"Левски" стигна 1/2-финалите за Купата на България с кански мъки, губейки само с 1:2 от Литекс. "Сините" поведоха на реванша в Ловеч след гол на Дъстли Мулдер в 40-ата минута, но домакините стигнаха до обрата с попадения след почивката на Георги Миланов и Исмаил Иса. Избраниците на Христо Стоичков само могат да съжаляват, че не вкараха още един гол, с който щяха да елиминират "Левски". Селекцията на Илиан Илиев и днес не игра по този начин, както на феновете им се иска, като особено през втората част "сините" разочароваха с изявите си и позволиха на младите момчета от Литекс да ги надиграят. Късметът обаче беше на страната на "Левски", което също изигра решителна роля и помогна на отбора да продължи напред за сметка на "оранжевите". Това пролича най-вече в 82-ата минута, когато за малко Исмаил Иса щеше да отбележи за така жадуваното от "оранжевите" 3:1.

Момчетата на Стоичков играха с голям хъс и себераздаване, най-вече след получения гол, но щастието не им се усмихна, за да елиминират "Левски", които се озоваха на 1/2-финалите в компанията на Локомотив (София), Славия и Берое. Жребият е утре от 11:30 часа.

Интересно е, че реваншът в Ловеч беше довършен от съдия, който влезе на терена 15-ина минути преди края и пое свирката от Станислав Тодоров. Най-добрият ни рефер се контузи и се наложи Александър Костадинов да доизкара мача. Четвъртият съдия се включи отлично и се справи със задачата, която получи "на пожар".

За днешния важен двубой Христо Стоичков не можа да разчита на най-доброто заради тежките контузии на Николай Бодуров и Небойша Йеленкович. Камата направи две промени в стартовия си състав в сравнение с последния шампионатен мач - победата с категоричното 5:1 над "Ботев" (Враца). На мястото на Томи Костадинов и Жуниор срещу "Левски" започнаха Васил Божиков и Ванжер. Стоичков бе принуден да направи корекции в отбрана, където заложи като централен защитник на Васил Божиков, а отляво игра младокът Антон Недялков.

Наставникът на "сините" Илиан Илиев пък пусна трима нови играчи в сравнение с тези, които започнаха при равенството 1:1 с Черно море преди дни във Варна. Нуно Пинто замени Орлин Старокин на левия бек, а от първата минута в Ловеч стартираха Стефан Велев и Илиян Йорданов. Последният замени Милен Василев, който разочарова с изявите си на "Тича", когато игра през първите 45 минути. За гостуването в Ловеч пък Велев зае мястото на Даниел Димов в средата на терена, тъй като се наложи той да бъде върнат в центъра на защитата, където си партнира с Ромен Ели, заменяйки контузени Димитър Везалов. Очевидно обаче защитата на "сините" нямаше синхрон, като преобладаваха грубите грешки, най-вече при неразбирателства между вратаря Пламен Илиев и французина Ели.

Началото на мача беше вихрено. Още в 1-ата минута Иса изскочи зад защитата на "Левски", но бе пресрещнат от вратаря Пламен Илиев, който изби топката. В 8-ата минута след центриране на Михелич отляво от фаул, Мулдер засече с глава, но топката мина покрай вратата. В 19-ата Ванжер получи кълбото в пеналта, стреля, но Нуно Пинто блокира удара. В 26-ата Михелич центрира отляво от фаул, Даниел Димов игра с глава, но прати топката над вратата.

В 30-ата минута Ваюши пропусна отлично положение. Пламен Илиев и Мулдер не се разбраха кой да играе с топката, албанецът я отне, влезе в пеналта, но центрира неточно към връхлитащия Иса. Ваюши дори можеше да опита директен обстрел към вратата на "Левски", след като отне кълбото, но си го поведе твърде дълго надясно и заради това опита центриране към съотборника си.

След това Ванжер изскочи на стрелкова позиция отдясно, но удара му бе блокиран. След още две минути Симеон Славчев нахлу опасно в наказателното поле на "сините", но Ели се намеси и изби топката.

В 40-ата минута "Левски" поведе и хвърли в екстаз верните си привърженици, които на стадиона в Ловеч бяха около 1500 и надвикаха агитката на домакините. Прохазка подаде на Базил Де Карвальо, който продължи към нахлуващия през центъра на защитата на Литекс Дъстли Мулдер, който не беше удържан от Васил Божиков и с удар по земята реализира в левия ъгъл - 0:1.

В последната минута на полувремето удар на Ваюши от пряк свободен срещна стената, топката обаче стигна до Александър Цветков, чийто слаб шут не успя да затрудни Пламен Илиев.

"Оранжевите" започнаха много силно второто полувреме и в 48-ата минута изравниха резултата. Георги Миланов вкара. Звездата на домакините беше изведен отлично от Ваюши, Ели и Димов действаха неразчетено, Миланов се озова на добра позиция в наказателното поле на "Левски" и технично търкулна топката по земя покрай Пламен Илиев, изпращайки я в долния ляв ъгъл - 1:1.

В следващата атака Стефан Велев стреля опасно от дъгата на пеналта и топката профуча покрай вратата на Пиргов. В 54-ата пък Базил Де Карвальо стреля опасно от 20 метра, но топката мина над вратата на домакините.

В 57-ата Георги Миланов нахлу сам отляво, но вместо да стреля, тръгна да подава и загуби топката. Три минути по-късно Михелич центрира остро от пряк свободен удар, Мулдер и Де Карвальо се разминаха с топката, но бе отсъдена засада.

В 64-ата бившият играч на "Левски" Исмаил Иса бе изведен сам срещу Пламен Илиев, но последва добър чист шпагат на Димов, който изчисти в корнер.

В 75-ата "оранжевите" стигнаха до пълния обрат. Иса изскочи зад защитата на гостите, след като Нуно Пинто му подари топката след нескопосан опит да я изчисти, нападателят на "оранжевите" се озова сам срещу Илиев и технично реализира в долния ляв ъгъл за 2:1.

Малко след това съдията Станислав Тодоров се контузи и връчи свирката на Александър Костадинов.

До края имаше още няколко инфарктни ситуации пред вратата на "Левски", но момчетата на Стоичков така и не успяха да отбележат още един гол, който щеше да ги класира на 1/2-финалите. "Сините" продължават напред, въпреки загубата, като в трети пореден официален мач селекцията на Илиан Илиев не успя да постигне победа.

Реваншът по минути - ТУК

ЛИТЕКС - "ЛЕВСКИ" 2:1
(2:2 общ резултат, "Левски" продължава заради гола на чужд терен)
0:1 Дъстли Мулдер (40), 1:1 Георги Миланов (48), 2:1 Исмаил Иса (75)

lit.jpg
ЛИТЕКС: 1.Илко Пиргов, 3.Антон Недялков, 4.Васил Божиков (87-15.Томи Костадинов), 6.Симеон Славчев (64-10.Жуниор), 16.Страхил Попов, 21.Александър Цветков, 17.Георги Миланов, 18.Илия Миланов, 7.Ванжер (69-27.Момчил Цветанов), 9.Исмаил Иса, 14.Армандо Ваюши
Резерви: 30.Евгени Александров, 2.Кирил Динчев, 5.Емил Грозев, 10.Жуниор, 15.Томи Костадинов, 20.Красимир Станоев, 27.Момчил Цветанов
Треньор: Христо Стоичков


Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 3.Ромен Ели, 25.Даниел Димов, 28.Нуно Пинто, 77.Стефан Велев, 8.Роман Прохазка, 29.Рене Михелич (86-10.Христо Йовов), 22.Илиян Йорданов (70-6.Орлин Старокин), 11.Гари Родригес, 19.Базил Де Карвальо
Резерви: 89.Михаил Иванов, 6.Орлин Старокин, 35.Пламен Димов, 7.Милен Василев, 10.Христо Йовов, 14.Пламен Т. Илиев, 9.Жоао Силва
Треньор: Илиан Илиев


Ловеч, Градски стадион - 4000 зрители
Съдия: Станислав Тодоров
Жълти картони: Исмаил Иса, Александър Цветков (Литекс); Илиян Йорданов, Ромен Ели, Орлин Старокин, Христо Йовов ("Левски") 

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ