Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Байерн разгроми Барселона с 4:0 в първи полуфинален мач на Шампионската лига. По този начин баварците си гарантираха комфортен аванс преди реванша на "Ноу Камп" и вече с единия крак са на финала. Барса пък се нуждае от чудо, за да елиминира съперника.

В началните минути на два пъти футболистите на Байерн претендираха за игра с ръка на Жерар Пике, но реферът Виктор Касай не видя ситуациите.
Особено явна бе тази в 17-ата минута, но унгарецът прецени, че няма дузпа. Чак в 25-ата минута, още при първата си по-остра атака, домакините успяха да поведат. Данте свали с глава топката в пеналта след пас на Ариен Робен, а там непокритият Томас Мюлер засече с глава и простреля изненадания вратар Виктор Валдес - 1:0. В тези минути футболистите на Юп Хайнкес с много тичане и себераздаване успяваха да спрат гостите. Те пък от своя страна се задоволяваха само с типичните си разигравания по дължина на терена и игра на сигурно. В 29-ата минута след остро центиране пред вратата на Нойер неориентираният Данте едва не си заби автогол.

Секунди по-късно баварците претендираха за дузпа, след като топката се отби от ръката на Алексис Санчес, но реферът Виктор Касай даде знак играта да продължи. Разсеяната игра на каталунците продължи и след почивката.

В 49-ата минута падна и втори гол във вратата на Валдес. След центриране от корнер на Робен съобразителният Мюлер свали с глава към дебнещия в чиста позиция Марио Гомес и таранът на метър от голлинията довкара топката за 2:0. При положението останаха съмнения за засада.

В 55-ата минута Рибери изскочи на удобна позиция, финтира Дани Алвес, но би близо до целта в аут. После Робен надскочи Санчес и би с глава опасно, но топката прелетя на сантиметри покрай вратата. Барселона не приличаше на себе си, допускаше прекалено много грешки и футболистите губеха борбата за всяка първа топка. В 72-ата минута вездесъщият Робери пробяга с топка в краката близо 60 метра, подаде на Швайнщайгер.

Халфът пък пусна надясно към Робен. Холандецът проби в наказателното поле, финтира Алба и с левия крак стреля покрай тялото на Валдес - 3:0 за Байерн! Каталунците бурно протестираха за фаул на Мюлер срещу Алба секунди преди гола, но реферът не уважи претенциите им. В 80-ата минута Мюлер излъга Пике, и излезе сам срещу Валдес, но стреля в тялото на вратаря.
Секунди по-късно обаче немският национал беше безпощаден. Алаба отне топката отляво, проби почти до аутлинията и центрира пред вратата. Там Мюлер изпревари двама защитници на Барселона и опъна мрежата за 4:0! Това беше гол №7 за Томас в Шампионската лига. Само двама германци са отбелязвали повече (или толкова) в рамките на една кампания - Мирослав Клозе (7) и Марио Гомес (8 и 13).

Така Барселона е пред сензационно отпадане от Шампионската лига. Представянето на тима в последно време не е особено убедително. Тимът продължава да владее топката и да диктува играта по време на мачовете си, но сякаш загуби блясъка си. Мегазвездата Лео Меси излезе невъзстановен на "Алианц арена" и беше бледа сянка на себе си. Барса получи повече от 3 попадения в един мач от Шампионската лига за първи път от 2010 година, когато беше сразен с 1:3 от бъдещия шампион Интер на "Джузепе Меаца".

Два от най-големите клубове в Европа се изправиха един срещу друг в континенталните турнири едва за седми път в историята си.
Байерн вече си осигури шампионската титла на Германия, а си гарантира и участие на финала за Купата на страната. Баварците може да си осигурят требъл този сезон. Те бяха близо до това постижение през 1999 и 2010 г., но не успяха да се окичат с трите трофея.
Барселона записа само една победа в последните си седем мача в Шампионската лига – три равенства и три загуби. “Блаугранас” спечелиха само три от последните си 16 гостувания в елиминационната фаза на ШЛ. Каталунците записаха първа загуба в деветте си мача на германска територия от 2001 г. насам.

Съдбата сякаш водеше Барселона до финала през тази година, който ще се играе в Лондон. Два от досегашните четири триумфа на "блаугранас" в шампионския турнир на Европа бяха постигнати на "Уембли" - през 1992 и 2011 г. Освен това каталунците безспорно са най-добрият отбор в Европа през последните години, след като за шести пореден сезон са на полуфинал в Шампионската лига.

Допълнителен интерес към мача придаваше и фактът, че от лятото начело на баварците застава бившият треньор на каталунците Пеп Гуардиола. Наставникът на Байерн Юп Хайнкес твърди, че Гуардиола не му е помагал в разузнаването на Барселона, но въпросителните остават. Пеп Гуардиола ще бъде четвъртият треньор, който ще поеме баварците, след като преди това е бил начело на каталунците.

Първи е австриецът Рихард Кон, който води Барса през сезон 1926/27, а след това поема Байерн в периода 1931-33, за да се върне в Барселона за следващия сезон. Удо Латек е начело на баварците между 1970 и 1975 г., а в периода 1981-83 води Барселона. Веднага след това се връща в Байерн за още 4 години. Холандецът Луис ван Гаал беше начело на Барселона в два периода - 1997-2000 и 2002-03, а след това беше треньор на Байерн между 2009 и 2011 г.


1:0 Томас Мюлер (25), 2:0 Марио Гомес (49), 3:0 Ариен Робен (73), 4:0 Томас Мюлер (82) 
 



Байерн: Мануел Нойер, Ройстън Данте, Джером Боатенг, Филип Лам, Давид Алаба, Хави Мартинес, Бастиан Швайнщайгер, Томас Мюлер (83-Клаудио Писаро), Ариен Робен, Франк Рибери (89-Джердан Шакири), Марио Гомес (70-Луис Густаво)
Резерви: Щарке, Ван Буйтен, Рафиня, Тимошчук
Треньор:Юп Хайнкес

Барселона: Виктор Валдес, Дани Алвес, Жерар Пике, Марк Бартра, Жорди Алба, Серхио Бускетс, Шави, Андрес Иниеста, Алексис Санчес, Педро Родригес (83-Давид Вия), Лео Меси
Резерви: Пинто, Монтоя, Абидал, Фабрегас, Алкантара, Сонг
Треньор: Тито Виланова

 
Мюнхен, “Алианц Арена”
Съдия: Виктор Касай (Унгария)
Жълти картони: Гомес, Мартинес, Швайнщайгер (Байерн); Бартра, Иниеста, Алба, Санчес (Барселона)




ВСИЧКО ЗА СЕЗОН 2012/13 НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГАТУК
ВСИЧКО ЗА ЕЛИМИНАЦИОННАТА ФАЗА НА ТУРНИРА - ТУК