"Левски" оглави класиране в "А" група след победа с 2:1 над Локомотив (София). Столичното дерби от 22-ия кръг беше опорочено от спорното и дори скандално съдийство на Стефан Спасов, който помогна на "сините" да живнат. Пастата показа общо три червени картона - изгони двама от "железничарите" - Toм още в 23-ата минута и Александър Бранеков в 73-ата, и един от състава на домакините - Рене Михелич в 65-ата. Освен това Спасов отсъди спорна дузпа за "сините" в 17-ата минута, когато Базил Де Карвальо откри резултата. В 59-ата появилият се на смяна Крум Бибишков изравни, а за крайното 2:1 се разписа Жоао Силва в 77-ата.

По този начин новият наставник на "Левски" Николай Митов дебютира с победа, след като замени Илиан Илиев. Митов дори качи "сините" на върха във временното класиране на "А" група. След днешния успех "Левски" събра 49 точки и има с 1 повече от Лудогорец, който в понеделник приема Локомотив (Пловдив).

За дебюта си начело на "Левски" Николай Митов изненада с титулярния състав, който определи. Наставникът се довери на абсолютния дебютант Пламен Тонев Илиев. Роденият на 4 февруари 1994 година юноша на "сините" започна от първата минута днес, като дори можеше да отбележи и гол, но пропусна отлична възможност в 21-ата минута. Митов остави младока на терена до 52-ата минута, когато пусна на негово място Илиян Йорданов. Още преди почивката пък на наставника му се наложи да извършва принудителна смяна, след като Базил Де Карвальо се контузи и не успя да продължи участие в мача.

Титуляр за "Левски" беше и Христо Йовов. Ветеранът дори получи капитанската лента, след като явно при новия наставник той ще е лидерът на отбора. Както е известно, досега капитани на "сините" бяха Станислав Ангелов, Владимир Гаджев и Пламен Илиев. Последният и днес пази вратата, но без лентата, която му беше поверявана от Илиан Илиев в предишните двубои. В защитата на "Левски" днес играха Дъстли Мулдер - най-вдясно, Нуно Пинто - най-вляво, а двойка централни бранители бяха Ромен Ели и Даниел Димов. Йовов игра в центъра на терена със Стефан Велев, а зад Базил Де Карвальо беше Рене Михелич. По лявото крило напада Гари Родригес, а по дясното - юношата Пламен Тонев Илиев. "Сините" обаче и днес разочароваха с представянето си, а по трибуните логично нямаше много публика, след като футболистите на "Левски" направиха така, че да прогонят привържениците си от стадиона. Днешната измъчена победа е едва втора за тима в последните 6 мача.

Локо (Сф) пък не беше губил от 31 март - 0:1 от Лудогорец. След днешното поражение на "Герена" Емил Велев и момчетата му остават с актив от 20 точки и заемат 11-ото място, като "железничарите" продължават да бъдат застрашени от изпадане. Днес Локо (Сф) беше без Кокала, който е наказан за два мача и ще пропусне първия 1/2-финал с "Левски" в сряда. Бившият наставник на "сините" обаче и днес беше на "Герена", като зае място в Сектор "Г", откъдето цял мач не спря да крещи към футболистите си, опитвайки се да им дава ценни съвети.

Гостите започнаха много силно мача на "Герена" и още в 5-ата минута дойде първата сериозна опасност пред Пламен Илиев. Даниел Пеев изведе Светослав Петров, който излезе сам срещу стража, но се забави и не стреля, като реши да подава вляво към връхлитащия Бранимир Костадинов, пасът обаче беше твърде слаб и притичалият Дъстли Мулдер успя да избие топката.

В 17-ата Пастата даде дузпа за "Левски". Наказателният удар обаче беше твърде спорен, тъй като Базил Де Карвальо беше се хвърлил да пада още преди Александър Дюлгеров да го е закачил, което подлъга Стефан Спасов и той посочи бялата точка. Голмайсторът на "сините" беше безмилостен срещу юношата на "Левски" Божидар Митрев, който сега пази вратата на Локо (Сф). Звездата реализира в долния десен ъгъл, докато Митрев се хвърли в обратния - 1:0.

В 21-ата дебютантът Пламен Тонев Илиев пропусна да отбележи след отлично подаване на Гари Родригес, когато обаче заслуга за предотвратяването на втория гол във вратата на гостите имаше Бранимир Костадинов. Сърцатият нападател на Локо (Сф) се беше върнал да помага в отбрана и съумя да изчисти топката от краката на дебютанта.

В 23-ата минута Пастата още повече подслади живота на левскарите. Реферът от Перник изгони пресилено Том за втори жълт картон. Бразилецът фаулира Стефан Велев при наглед безобидно нарушение пред наказателното поле на Локо (Сф), за което Спасов реши да го изгони и да остави тима на Кокала с 10 човека.

Десетина минути преди края на първата част Де Карвальо получи мускулна травма и бе заменен от Жоао Силва. Капитанът на домакините в днешната среща Йовов бе близо до първи гол за сезона в 42-ата минута, но пропусна да засече топката във вратата на Митрев. В последните секунди Жоао Силва с глава също стреля в аут.

Втората част започна с две промени за Локо (Сф). В игра се появиха дебютантът Уилкер, както и Крум Бибишков, а изкарани от терена бяха Светослав Петров и Илиян Гаров.

Николай Митов направи първата си смяна начело на тима в 52-ата минута, когато извади дебютанта Илиев, а на негово място влезе Илиян Йорданов.

Последваха два удара на Рене Михелич, първият в аут, а вторият спасен от Митрев. Увлечени в атака "сините" допуснаха поредна грешка в защита в 59-ата  минута. Тогава Бибишков изравни с красиво попадение. Опитният нападател се откъсна от Мулдер при светкавична контраатака и остана сам срещу Пламен Илиев, като го разстреля с десния крак, топката се удари в напречната греда и влетя в мрежата на "Левски" за 1:1.

В 65-ата и "сините" останаха с човек по-малко. Стефан Спасов показа директен червен картон на Рене Михелич, който при единоборство за висока топка фаулира Димитър Илиев. След това Митов пусна младока Антонио Вутов, а изкара Стефан Велев.

Дотук обаче изцепките на Пастата не приключиха. В 73-ата реферът изгони втори човек на Локо (Сф). Спасов вдигна червен картон на Александър Бранеков за грубо влизане в краката на Вутов пред наказателното поле на "железничарите" и така гостите останаха с 9 човека на "Герена". Предимството на "Левски" логично даде резултата и в 77-ата минута падна второто попадение във вратата на Митрев. Даниел Димов чукна технично топката към Жоао Силва, който се озова фронтално срещу стража и го разстреля, изпращайки кълбото неспасяемо в десния ъгъл за крайното 2:1.

Мачът по минути - ТУК

"ЛЕВСКИ" - ЛОКО (Сф) 2:1
1:0 Базил Де Карвальо (18-дузпа), 1:1 Крум Бибишков (59), 2:1 Жоао Силва (77)

Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 3.Ромен Ели, 25.Даниел Димов, 28.Нуно Пинто, 77.Стефан Велев (68-30.Антонио Вутов), 10.Христо Йовов, 14.Пламен Тонев Илиев (52-22.Илиян Йорданов), 29.Рене Михелич, 11.Гари Родригес, 19.Базил Де Карвальо (34-9.Жоао Силва)
Резерви: 89.Михаил Иванов, 4.Станислав Ангелов, 13.Димитър Везалов, 8.Роман Прохазка, 9.Жоао Силва, 22.Илиян Йорданов, 30.Антонио Вутов
Треньор: Николай Митов


ЛОКО (Сф)
: 1.Божидар Митрев, 18.Александър Дюлгеров, 6.Александър Бранеков, 25.Илиян Гаров (46-76.Крум Бибишков), 21.Румен Трифонов, 77.Даниел Пеев, 19.Светослав Петров (46-13.Уилкер), 23.Том, 14.Димитър Илиев, 9.Антонио Павлов, 90.Бранимир Костадинов
Резерви: 84.Валентин Галев, 2.Костадин Велков, 8.Александър Манолов, 11.Кристиян Добрев, 13.Уилкер, 22.Антонио Цанков, 76.Крум Бибишков
Треньор: Любомир Симов


София, стадион "Георги Аспарухов"
Съдия: Стефан Спасов
Жълти картони: Ромен Ели, Дъстли Мулдер ("Левски"); Том, Александър Дюлгеров (Локо Сф)
Червени картони: Том (23-Локо Сф), Рене Михелич (65-"Левски"), Александър Бранеков (73-Локо Сф)

През есента: Локо (Сф) - "Левски" 1:1

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ