Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Фулъм загуби на своя „Крейвън Котидж” от Арсенал с 0:1 в лондонското дерби от 34-ия кръг на английската Висша лига. Българите Димитър Бербатов и Станислав Манолев бяха титуляри за „котиджърс”. Двамата обаче останаха разочаровани от отсъжданията на страничната съдийка Сиан Мейси, отменила гол на Манолев в 78-ата минута заради засада. Иначе Пер Мертезакер (43) вкара победния гол за „артилеристите”, възползвали се от численото си превъзходство, след като ще в 12-ата минута Стив Сидуел от домакините получи директен червен картон. В 89-ата минута и „топчиите” останаха с 10 души на терена, след като Оливие Жиру също видя червения цвят на картона. И двамата изгонени в мача най-вероятно ще бъдат наказани с лишаване от състезателни права за три срещи.

Българите Димитър Бербатов и Станислав Манолев започнаха в титулярния състав на Фулъм. Привлеченият под наем от ПСВ Айндховен български национал действаше като десен бек, тъй като титулярът в тази зона Саша Рийтер е контузен. В предишните си два двубоя за Фулъм Манолев бе в ролята на дясно крило. Бернбатов пък водеше атаката на „котиджърс”, а зад него отново бе националът на Коста Рика Брайън Руис. В халфовата линия на Фулъм се завърна Стив Сидуел, изтърпял наказание от три мача. По двата фланга пък действаха Урби Емануелсон и Александър Качаниклич.

Джак Уилшър остана резерва в редиците на Арсенал, като вместо него в халфовата линия се завърна чехът Томаш Росицки. Начо Монреал пък започва на левия бек вместо Киърън Гибс, а на върха на атаката Арсен Венгер постави своя сънародник Оливие Жиру.

Фулъм можеше да поведе в резултат още във 2-ата минута, когато Манолев проби отдясно и подаде към Урби Емануелсон, но последният вместо да стреля от изгодна позиция, опита подаване, пресечено от Пер Мертезакер. В ответната атака Арсенал стигна до гол, вкаран от Тио Уолкът, но той бе отменен правилно заради засада.

Ключов момент в срещата се оказа 12-ата минута, когато Стив Сидуел влезе грубо в краката на Микел Артетат и получи директен червен картон, оставяйки Фулъм с човек по-малко на терена. Въпреки това Фулъм бе близо до гола в 20-ата минута, когато Емануелсон проби през центъра и подаде към Бербатов, който стреля от движение, но Войчех Шчесни спаси удара на българина.

В 35-ата минута Арсенал нацели странична греда след удар на Оливие Жиру, а пет минути след това Шчесни трябваше да спасява Арсенал, след като Емануелсон отне от Монреал и стреля в долния десен ъгъл, но полският страж на "артилеристите" изби.

„Топчиите” се възползваха от числения си превес едва в 43-ата минута, след като Уолкът центрира от пряк свободен удар, а Лоран Косчиелни асистира на своя колега в отбраната на Арсенал Пер Мертезакер, който на празна врата вкара с глава за 0:1.

След почивката численото превъзходство на „артилеристите” не се забелязваше особено, като играта бе равностойна, а в самия край на мача „котиджърс” натиснаха и на няколко пъти бяха близо до изравняването.

В 70-ата минута Манолев бе близо до това случайно да изравни. Българинът проби отдясно и при опита си да центрира към Бербатов прати топката под напречната греда на Шчесни, който изби в корнер. Осем минути по-късно Шчесни изби след изпълнение на пряк свободен удар, а Манолев довкара отбитата топка и тръгна да се радва за гола, В този момент страничната съдийка Сиан Мейси вдигна флага за засада и вбеси Манолев и Бербатов, които бяха останали зад отбраната на „топчиите”.

Едва в 83-ата минута "артилеристите" имаха възможност да вкарат нов гол, след като Касорла получи в наказателното поле, но Хангеланд блокира изстрела му към вратата. Фулъм натисна в самия край, а в 89-ата минута и Арсенал остана с 10 футболисти на терена, след като френският нападател Оливие Жиру получи директен червен картон заради грубо нарушение срещу Манолев. В добавеното време Рамзи пропусна да вкара втори гол за Арсенал.

Поражението прати Фулъм на 11-а позиция с актив от 40 точки. Арсенал пък се изкачи временно на третото място с 63 пункта, но и два мача повече от Челси, който е с 61 точки, и Тотнъм, имащ 58 точки.


00000000000000000000012.jpgарсенал_1.jpgФУЛЪМ - АРСЕНАЛ 0:1
0:1 Пер Мертезакер (43)



Фулъм:
1.Марк Шварцер, 4.Филип Сендерос, 5.Бреде Хангеланд, 25.СТАНИСЛАВ МАНОЛЕВ, 28.Урби Емануелсон (87 - 21.Фрай), 7.Стив Сидуел, 15.Киърън Ричардсън, 33.Ейонг Енох, 31.Качаниклич (85 - 10.Петрич), 9.ДИМИТЪР БЕРБАТОВ, 11.Брайън Руис
Резерви: 3.Рийзе, 14.Карагунис, 18.Хюз, 20.Родайега, 38.Етъридж
Мениджър: Мартин Йол

Арсенал: 1.Войчех Шчесни, 4.Пер Мертезакер, 3.Бакари Саня, 17.Начо Монреал, 6.Лоран Косчиелни, 7.Томаш Росицки (72 - 9.Подолски), 8.Микел Артета, 19.Санти Касорла (90+3 - 5.Вермаелен), 16.Аарън Рамзи, 14.Тио Уолкът (71 - 10.Уилшър), 12.Оливие Жиру
Резерви: 15.Окслейд-Чембърлейн, 24.Маноне, 27.Жервиньо, 28.Гибс
Мениджър: Арсен Венгер

Лондон, стадион "Крейвън Котидж"
Съдия: Андре Маринър
Жълти картони: Артета и Рамзи (Арсенал)
Червени картони: Сидуел (Фулъм), Жиру (90)