своите подавания. В осмия гейм Григор поведе с 5:3, след като спечели за пореден път сервис-гейма си. Джокович стигна до дюс 40:40, но българинът спечели две поредни разигравания и затвори гейма. В последния гейм Джокович сервираше, но Димитров стигна до нов пробив, който му донесе победата в сета с 6:3, а с това и в мача - 2:1 сета.

ПРЕДИШНИТЕ ДВА МАЧА МЕЖДУ ГРИШО И ДЖОКОВИЧ
Григор Димитров и Новак Джокович са играли два мача до момента. Сърбинът победи и в двата. Първата среща беше през изминалия сезон, когато Ноле се наложи с 6:3, 6:2 на турнира “Мастърс” в Шанхай.

През месец март тази година Джокович отново победи първата българска ракета. Това се случи на турнира в Индиън Уелс с 0:2 сета – 6:7, 1:6. Гришо не успя да устои психически, а имаше шанс да спечели първия сет. Българинът водеше с 5:2 гейма, но допусна изравняване – 5:5, след като при 5:4 в своя полза направи две двойни грешки и подари гейма на противника. След изравняването Ноле стигна до тайбрек, който спечели, а във втория сет не остави никакъв шанс на Григор.