Българският щангист Иван Марков спечели сребърен медал на Европейското първенство в категория до 85 килограма в албанската столица Тирана. Представителят ни в категорията завърши с двубой от 375 кг след 170 кг в изхвърлянето и 205 в изтласкването. Той завърши с 13 кг по-малко от руснака Апти Аухадов, който направи двубой от 388 кг. Трети остана европейският шампион от предишното първенство Раули Цирекидзе с 370 кг.

Марков, който започна с втора заявка, направи само два успешни опита. Той се провали първо на 170 кг, след което ги изхвърли преди да направи неуспешен опит и на 173 кг.

Историята се повтори и в изстласкването, където започна неуспешно на 205 кг, после ги вдигна. Направи отчаян опит и на 215 кг, но неуспешен. Медалът на Марков е трети за България от това първенство. Преди него Асен Мурадов взе също сребро, а Мая Иванова е с бронзов медал.

Аухадов, който е олимпийски вицешампион, изстласка 215 кг - тежест, която е само с два килограма под европейския рекорд на Златан Ванев и с три под световния рекорд.