Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Борусия (Дортмунд) се класира за финала на Шампионската лига. Тимът на Юрген Клоп загуби с 0:2 като гост на Реал (Мадрид) в полуфинален мач-реванш и след историческата победа преди седмица у дома с 4:1 елиминира Белия балет. В спор за трофея Борусия ще срещне победителя от другия полуфинален сблъсък между Барселона и Байерн. В Мюнхен баварците биха с 4:0 в първата среща. Финалът е на 25 май на стадион "Уембли" в Лондон.

Реал се опита да сътвори един от големите обрати в историята на Шампионска лига, но се провали. Жозе Моуриньо остави на пейката Икер Касияс, Пепе, Кака, Кедира и Бензема и заложи на много офанзивен състав.

Домакините започнаха много надъхано и успяха да създадат на два пъти паника в редиците на съперника. Още в 4-ата минута Гонсало Игуаин бе изведен зад защитата сам срещу вратаря, но аржентинецът стреля в тялото на Вайденфелер. После две удобни ситуации пропиляха Йозил и Кристиано Роналдо. В 13-ата минута Марио Гьотце се контузи и трябваше да бъде сменен. Секунди по-късно Йозил изскочи сам срещу Вайденфелер и стреля покрай вратата в аут.

В този период от мача момчетата на Жозе Моуриньо действаха прибързано, нервно, припряно и срещнаха организираната съпротива на Борусия. "Белите" се опитаха да уплашат немския шампион с твърди влизания, като най-малтретиран беше Роберт Левандовски. Полякът заби 4 гола преди седмица за триумфа с 4:1 у дома. Той отнесе шамари от Шаби Алонсо и от Серхио Рамос, останали незабелязани от съдията Хауърд Уеб. В 40-ата минута Игуаин излъга трима защитници отляво и центрира в пеналта към Роналдо. Вайденфелер обаче излезе съобразително и улови топката пред главата на португалеца.

След почивката домакините се хвърлиха напред на принципа "всичко или нищо". Това създаде предпоставки за опасни контраатаки в оголения им тил. В 50-ата минута перфектен пас на Марко Ройс изведе Левандовски сам срещу Лопес. Голмайсторът би силно по диагонала, но топката се отби от напречната греда. Моуриньо реши да рискува всичко и хвърли в боя последните си козове - Кака и Бензема. В 62-ата минута Борусия пропусна нова отлична възможност за гол. Бързо изпълнен тъч пред наказателното поле на Реал бе поет от Ройс, който върна остро топката към абсолютно непокрития Гюндоган. Халфът стреля, но Диего Лопес прояви котешки рефлекс и изби шута. Оттук мачът уж се доиграваше. Футболистите на Специалния на пръв поглед се обезвериха и нямаха никакви сили, за да сторят чудото. В 83-ата минута все пак комбинация между резервата Кака и Йозил завърши с остро центриране на германеца в пеналта.

Там най-съобразителен се оказа Карим Бензема, който находчиво прати топката зад гърба на безпомощния Вайденфелер - 1:0. Надеждата за подвиг оживя. Голямата драма настъпи в 87-ата минута. Първо Бензема щеше да счупи ръцете на Вайденфелер със страхотен изстрел от близо 20 метра, но стражът изби под гредата. В продължението на атаката топката бе центрирана от Бензема към Серхио Рамос. Защитникът с безпощаден шут прониза мрежата за 2:0. "Сантяго Бернабеу" започна да мечтае! В щурма на отчаянието напред се втурна дори и Диего Лопес, но топката не пожела да влезе за трети път във вратата на гостите. Така Борусия за втори път в историята си се класира на финал в Шампионската лига. През 1997 година "жълто-черните" спечелиха титлата след победа над Ювентус с 3:1 във финала.

boruisia.jpgреал_1.jpgРеал (Мадрид) - Борусия (Дортмунд) 2:0
1:0 Карим Бензема (83), 2:0 Серхио Рамос (88)

(1:4 в първата среща)



 

Реал Мадрид: Диего Лопес, Есиен, Рамос, Варан, Коентрао (57-Кака), Шаби Алонсо (67-Кедира), Модрич, Ди Мария, Йозил, Роналдо, Игуаин (57-Бензема)
Резерви: Касияс, Пепе, Албиол, Мората
Треньор: Жозе Моуриньо

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Пишчек, Суботич, Хумелс, Шмелцер, Бендер (90-Сантана), Гюндоган, Блашчиковски, Гьотце (14-Гроскройц), Ройс, Левандовски (87-Кел)
Резерви: Лангерак, Лайтнер, Шахин, Шийбер
Треньор: Юрген Клоп

Мадрид
, "Сантяго Бернабеу": 76 000
Съдия: Хауърд Уеб (Англия)
Жълти картони: Коентрао, Игуаин, Рамос, Кедира (Реал); Гюндоган, Бендер, Вайденфелер (Борусия)





ВСИЧКО ЗА СЕЗОН 2012/13 НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГАТУК
ВСИЧКО ЗА ЕЛИМИНАЦИОННАТА ФАЗА НА ТУРНИРА - ТУК