Един прекрасен сезон е на път да завърши по странен начин за тима на Сър Алекс Фъргюсън. Манчестър Юнайтед отпадна от Шампионската лига и ФА Къп, а във Висшата лига има такъв аванс, че почти няма мотивация за игра до края на първенството. Все пак шампонатът още не е свършил, поне докато "червените дяволи" и математически не си гарантират титлата. В същото време Юнайтед е преследван в класирането от отбор, който загуби желанието си за борба.
 
Това не означава, че дербито на Манчестър ще бъде мач без значение. "Червените дяволи" имат неприятни спомени от дербито през миналия сезон и със сигурност ще търсят реванш за загубата с 1:6 в първата половина на сезон 2011/12. Едно от нещата, които се очакват с любопитство преди мача, е дали Уейн Рууни ще играе. Английският национал беше извън състава за последните два важни мача на тима - срещу Челси и Реал (Мадрид). Ако не се появи на терена срещу "гражданите", това само ще подсили слуховете за неясното му бъдеще на "Олд Трафорд".
 
Манчестър Юнайтед няма загуба вече 18 мача и спечели последните си 7 срещи във Висшата лига. "Червените дяволи" имат шанс да финишират с рекорд по спечелени точки в един сезон от първенството. Вероятно това е един от малкото фактори за мотивация в отбора. От друга страна е желанието за победа над съседите.
 
Ситуацията в Манчестър Сити е доста интересна. В Англия започват да се чудят дали Роберто Манчини се опитва да се скара с възможно повече хора и след това да напусне през лятото. Малко останаха играчите в състава, които италианецът да не е критикувал публично. Последната му цел беше Венсан Компани, който беше нападнат от мениджъра, че е предпочел да играе за Белгия, а не да се завърне в игра след контузия в мач на клубния си тим.
 
В предишния кръг Манчестър Сити победи Нюкасъл с 4:0, а Самир Насри показа, че е в прекрасна форма. Това обаче не укроти Манчини, който отново беше критичен към франзуцина. Насри изглежда ще бъде продаден през лятото, стига да бъде намерен купувач. След края на сезона "гражданите" най-вероятно ще се разделят с още няколко играчи, а сред тях са Един Джеко, Гарет Бари и Карлос Тевес.
 
Спасението на сезона за миналогодишния шампион на Англия е ФА Къп. Най-старият футболен турнир е единственият шанс за Манчестър Сити за трофей през този сезон. "Небесносините" обаче не се нуждаят от допълнителна мотивация за градското дерби. Манчини се опита да налее масло в огъня, след като заяви, че 15-те точки аванс на "червените дяволи" не са реално отражение на разликата между двата отбора. Една победа на "Олд Трафорд" може да даде самочувствие на Манчестър Сити преди полуфинала за ФА Къп срещу Челси.
 
ИГРАЧИ ПОД ЛУПА
Майкъл Карик (Манчестър Юнайтед): Карик е сред най-подценяваните играчи във Висшата лига, но неговото постоянство е много важно за играта на Манчестър Юнайтед. За отбор, който пресира съперника и контраатакува опасно, умението на Карик да подава топката бързо и точно е от огромно значение. А халфът прави това много добре през целия сезон.
 
Давид Силва (Манчестър Сити): Испанецът не успя да се върне към силната си форма от началото на този и от миналия сезон, когато беше в основата на спечелената от "гражданите" титла. Когато е в най-добрата си форма, Давид Силва може сам да диктува играта и дори да спечели мача за своя тим.
 
ФОРМАТА НА ДВАТА ОТБОРА
Последните 5 мача на Манчестър Юнайтед във Висшата лига
10.02.13, Манчестър Юнайтед - Евертън 2:0
23.02.13, КПР - Манчестър Юнайтед 0:2
02.03.13, Манчестър Юнайтед - Норич 4:0
16.03.13, Манчестър Юнайтед - Рединг 1:0
30.03.13, Съндърланд - Манчестър Юнайтед 0:1
 
Последните 5 мача на Манчестър Сити във Висшата лига
09.02.13, Саутхемптън - Манчестър Сити 3:1
24.02.13, Манчестър Сити - Челси 2:0
04.03.13, Астън Вила - Манчестър Сити 0:1
16.03.13, Евертън - Манчестър сити 2:0
30.03.13, Манчестър Сити - Нюкасъл 4:0
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Манчестър Юнайтед може да запише дубъл на Манчестър Сити през този сезон, ако и днес спечели градското дерби, след като по-рано през сезона триумфира на "Етихад Стейдиъм" с 3:2.
* Робин ван Перси е голмайсторът на Манчестър Юнайтед през този сезон, след като вкара 23 попадения във всички турнири. Той обаче не се е разписвал в последните 9 мача на тима.
* "Червените дяволи" не са финиширали извън тройката в Англия от 1991 г. насам. В последните осем шампионата тимът на Сър Алекс Фъргюсън е завършвал на първо или второ място.
* Манчестър Сити е вкарал с 15 гола по-малко от Манчестър Юнайтед през този сезон, а головата разлика е по-слаба с 10 попадения от тази на градския им съперник.
* "Гражданите" имат 16 победи над "червените дяволи" на "Олд Трафорд", въпреки че на същия терен са записали 36 поражения в градските дербита.
* Сър Алекс Фъргюсън има 11 мача срещу Роберто Манчини. Шотландецът е записал 6 победи в тези срещи, а италианецът е с 4.
* Манчестър Юнайтед не е допускал гол във Висшата лига вече 627 минути, а в последните си три мача е получил само един точен към вратата си.
* Един Джеко има 5 гола в шестте си мача срещу Манчестър Юнайтед.
* Карлос Тевес вкара 7 гола в последните си 7 мача за Манчестър Сити.
 
 
юнайтед_1.jpgМанчестър Юнайтед - Манчестър Ситиmancity.jpg
 
Днес от 22:00 часа
diema.jpg
Манчестър, "Олд Трафорд"
Съдия: Майк Дийн
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Рафаел, Фърдинанд, Видич, Евра, Валенсия, Гигс, Карик, Йънг, Рууни, Ван Перси
Контузени: Флетчър
Наказани: няма
 
Манчестър Сити: Харт, Сабалета, Компани, Настасич, Клиши, Бари, Туре, Милнър, Тевес, Силва, Агуеро
Контузени: Майкон, Родуел
Наказани: няма
 
Баланс за първенство: 147 мача, 59 победи за Манчестър Юнайтед, 49 равенства, 39 победи за Манчестър Сити
Общ баланс: 163 мача, 68 победи за Манчестър Юнайтед, 50 равенства, 45 победи за Манчестър Сити