Треньорът на Лех (Познан) Мариуш Румак засипа с похвали българския национал Александър Тонев и заяви, че не му се сърди за получения жълт картон при визитата на Пяст (Гливице), спечелена с 3:0 в понеделник вечер. Крилото вкара гол, удари греда, подхвана атаката за първото попадение в мача, но получи и жълт картон, който е четвърти за него от началото на сезона и автоматично е наказан за домакинството срещу Заглембе в следващия 23-и кръг на полската Екстракласа. .

"Тонев ми каза, че съжалява за това. А и аз нямам претенции, защото това стана след единоборство, в което българинът се опита да овладее топката, но направи фаул. Това е риск, който няма как да бъде избегнат и е част от играта", коментира Румак жълтия картон на българина пред вестник „Пшегльонд Спортови”.

На въпрос кой ще замени Тонев в следващия мач наставникът отвърна: „Най-големи са шансовете на Матеуш Моджен, който нетърпеливо чака от няколко седмици своя шанс. Но Александър Тонев е в толкова добра форма, че Моджен трябва да вложи още усилия. Другите варианти са Войо Убипарип и Бартош Слусарски, които по принцип са нападатели".

"Отсъствието на Тонев наистина е проблем, като се има предвид, че в момента се намира в страхотна форма. Бързината може да му докара и нов прякор - Пендолино от Познан (б.р. Пендолино е нарицателно име на високоскоростните влакове в някои страни). Забавно беше да гледаме как защитникът на Пяст (Гливице) Павел Олекси се опитва да го настигне в продължение на 30 метра и не му се получава. Тонев бяга с топката в крака по-бързо от най-бързите играчи в полската лига, когато те са без топка. Как да го спреш?!", каза още 35-годишният специалист, известен още като Полския Моуриньо.

Лех (Познан) е на второ място във временното класиране на полското първенство с актив от 45 точки и изостава на 4 от лидера Легия (Варшава).