Рафаел Надал се намира в невероятна серия от 46 поредни победи на Мастърса в Монте Карло, след като триуфира с титлата през последните осем години, а днес ще има възможността да завоюва отново трофея в Княжеството. На четвъртфиналите испанецът се изправи срещу първата ни ракета Григор Димитров и бе на прага да запише първата си загуба в Монте Карло от 2003 година насам. В крайна сметка Рафа успя да преодолее съпротивата на българина – 6:2, 2:6, 6:4, а след това не спести похвалите си към Григор. Представяме ви цялото изказване на Надал по адрес на българския тенисист:

-Двубоят ти срещу Димитров бе много труден. Каква е причината според теб?
- Просто играех срещу много добър тенисист и спечелих този тежък двубой с 6:4 в третия сет. Това е напълно нормално, когато играеш четвъртфинал на Мастърс турнир. Странно би било, ако бях спечелил с 6:2, 6:2.

- Смяташ ли, че Димитров има потенциал да влезе скоро в Топ 10?
- Защо не? Винаги съм имал чувството, че това ще се случи. Всичко зависи от това, дали той ще остане здрав психически и дали ще продължи да работи здраво и да се развива. Той е страхотен тенисист, който притежава всички удари. Григор има всичко необходимо, за да бъде невероятен играч. Всичко зависи от самия него.

- Ако беше негов треньор, какво би го посъветвал относно играта му?
- Мисля, че той има около себе си правилните хора. Аз не съм човекът, който трябва да дава съвети на останалите. Мисля, че той е достатъчно добър и единственото нещо, което трябва да направи, е, да продължи да работи и да се развива. Това е най-важното, когато си млад и навлизаш в елита на тениса.

- Беше ли нервен и напрегнат при 4:4 в третия сет?
- Бях леко нервен, но това е напълно нормално. Но не беше нещо специално накрая, все пак сме на четвъртфиналите, а не играем за спечелването на титлата. Това е спортът. Когато играеш и излезеш на корта, ти си наясно, че ще попадаш в подобни ситуации. Случвало ми се е много пъти да бъда в такава ситуация и аз не съм някакво изключение, така че също изпитвах напрежение, подобно на всички останали. Просто се опитвах да приема, че съперникът ми играе много добре и се опитвах да намеря решение. В крайна сметка имах късмет, намерих го в правилния момент и съм щастлив, че продължавам напред.

- Има хора, които сравняват Димитров със стила на Федерер. Какво мислиш за това? Хората се чудят, дали няма да видим едно ново съперничество като това между теб и Федерер?
- Не знам дали ще бъда наоколо за това съперничество (смее се). Ще трябва да намерим новия Надал. Мисля, че той има подобен на Федерер стил. Всеки вижда това. На колко години е Димитров?

- 21-22 години.
- Все още е млад. Не знам, нещо странно се случва в тениса и играчите значително по-късно в сравнение с миналото започват да играят по-добре. Такова усещане имам. Федерер бе много по-млад, когато започна да играе много добре. Аз също, Хюит, Джокович, Анди - те също. Нещо се е променило. Не знам защо, трябва да го анализираме. Но той има време, за да направи една страхотна кариера. Ако се изкачи до върховете на ранглистата, това ще му даде шансове да печели големите турнири и това ще е добре за него, защото тенисът не е за цял живот. Не е като при голфа, където имате 20-25 години професионална кариера. Нашият спорт е по-агресивен към тялото и нямаме подобен късмет като при голфа. Той все още има време и към момента се справя много добре. Видях го как играе в Индиън Уелс и Маями. Справи се добре. Ще следим развитието му!

Припомнете си цялата битка между Надал и Григор Димитров



Втора част