Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

"Левски" постигна изключително трудна победа с 2:1 над Миньор в първия мач от 26-ия кръг на "А" група, който се игра на "Герена". Малко преди края резултатът беше равен, но в 90-ата минута Гари Родригес реализира така ценното попадение за "сините" и ги спаси от голям резил. Избраниците на Николай Митов бяха максимално измъчени от аутсайдера Миньор, който до 60-ата минута се представяше отлично на "Герена" и дори пропусна няколко възможности за откриване на резултата. В 64-ата появилият се като резерва Жоао Силва вкара за 1:0, а в 81-ата Томислав Павлов се разписа директно от пряк свободен удар за 1:1.

Пет минути след това Миньор остана с човек по-малко, след като младият съдия Стефан Апостолов реши да изгони Якасонго Нджой за удар без топка по Владимир Гаджев. След като останаха в намален състав избраниците на Николай Тодоров сдадоха изцяло инициативата на "сините", които в крайна сметка стигнаха до измъчения успех и ликуваха след края на трудния мач.

С прибавените 3 точки "Левски" отново свали Лудогорец от върха, поне за 24 часа, тъй като шампионите играят утре с Етър - от 18:00 часа на стадион "Хаджи Димитър" в Сливен. След победата над Миньор "сините" събраха 61 точки, а разградчани имат 60. Както е известно, на 18 май "Левски" приема Лудогорец в пряк сблъсък за титлата.

За домакинството на Миньор, в което се очакваше "Левски" да няма проблеми, Николай Митов изненада с титулярния състав, който определи. Треньорът пусна дебютант, който обаче замени още на полувремето, явно недоволен от представянето му. Титуляр започна Пламен Димов, който беше привлечен през зимата от Черноморец (Бургас), но чак днес записа първите си минути с екипа на "сините" в официален мач. Защитникът започна като халф и партнира на опитния Христо Йовов в центъра на терена. Бижутера беше награден преди двубоя със специален плакет, тъй като във вечното дерби с ЦСКА (2:1) записа 300 мача за "Левски".

Зад Йовов и Пламен Димов четворката защитници бяха Роман Прохазка, който замени наказания Дъстли Мулдер на десния бек. На левия беше Нуно Пинто, а двойката централни бранители - Даниел Димов и Димитър Везалов.

На вратата беше Пламен Илиев, който донякъде носи вина за изравнителния гол на Миньор, тъй като не построи перфектно стената си, щом изстреляната от Томислав Павлво топка мина от там и влетя в горния му десен ъгъл.

За днешния мач се завърна голмайсторът Базил Де Карвальо, пропуснал последните двубои заради контузия. Нападателят обаче показа, че е загубил от формата си, представи се под обичайното си ниво и в 60-ата минута Митов го смени с Гаджев. Зад Де Карвальо игра Рене Михелич, а по крилата - Гари Родригес и Илиян Йорданов.

http://levski.bg/uploads/tinymce/yanuari/_V0X3769.jpg

Срещата на "Герена" започна равностойно. В 5-ата минута Якасонго опита удар към вратата на "Левски", но неточен. В 14-ата Даниел Димов игра с глава, но прати топката покрай вратата на гостите, пазена от Боян Пейков. В 19-ата Базил Де Карвальо шутира неточно, а малко след това и Христо Йовов опита мерника си, като стражът на Миньор улови. В 35-ата пред Даниел Димов се откри добра възможност за гол. Включилият се в атака бранител обаче стреля над напречната греда, след което последваха няколко неточни изстрела и към вратата на домакините.

Едно от най-опасните положения за "Левски" преди почивката дойде в даденото от съдията добавено време. Гари Родригес стреля мощно от дъгата на наказателното поле, но Боян Пейков изби топката в корнер.

Още в началото на второто полувреме Митов пусна Жоао Силва с цел да засили нападателната мощ. В 53-ата минута именно португалецът направи фрапантен пропуск и лиши "Левски" от откриване на резултата. Гари Родригес центрира отляво, Жоао Силва от непосредствена близост игра с глава, но неточно. Нападателят беше оставен напълно непокрит на 2 метра от голлинията, но странно защо реши да засича топката от легнало положение с глава, въпреки че можеше да разстреля Пейков с крак.

В 64-ата минута Жоао Силва се реваншира и реализира за 1:0. Роман Прохазка пусна отлично извеждащо подаване към португалеца, който се измъкна зад отбраната на Миньор, озова се сам срещу Пейков и елегантно го прехвърли, пращайки топката в мрежата му.

http://levski.bg/uploads/tinymce/yanuari/_V0X3710.jpg

Десетина минути по-късно след опасен удар на Рене Михелич от далечна дистанция, топката мина на около метър над вратата на Миньор. В следващата минута удар на Жоао Силва също не намери целта.

В 81-ата минута на "Герена" настана шок. Появилият се малко по-рано на смяна Томислав Павлов се разписа директно от пряк свободен удар. Гаджев фаулира Йордан Йорданов извън наказателното поле, малко вдясно, всички очакваха центриране в полето на Пламен Илиев, но юношата на ЦСКА стреля право в горния ляв ъгъл на стража на "сините", който беше безпомощен и му се наложи да вади топката от мрежата си - 1:1.

В 86-ата минута Якосонго Нджой беше изгонен и Миньор остана с 10 човека. Съдията Стефан Апостолов показа червен картон на белгиеца, който заби шамар в лицето на Гаджев. Това малко поулесни задачата на "сините", които в оставащите до края минути логично доминираха. И пак късметът се усмихна на "Левски". Както и срещу ЦСКА, когато Жоао Силва вкара в 90-ата минута за крайното 2:1, така се случи и тази вечер. Героят обаче беше друг. Гари Родригес прати топката в мрежата на Миньор и домакините ликуваха. В 90-ата минута Стефан Велев стреля, топката срещна тялото на играч на гостите, след което попадна в Родригес, който от близко разстояние я засече от въздуха между двама бранители и успя да вкара така ценното попадение.

За "Левски" това е 19-a победа от началото на първенството, след която "сините" оглавяват временното класиране с 61 точки, докато Миньор по всичко личи, че вече е в "Б" група. "Жълто-черните" са на 14-ото място с 20 точки, на 4 от последния тим над чертата.


http://levski.bg/uploads/tinymce/yanuari/_T8G7190.jpg

Maчът по минути - ТУК!

"ЛЕВСКИ" - МИНЬОР 2:1

1:0 Жоао Силва (64), 1:1 Томислав Павлов (81), 2:1 Гари Родригес (90)

Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 8.Роман Прохазка, 25.Даниел Димов, 13.Димитър Везалов, 28.Нуно Пинто, 35.Пламен Димов (46-9.Жоао Силва), 10.Христо Йовов (63-77.Стефан Велев), 29.Рене Михелич, 22.Илиян Йорданов, 11.Гари Родригес, 19.Базил Де Карвальо (60-45.Владимир Гаджев)
Резерви: 89.Михаил Иванов, 6.Орлин Старокин, 45.Владимир Гаджев, 77.Стефан Велев, 30.Антонио Вутов, 14.Пламен Тонев Илиев, 9.Жоао Силва
Треньор: Николай Митов

minyor.jpg
МИНЬОР:
22.Боян Пейков, 3.Адриян Олегов, 7.Александър Александров, 89.Стефан Станчев, 13.Ивайло Стоянов (79-10.Томислав Павлов), 14.Ивайло Цветков, 15.Салас Окечукво (65-8.Йордан Йорданов), 17.Виктор Софрониев, 19.Петър Петров, 20.Давид Стоянов, 78.Якасонго Нджой
Резерви: 1.Николай Банков, 5.Ахмед Хикмет, 8.Йордан Йорданов, 11.Марио Димитров, 23.Стоян Стефанов, 24.Димитър Ялъмов, 10.Томислав Павлов
Треньор: Николай Тодоров


София, стадион "Георги Аспарухов"
Съдия: Стефан Апостолов
Жълти картони: Пламен Илиев, Владимир Гаджев, Нуно Пинто ("Левски"); Александър Александров, Ивайло Стоянов, Виктор Софрониев, Боян Пейков (Миньор)
Червен картон: Якасонго Нджой (86-Миньор)

През есента: Миньор - Левски 0:4

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ