Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

“Левски” победи ЦСКА с 2:1 дербито от 24-тия кръг на “А” група. Двубоят се игра на Националния стадион “Васил Левски” пред около 12 хиляди зрители. Христо Йовов откри резултата в 41-ата минута след късмет и рикошет в гърба на Апостол Попов, Марсиньо изравни с прекрасно попадение в 70-ата минута. Жоао Силва донесе успеха на “сините” с гол с глава в 90-ата минута. Първото полувреме беше слабо, без голови положения и много грешки. През втората част играчите вдигнаха оборотите, имаше повоче атаки и красиви изпълнения, а и още два гола.

След успеха "Левски" излезе лидер във временното класиране с 55 точки, Лудогорец е на второ място с 54, но има мач по-малко и ако спечели срещу "Ботев" (Враца), отново ще се върне на върха. ЦСКА остана на трета позиция с 48 точки, като може да бъде изпреварен от "Ботев" (Пловдив). "Канарчетата" в неделя посрещат Литекс.

И двамата треньори заложиха на изненадващи състави. За “Левски” в защита започнаха Мулдер, Даниел Димов, Ромейн Ели и Нуно Пинто. Димитър Везалов изненадващо остана извън групата. В средата на терена си партнираха Стефан Велев и Христо Йовов, по крилата Кристовао Рамос и Илиян Йорданов. Извън групата остана Базил де Карвальо, като в атака за “сините” започнаха Жоао Силва и Гари Родригес.

Милен Радуканов също изненада със състава. Той остави на резервната скамейка Мартин Камбуров и Мишел Платини и като че ли сгреши с пускането на Спас Делев на върха на атаката. В защита за ЦСКА започнаха Бандаловски, Апостол Попов, Венцислав Василев и Михаил Венков. В средата на терена бяха обичайните Лукас Саша и Анисе, а по крилата Присо и Варела. Зад Спас Делев действаше Марсиньо.

Първото полувреме беше доста слабо, почти без голово положение и пред двете врати. Футболистите и на двата отбора като че ли се страхуваха да стрелят, не комбинираха пред наказателните полета и така атаките пропадаха. В 15-ата минута “Левски” имаше претенции за дузпа след удар, който беше спрян от Венцислав Василев. При повторенията обаче се видя, че защитникът спря пътя на топката с тялото си, а не с ръце. След това ЦСКА взе лек превес, организираше повече атаки чрез Присо и Варела. Крилата на “червените” обаче грешаха в последния пас и почти през цялото първо полувреме Спас Делев беше напълно изолиран и рядко игра с топката. Халфовата линия на ЦСКА в лицето на Анисе и Лукас Саша също не помогна на атаката. В 20-ата минута Анисе като доказателство за “червената” безидейност в предни позиции държа топката прекалено дълго време и вместо да намери подходящо продължение я загуби пред наказателното поле. В 29-ата минута Даниел Димов стреля извън наказателното поле, но над вратата на ЦСКА. “Левски” разчиташе много на Гари Родригес през първата част, който първо започна зад Жоао Силва, след това смени мястото си с Илиян Йорданов и мина на левия фланг. Жоао Силва не създаде кой знае какви трудности на Венци Василев и Апостол Попов, но като цяло защитата на ЦСКА трудно изнасяше топката, играеше под напрежение. В 36-ата минута Варела пропусна изгодно положение, след като останал по диагонал в наказателното поле би високо над вратата. В 41-ата минута Христо Йовов откри резултата в полза на “Левски”. Вина за попадението носи защитата на “червените”, която остави ветерана да поеме и обработи топката пред наказателното поле. След това Йовов напълно необезпокояван стреля извън очертанията на полето, топката се отклони в тялото на Апостол Попов и влетя във вратата на Черни, който остана подлъган заради рикошета. В следващата минута ЦСКА можеше да изравни, Марсиньо стреля по диагонал отляво, но Пламен Илиев изби. Бразилецът Марсиньо беше най-добрият за “червените” през първото полувреме.

0000000000000000000000000000000000000000000008.jpg

На почивката Милен Радуканов направи две промени в състава. Извади Михаил Венков и пусна Костадин Стоянов, а на мястото на Спас Делев влезе Мартин Камбуров. Така Камбуров заигра на върха на атаката, зад него остана Марсиньо, а Спас Делев се премести по лявото крило. В 49-ата минута Анисе пропусна нов шанс за ЦСКА. Футболистът получи топката зад защитата на “Левски” в наказателното поле и сам срещу вратаря Пламен Илиев стреля покрай десния страничен стълб. След това мадагаскарецът падна на земята, искайки дузпа, но получи жълт картон за симулация. Последва опасен удар на Марсиньо отляво в наказателното поле, но и този път стражът на “сините” бе на мястото си. В следващата минута и Томас Черни се намеси, като изби топката от краката на Жоао Силва в наказателното поле на ЦСКА. Влизането на Мартин Камбуров пооживи “червената” атака и логично в 70-ата минута Марсиньо изравни. Бразилецът изпълни пряк свободен удар, топката рикошира в стената и се върна точно на крака му, след което от воле разстреля Пламен Илиев, който не мръдна от мястото си. Милен Радуканов тръгна да търси победата, извади голмайстора Марсиньо и пусна в игра Мишел Платини. Той веднага с великолепен пас създаде предпоставка за второ попадение, но Пламен Илиев спаси страхотен шут на Спас Делев. В 77-ата минута от лагера на “Левски” поискаха дузпа за нарушение на Венци Василев срещу Станислав Ангелов, но реферът Георги Йорданов даде фаул извън наказателното поле. Две минути след това Пламен Илиев с глава изби топката от границата на наказателното поле, малко преди да стигне до останалия сам Спас Делев. В последната 90-та минута Жоао Силва донесе победата на “Левски” с втори гол. Владимир Гаджев центрира отдясно, защитата на ЦСКА заспа и португалецът с глава матира Томас Черни. При центрирането Иван Бандаловски и Венци Василев оставиха непокрит Силва, а и Черни се размина да боксира топката.

Двубоят по минути ТУК

"ЛЕВСКИ" - ЦСКА 2:1
1:0 Христо Йовов (41), 1:1 Марсиньо (70), 2:1 Жоао Силва (90)


Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ":  23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 25.Даниел Димов, 3.Ромейн Ели, 28.Нуно Пинто, 77.Стефан Велев, 10.Христо Йовов (55 - Станислав Ангелов), 16.Кристовао Рамос, 22.Илиян Йорданов (85 - Антонио Вутов), 11.Гари Родригес, 9.Жоао Силва
Резерви: 89.Михаил Иванов, 6.Орлин Старокин, 4.Станислав Ангелов, 45.Владимир Гаджев, 29.Рене Михелич, 30.Антонио Вутов, 55.Йордан Милиев
Треньор: Николай Митов


CSKA_Sofia_logo.svg.png
ЦСКА
: 12.Томас Черни, 11.Иван Бандаловски, 19.Апостол Попов, 21.Венцислав Василев, 4.Михаил Венков (46 - Костадин Стоянов), 8.Лукас Саша, 17.Абел Анисе, 9.Марсиньо (71 - Мишел Платини), 70.Игнасио Варела (46 - Игнасио Варела), 99.Нджонго Присо, 7.Спас Делев
Резерви: 85.Божидар Стойчев, 5.Костадин Стоянов, 10.Сержиньо, 18.Ивайло Чочев, 22.Мартин Камбуров, 23.Мишел Платини, 25.Ангел Грънчов
Треньор: Милен Радуканов

Национален стадион "Васил Левски"
Съдия: Георги Йорданов
Жълти картони: Илиян Йорданов, Даниел Димов ("Левски"); Абел Анисе, Костадин Стоянов, Иван Бандаловски (ЦСКА)

Мачът през есента: ЦСКА - "Левски"1:0