Италия постигна очаквана победа, но "само" с 2:0 срещу Малта в мач от нашата Група "B" на световните квалификации за Мондиала в Бразилия през 2014 година. И двете попадения за "адзурите" реализира Марио Балотели. Звездата на Милан се разписа в 8-ата минута от дузпа и в 45-ата. За малтийците пък дузпа пропиля Майкъл Мифсуд.

Това е четвърта победа за Италия от 5 изиграни мача до момента. Селекцията на Чезаре Прандели има 13 точки, с 3 пред България. Както е известно, "трикольорите" направиха 1:1 като гост на Дания тази вечер и останаха в играта за класиране на Световното.

За гостуването на Малта настаникът на Италия заложи на единадесеторка, съставена изцяло от играчи на Милан и Ювентус. На вратата бе Джанлуиджи Буфон, а в центъра на отбраната - неговите съотборници при "Старата госпожа" Андреа Бардзали и Леонардо Бонучи. Бекове бяха футболистите на "росонерите" Абате и Де Чилио. В средата на терена Рикардо Монтоливо от Милан си партнираше с играчите на Ювентус Клаудио Маркизио и Андреа Пирло, а пред тях действаше друг играч на лидера в Серия "А" - Емануеле Дзакерини. Атаката водеха Марио Балотели и Стефан Ел Шаарави.

В 7-ата минута "адзурите" получиха право да изпълнят дузпа, след като Ел Шаарави бе спънат в наказателното поле на Малта от Люк Димек. Балотели се разписа от бялата точка, откривайки резултата - 1:0.

В 15-ата и домакините получиха правото да изпълнят 11-метров наказателен удар. Буфон фаулира Андре Шембри в наказателното си поле, а от бялата точка звездата на малтийския футбол Майкъл Мифсуд не успя да реализира. Буфон поправи грешката си, спасявайки удара му.

В 20-ата минута Мифсуд бе много близо до това да се реваншира за пропуснатата дузпа. Нападателят отправи силен изстрел извън наказателното поле, но топката се отби от напречната греда на вратата на Буфон.

Малко преди почивката гостите увеличиха преднината си. Отново Балотели се разписа. Матия Де Чилио асистира на съотборника си в Милан и той отново порази целта - 0:2.

Осем минути след почивката Алекс Мускат от малтийския тим нанесе опасен, но неточен удар към италианската врата, а секунди след това Емануеле Дзакерини пропусна да вкара трети гол за "адзурите". До края така и не падна нов гол, въпреки че имаше опасности и пред двете врати.

В 58-ата минута малтийците изявиха претенции за втора дузпа, след като Андреа Бардзали попречи по непозволен начин на получилия топката в наказателното поле на гостите Мифсуд и звездата на домакините не може да стреля. Искането на Мифсуд за 11-метров наказателен удар не беше уважено и пред Буфон не се откри опасна ситуация.

В заключителните минути срещата се доиграваше, като липсваха интересни моменти пред двете врати почти нямаше.

Така Италия измъкна трите точки и продължава да е едноличен лидер в нашата група. Както е известно, преди дни България разби Малта с 6:0, докато "адзурите" вкараха само 2 на скромния тим тази вечер на стадион в Ла Валета.

МАЛТА - ИТАЛИЯ 0:2
0:1 Марио Балотели (8-дузпа), 0:2 Марио Балотели (45)

Малта: Хабер, Каруана, Димеч, Ерера, Мускат, Камилиери, Файла, Шкембри, Шиберас, Брифа, Мифсуд

Италия: Буфон, Бардзали, Бонучи, Абате, Де Шилио, Пирло, Монтоливо, Маркизио, Дзакерини, Балотели, Ел Шаарави