Зрителите на маратонското бягане по време на световното първенство по лека атлетика в Москва през август ще бъдат проверявани с детектори за метал. Сериозната мярка за сигурност ще бъде приложена, за да се предотврати бомбен атентат, като този в Бостън през този месец, който отне живота на трима души и рани 176.
 
“Заради случилото се в Бостън преразгледахме програмата си за сигурност за световното първенство по лека атлетика. Инцидентите в САЩ ни предупреждава, че хората не могат да бъдат спокойни за сигурността си дори и на спортни събития. Ще засилим охраната и мерките за сигурност на летищата, хотелите и в транспорната система, водеща до стадиона”, заяви шефът на руската атлетическа федерация Валентин Балахничов.
 
Както е известно, бомбените атентати на бостънския маратон бяха направени от братята Тамерлан и Джохар Царнаеви, които са чеченци по произход. В Русия има сведения, че единият от тях през миналата година е посетил Северен Кавказ, където въоръжени групи се опитват да създадат ислямистка държава.