Най-добрият български тенисист Григор Димитров се представи на великолепно ниво срещу Краля на клея Рафаел Надал, но преклони глава пред испанеца. Хасковлията даде всичко от себе си в четвъртфинала на “Мастърс”-а в Монте Карло, но не успя да свали от трона испанеца, който печели този турнир през последните 8 години. След 2:6, 6:2, 4:6 с гордо вдигната глава Димитров си тръгва от Монако, записвайки нова славна страница в своята биография.

Българинът вече стана първият в нашата история, който достига до тази фаза на турнир от толкова голям ранг. Зрителите на корта изпратиха на крака и с аплодисменти нашето момче, което показа, че е бъдещият номер 1 в света! Схващане в крака на Димитров в последните минути попречи на нашето момче да детронира още сега Надал.

Григор Димитров – Рафаел Надал 2:6, 6:2, 4:6

Първи сет

Надал почна с успешно разиграване при сервис на Григор. Хасковлията обаче бързо отвърна и обърна на 30:15 в своя полза. Нова порция класа от испанеца направи резултата 30:30, а с добър сервис нашето момче стигна до успех при подаването си – 1:0.

Краля на клея бе безкомпромисен при своя сервис и с гейм на 0 изравни резултата в сета. На сервис отново застана Гришо. След дълго разиграване нашето момче успя да поведе в гейма с 15:0, а впоследствие и с 30:0. Публиката вече показа пристрастия към нашето момче. Въпреки това Надал спечели следващите 3 разигравания и достигна да брейкпойнт. Димитров прати топката в аут и първият пробив бе факт – 1:2 в първия сет в полза на испанеца.

Рафа лесно затвърди пробива и след втори сервис-гейм на 0 поведе с 3:1. Испанецът не срещна особени трудности с подаването на нашето момче и стигна до 40:15 и два брейкпойнта. Първият бе спасен от Димитров, но при втория нашето момче уцели мрежата и резултата набъбна до 4:1 в полза на Надал.

Осемкратният победител в Монте Карло явно се успокои и позволи на Димитров да стигне до 30:0 при подаване на испанеца. Гришо достигна до три брейкпойнта, след чудесен минаващ удар. Първият опит за пробив бе неуспешен, а при втория Надал направи първия си ас. Рафа прати топката далеч в аут и първия пробив от страна на Григор е факт – 2:4.

При сервиса на хасковлията Надал стигна до нова точка за пробив, но при удар успоредно на линията топката излезе в аут – 2:5. Испанецът безпроблемно взе подаването и затвори сета с 6:2 в своя полза.

Втори сет

Григор Димитров започна ударно втория сет с гейма на 0, а малко не му достигна да пробие и подаването на Надал. При второто си сервиране в сета нашето момче отново бе неудържимо- нов гейм на 0 и 2:1 в негова полза.

Надал намали силата на сервиса си и това даде отражение. Димитров отново бе близо до пробив, но отново не стигна до него – 2:2. Гришо тръгна зле при подаването си и Надал дръпна с 0:30, но хасковлията набързо изравни резултата в гейма. Със страхотен удар по линията нашето момче дръпна с 40:30, а впоследствие затвори гейма – 3:2.

Григор достигна до впечатляващ пробив точно в най-важния момент от сета. Пред хасковлията се откриха две възможности да вземе подаването на Надал и той не сгреши при втората – 4:2 в негова полза.

Испанецът дръпна при серивса на Димитров с 30:0, но вдъхновената игра на българина му даде сили и той обърна нещата до 40:30 в своя полза. Топка в аут и 5:2 в полза на нашето момче.

Надал застана на сервис за оставане в сета. Испанецът, който е номер 5 в световната ранглиста, след като претърпя тежка контузия, не трепна и бързо дръпна с 40:0. Последваха две успешни разигравания за Григор, който максимално притисна Рафа. Нашето момче стигна до точка за сета, но не успя да я спечели. Последва успешен сервис на Надал и той получи предимство в гейма. Последваха нови две разигравания и ново равенство. Григор стигна до трети сетпойнт, който бе успешен – 6:2!

Трети сет

Григор продължи със страхотната си игра и в началото на третия сет. Хасковлията взе своето подаване на 30 и поведе в резултата – 1:0. Играта на Краля на клея съвсем се разколеба. Той позволи на Гришо да дръпне с 30:15 при свой сервис, но удар в мрежата изравни резултата в гейма. Нова непредизвикана грешка на Григор направи резултата 1:1.

Най-дългото разиграване до момента позволи на Димитров да дръпне с 15:0 при сервирането си. Последва страхотен ас и 30:0, а при следващото подаване Надал прати топката в аут. Поредното фантастично отиграване на българина и резултата в сета става 2:1 в негова полза.

Надал стъпи здраво на клея и тръгна с 40:0 при своя сервис. Григор обаче не се даде и спечели две поредни разигравания. Българският тенисист обаче направи непредизвикана грешка при дългото разиграване и резултата в сета бе изравнен – 2:2.

Невероятното представяне на Димитров продължи. Той взе сервисгейма си на 0 и отново излезе напред в резултата – 3:2. Нашето момче имаше шанс да дръпне сериозно в сета, но след оспорвано разиграване и грешка на Григор се стигна до 3:3.

Димитров бе безмилостен при сервирането си и го спечели на – 0. Българският тенисист даде всичко от себе си, но малко не му достигна да стигне до пробив и да бъде на гейм от победата – 4:4.

В най-лошият момент Димитров направи непредизвикана грешка и позволи на Надал да вземе подаването му и да поведе с 5:4. Испанецът застана на сервис за спечелване на мача.

Нашето момче на два пъти се хвана за крака, след като получи схващане. Българинът едва издържаше на болката, но успя да се противопостави със сетни сили на Надал. Все пак след гейм на 40 Краля на клея продължава на полуфинал, където ще срещне Жо-Вилфред Цонга.