Традиционният маратон в Бостън беше помрачен от бомбени взривове, които отнеха живота на трима души и нараниха десетки други. В тази връзка агенция БЛИЦ припомня най-известните терористични атаки, свързани със спорта през годините. Най-известният от тях се случва през 1972 г. на олимпийските игри в Мюнхен.
 
НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ТЕРОРИСТИЧНИ АТАКИ В СПОРТА
5-6 септември 1972 г.
Олимпийските игри в Мюнхен бяха белязани от терористична атака, след като палестинската военна групировка “Черният септември” взе за заложници израелския олимпийски тим. След 16-часови безрезултатни преговори 11 спортисти иmun.jpg треньори на Израел и един германски полицай бяха убити. За първи път в историята на олимпийските игри състезанията са прекъснати, за да бъде отслужена възпоменателна служба на “Олимпиащадион” пред 80 000 зрители и 3000 спортисти.
 
27 юли 1996 г.
Двама души загинаха и 120 бяха ранени по време на концерт в Олимпийския парк в Атланта по време на олимпийските игри. Взривното устройство беше поставено под пейка от бившия американски военнослужещ Ерик Рудолф. Неговите действия са продиктувани от личното му убеждение, че съвременното олимпийско движение е глобален начин за пропагандиране на социалистическите идеи. В момента той излежава четири доживотни присъди без право на помилване.
 
ira.jpg1997 г.
Най-известното конно състезание в Англия – “Гранд Нешънъл”, е отменено, след като ИРА отправя две бомбени заплахи. 60 000 зрители (сред които и принцеса Ан, дъщерята на английската кралица), жокеи, персонал на състезанието, и местни жители са евакуирани. Състезанието е проведено 2 дни по-късно, но 20 000 души остават блокирани извън хиподрума от съображения за сигурност.
 
2002 г.
Бомба избухва в пакистанския град Карачи пред хотела, в който е настанен националния отбор на Нова Зеландия по крикет. Това става преди мач с тима на домакините. Спортистите се разминават без наранявания, но сред убитите е физиотерапевтът на тима, както и 11 френски военни експерти и двама пакистанци.
 
mad.jpg1 май 2002 г.
Часове преди полуфиналния реванш от Шампионската лига между Реал (Мадрид) и Барселона в непосредствена близост до стадион “Сантяго Бернабеу” избухва кола бомба. Тя е взривена от членове на баската сепаратистка организация ЕТА и е резултат на ареста на членове на политическата партия на организацията “11 Батасуна”.
 
2008 г.
На старта на маратона, който отбелязва началото на новата година според календара на Шри Ланка, е извършен самоубийствен атентат. Загиват 12 души, а почти 100 са ранени. Сред жертвите са министърът на пътното строителство Жейараж Фернандопуле, бившият олимпиец Ка Карунаратне и треньорът на отбора на страната по лека атлетика Лакшман де Алвис. Отговорността за атентата е поета от “Тамилските тигри”.
 
dak.jpg2008 г.
Традиционното състезание Рали Дакар беше отменено заради отправена заплаха от “Ал Кайда”. За да демонстрира сериозността на намерението си терористичната организация отвлече семейство френски туристи в Мавритания.
 
3 март 2009 г.
Автобусът с отбора на Шри Ланка по крикет беше нападнат от въоръжени мъже на път за мач с Пакистан. Нападателите са използвани гранати и различни амуниции срещу спортистите и техния полицейски ескорт. Осем души загинаха, а шестима бяха ранени.
 
11 юни 2010 г.
Дни преди старта на турнира за Купата на африканските нации в Ангола автобусът на Того бе атакуван в Кабинда (провинция в Ангола, бореща се за независимост). Група сепаратисти откриха огън, като трагедията шокира света. Шофьорът на автобуса, пресаташето Станислас Оклоо и треньорът Абало Амелете починаха на място. Вратарят Коджови Абилале получи два куршума в гърба си, които почти го парализираха от кръста надолу. Того не игра на турнира, а звездата на тима Емануел Адебайор изпадна в дълбока депресия.

20 февруари 2012 г.
Въоръжена терористична групировка атакува стадион “Тишрин Спортс Сити” в Дамаск с две бомби. Едната от тях е взривена на стадиона, а другата експлодира в близост до хотел “Тишрин”. Загива футболистът на Ал Уатба Юсеф Сюлейман, а негови съотборници и членове на ръководството на тима са ранени от осколките.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА