Вековният юбилей на Славия ни подсети да проверим какво се е случило точно преди половин век. Тогава, когато “белите” са чествали 50-ия си рожден ден. Оказа се, че събитието е оставило бляскава следа в българския обществен и политически живот.

Нещо повече, официозът на Българската комунистическа партия (БКП) "Работническо дело" му посвещава цяла страница, нещо невиждано до този момент, при положение, че обикновено всички спортни новини се сбиват в по няколко реда. “Белите” обаче получават почетно място във вестника, като дори е изработена специална фаша над страницата, която ознаменува годишнината на клуба.

Надолу следва преглед на най-значимите успехи на Славия във всички спортове, като специално място е отделено на ските, футбола и баскетбола. Има и романтична история, описваща как двигателят на “бялата” идея Димитър Благоев-Пальо осигурява първата топка.

310_2.jpg

Рожденият ден е почетен и с две карикатури – на един от най-големите футболисти на Славия Александър Шаламанов, който е участвал и на зимна Олимпиада като скьор, и на възрастен човек, който се възхищава на уменията на футболист на "белите" и коментира: “На 50 години, пък какъв е млад!”

310_3.jpg

В клуба също почитат юбилея със специално табло, на което са портретите на 20 от момчетата, които на 10 април учредяват “Славия”. Това възпоменателно табло дълги години стои на видно място в канцеларията на "белите", но впоследствие е свалено.

310_1.jpg