Най-добрият български тенисист Григор Димитров и датският му партньор Фредерик Нилсен се класираха за полуфиналите на турнира на двойки в Маями. Българо-датският дует победи с 6:4, 2:6, 10:7 Томи Хаас и Ксавие Малис. За Гришо това ще бъде трети полуфинал на двойки на ниво АТР - през 2011 г., в партньорство с Андреас Сепи, игра полуфинал в Ийстбърн, а в началото на тази година, заедно с Кей Нишикори, достигна до полуфиналите в Бризбейн, но японецът се контузи и двамата не излязоха за мача си.

Четвъртфиналът започна отлично за българо-датското дуо, които набързо поведоха с 3:0 гейма. Последва отпускане и равенство до 4:4, преди Димитров и Нилсен да поведат с 5:4. Те достигнаха до два сетбола в подаването им, възползваха се от втората си възможност и спечелиха първия сет.

Вторият премина под контрола на противниците им – 2:6. В тайбрека обаче Димитров и Нилсен бяха тези, които диктуваха случващото се на корта. Това им донесе преднина от 9-4 точки и цели пет поредни мачбола, но три от тях бяха пропуснати, единият след двойна грешка на Гришо. Все пак до драматични обрати не се стигна и четвъртият мачбол бе спечелен, а с това и мястото на полуфиналите в Маями, пише tenniskafe.com.

Гришо и партньорът му си осигуриха 57 640 долара от наградния фонд и всеки от тях ще получи по 360 точки за ранглистата, благодарение на които хасковлията ще се изкачи с около 80 места в сравнение със сегашното си класиране от №186, приближавайки се до дебют в Топ 100 в ранглистата на двойки.

Сега на пътя на Гришо и Нислен към финала в Маями е застанала една от най-добрите двойки в света в лицето на Мариуш Фирстенберг и Марчин Матковски. Поляците се намират под №21 и №22 в ранглистата, а заедно са спечелили общо 13 турнира и на още 21 са играли финали. Сред най-големите им успехи са двете титли на Мастърса в Мадрид и финалът на заключителния Мастърс в Лондон.
Полуфиналът ще се играе в петък, а мачът ще започне не преди 22:00 ч. българско време.