Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Христо Йовов най-вероятно ще започне като титуляр за "Левски" срещу Литекс в дербито от 23-ия кръг на "А" група. Двубоят на Градския стадион в Ловеч е от 15:00 часа.

Капитанът на "сините" влезе като резерва през седмицата срещу Локо (Сф) (3:1), с което раздвижи играта и донесе на тима си победа в първия мач от 1/2-финалите за Купата. Другите промени се очаква да бъдат в защита. Даниел Димов отново ще си партнира с Ели в центъра на отбраната, докато Нуно Пинто се завръща на левия бек за сметка на Орлин Старокин.

Роман Прохазка пък ще замени Станислав Ангелов, който до последно е под въпрос заради лека контузия от мача с Локо (Сф). Заради контузия на Базил де Карвальо в предни позиции ще играе Жоао Силва.

В същото време от страна на Литекс не се очакват никакви промени. Треньорът Христо Стоичков ще разчита на 11-те, които излизат в последно време. Тази среща се превръща в добра възможност звездата и капитан на домакините Георги Миланов да покаже възможностите си.

Какви са обаче сметките пред двата отбора? Ако Литекс спечели, ще събере 46 точки и ще може да мисли за по-предно класиране от петото място, което заема в момента. В същото време "сините" се нуждаят от задължителен успех, защото изостават с две точки от лидера Лудогорец, който е с 51. Освен това отдолу идва ЦСКА (с 45), а на "червените" им предстои на пръв поглед лек мач със Славия, която ще заложи на резерви. В същото време разградчани гостуват на Миньор в Перник и никой не очаква домакините да се доберат дори и до равен.




Levski_.jpg

lit.jpgЛитекс - "Левски"
Днес от 15:00 часа
Пряко по ТВ7
Ловеч
, Градски стадион
Съдия: Николай Йорданов
 

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ

Литекс: Илко Пиргов, Илия Миланов, Васил Божиков, Антон Недялков, Ванжер, Александър Цветков, Симеон Славчев, Георги Миланов, Армандо Ваюши, Исмаил Иса
Резерви: Евгени Александров, Кирил Динчев, Никола Колев, Томи Костадинов, Момчил Цветанов, Жуниор, Кирил Десподов
Контузени: Бодуров, Йеленкович
Наказан: Емил Грозев
Треньор: Христо Стоичков

"Левски": Пламен Илиев, Дъстли Мулдер, Даниел Димов, Ромейн Ели, Нуно Пинто, Роман Прохазка, Стефан Велев, Гари Родригес, Христо Йовов, Кристовао Рамос, Жоао Силва
Резерви: Михаил Иванов, Димитър Везалов, Орлин Старокин, Йордан Милиев, Станислав Ангелов, Антонио Вутов, Илиян Йорданов
Контузени: Гаджев, Де Карвальо
Наказан: Рене Михелич
Треньор: Николай Митов

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
- За първи път двата отбора играят в Ловеч на 9 септември 1994 година. Домакините, тогава ЛЕКС, губят с 1:3.

- За първи път Литекс бие "Левски" в Ловеч на 7 ноември 2001 година с 2 гола на Зоран Янкович.

- Първото равенство в Ловеч 1:1 е регистрирано на 9 март 1996 година.

- За "сините" по два гола са вкарвали П. Михтарски и Г. Иванов.

- Най-често срещаните резултати в Ловеч са 2:1 - два пъти за Литекс и един за "Левски", 3:0 - два за "оранжевите" и веднъж служебно за "сините", 1:0 - два за Литекс и веднъж за "Левски", 1:1 - три пъти.

- В последните 10 мача край река Осъм домакините имат превъзходство - 6 победи срещу две за "Левски", както и две равенства.

- Един мач се игра на неутрален терен в Севлиево и Литекс победи с 1:0 на 9 декември 2005 година след гол на Миливое Новакович в 83-ата минута.

- В полза на Литекс са отсъждани две дузпи и те са вкарвани от Св. Тодоров и З. Янкович.

- В полза на "Левски" е даван само един наказателен удар, от който точен е бил Д. Иванков.

- Луис Енрике отбеляза гол №400 за Литекс в "А" група на 11 май 2002 година при равенството 2:2 между двата тима.

*Използваните факти са от вестник "Тема Спорт"