ПСЖ се спаси у дома срещу Барселона и стигна до равенство 2:2 в първи четвъртфинал в Шампионската лига. Каталунците поведоха с гол на четирикратния носител на „Златната топка” Лионел Меси (38), който се контузи в края на първото полувреме и бе заменен принудително от Сеск Фабрегас. През втората част Златан Ибрахимович (79) изравни с попадение от засада, но Барса пак поведе с попадение на Шави (89-дузпа), а Блес Матуиди (90+4) оформи крайния резултат.

Дейвид Бекъм започна като титуляр за домакините, а в същото време треньорът Тито Виланова се завърна на скамейката на каталунците след почти тримесечно лечение в Ню Йорк. Звездата на домакините Златан Ибрахимович, който си тръгна от Барселона след скандали с Хосеп Гуардиола, игра безобразно слабо и вкара скандален гол от близо 2 метра засада, незабелязана от главния рефер.

Мачът на „Парк де Пренс” започна с по-активни действия на домакините, които създадоха опасни положения пред вратата, пазена от Виктор Валдес. Още в 5-ата минута ПСЖ бе близо до гола, след като Езекиел Лавеци финтира Жерард Пике пред вратарското поле, но след това нацели страничната греда. Домакините продължиха да играят добре, но и гостите имаха своите шансове за гол. В 17-ата минута Андрес Иниеста стреля технично от границата на наказателното поле, но на сантиметри покрай вратата.

ПСЖ имаше нов шанс да поведе в 19-ата минута, когато Златан Ибрахимович стреля от пряк свободен удар по земя, но Валдес внимаваше и успя да избие в корнер. Шведският нападател се озова на страхотна позиция и в 26-ата минута, но стреля слабо и неточно. Темпото на игра спадна, а каталунците постепенно овладяха инициативата и в 38-ата минута поведоха, след като Дани Алвеш изведе чудесно с техничен пас Лионел Меси зад защитата на парижани и аржентинецът не остави никакви шансове за вратаря Салваторе Сиригу – 1:0. Това бе 59-и гол за Меси в 77-ия му мач в Шампионската лига. Само легендата на Реал (Мадрид) Раул е вкарвал повече (71 попадения в 142 срещи).

В самия край на първото полувреме Меси получи мускулна травма в дясното бедро и на почивката бе заменен принудително от Сеск Фабрегас. В отсъствието на аржентинеца играчите на ПСЖ бяха по-активни на терена, но атаките им къ,м вратата на Валдес не бяха опасни. В 63-ата минута чилийският нападател на каталунците Алексис Санчес се засуети и не успя да преодолее отблизо Сиригу. Шест минути по-късно пък Дани Алвеш стреля силно от фаул, но покрай вратата на домакините.

В 77-ата минута Златан Ибрахимович се озова сам срещу Виктор Валдес, но ударът на шведския нападател попадна право в тялото на вратаря на Барселона. Две минути по-късно обаче ПСЖ успя да изравни, след като Тиаго Силва стреля с глава, топката рикошира в гредата и Ибрахимович не сгреши при добавката за 1:1. Попадението на шведа обаче е абсолютно скандално, след като той бе в очевадна засада.

Минута преди края на редовното време вратарят на домакините Салваторе Сиригу извърши ненужно нарушение срещу Алексис Санчес, а отсъдената дузпа бе реализирана от Шави Ернандес за 1:2. С това обаче шоуто в Париж не приключи. В последните секунди на 4-минутното продължение на мача Ибрахимович свали топката с глава към Блес Матуиди, който стреля от средна дистанция, топката рикошира в крака на резервата Марк Бартра и влезе във вратата на Валдес за крайното 2:2.

С оглед на отбелязаните два гола на чужд терен Барселона е тотален фаворит преди реванша на своя „Камп Ноу” на 10 април.


psg.jpgПСЖБарселона 2:2барселона_1.jpg
 0:1 Лионел Меси (38), 1:1 Златан Ибрахимович (79), 1:2 Шави (89-дузпа), 2:2 Блес Матуиди (90+4)
 

Париж, “Парк де Пренс”
Съдия: Волфганг Щарк (Германия)
Жълти картони: Сиригу, Бекъм, Матуиди, Ибрахимович (ПСЖ); Дани Алвеш, Пике, Жорди Алба, Масчерано (Барселона)

ПСЖ: 30.Салваторе Сиригу, 26.Кристоф Жале, 13.Алекс, 17.Максуел, 2.Тиаго Силва, 32.Дейвид Бекъм (70 - 24.Марко Верати), 14.Блес Матуиди, 27.Хавиер Пасторе (76 - 19.Кевин Гамейро), 29.Лукас Моура, 18.Златан Ибрахимович, 11.Езекиел Лавеци (66 - 7.Жереми Менес)
Старши треньор: Карло Анчелоти

Барселона: 1.Виктор Валдес, 2.Дани Алвеш, 3.Жерард Пике, 18.Жорди Алба, 14.Хавиер Масчерано (84 - 15.Марк Бартра), 8.Андрес Иниеста, 6.Шави Ернандес, 16.Бускетс, 10.Лионел Меси (46 - 4.Сеск Фабрегас), 7.Давид Вия (81 - 37.Кристиан Тейо), 9.Алексис Санчес
Старши треньор: Тито Виланова