Трикратният световен шампион Себастиан Фетел спечели Гран При на Малайзия и по този начин записа първата си победа за сезон 2013 във Формула 1. Както е известно, преди седмица в Австралия триумфира Кими Райконен, който днес завърши чак на 7-ата позиция. Втори на пистата "Сепанг" финишира съотборникът на Фетел в Ред Бул - Марк Уебър, изоставайки с малко повече от 4 секунди зад германеца. На почетната стълбичка се качи още и Люис Хамилтън.

Битката в Куала Лумпур беше много интригуваща, но помрачена в края с нареждания от бокса. Нико Розберг искаше да изпревари съотборника си Хамилтън и да го свали от 3-ото място, но босът Рос Браун го спря и не му позволи да го стори. Лошото беше, че и при Ред Бул имаше нареждане от бокса, като Уебър беше удържан и не пробва атака срещу Фетел и по този начин завърши втори. Австралиецът логично се разгневи след финала, когато обвини Себ, че сам е взел различно решение от това, което е било наредено на Марк от бокса. Факт е обаче, че Ред Бул ще доминира и този сезон, след като днес записа двойна победа и оглави класирането при конструкторите.

vettel1.jpg

Петото място зае Фелипе Маса, докато другият болид на Ферари не финишира, след като Фернандо Алонсо отпадна още на втората обиколка.

В началото надпреварата изглеждаше непредстазуема, след като стартът беше даден на мокрото трасе на "Сепанг". Дъжът обаче бързо спря и около 10-ата обиколка надпреварата вече се развиваше на сухо. Още при старта обаче се стигна до инцидент. Алонсо атакува рисковано Фетел, доближи се близо до задното крило на болида на Ред Бул и при спирането счупи предното си крило. Въпреки това испанецът не се прибра в бокса, за да му поставят ново и продължи да кара. Само след няколко завоя се случи логичното и крилото се откъсна. То попадна под предните гуми на Ферари-то, блокирайки колелата и при това положение Алонсо нямаше как да управлява колата си, което доведе до ранното му отпадане от играта и изхвърчаването в чакъла.

В квалификацията вчера испанецът даде трето време, а съотборникът му във Ферари Фелипе Маса - второ. Опитният бразилец не се представи убедително в днешния старт и финишира пети.

alonso1.jpg

В по-голямата част от състезанието лидер беше Марк Уебър. В 23-ата обиколка трикратният световен шампион влезе в бокса, след което се върна на пистата зад съотборника си. В 25-ата Фетел се залепи плътно зад Уебър, но не успя да го атакува на старт-финалната права. В един момент Себ си позволи да се шегува по тийм радиото, казвайки: "Марк е прекалено бавен, остранете го от пътя ми!".

На малко повече от секунда зад тях дебнеше и Люис Хамилтън, следван от Нико Розберг, а пети в този момент се движеше Дженсън Бътън.

Най-интересният момент дойде в 46-ата обиколка, когато Фетел атакува съекипника си и след напрегната борба гума до гума успя да поведе и да води колоната до финала, постигайки първата си победа за сезон 2013 и общо 27-а в кариерата си във Формула 1.

vettel_webber.jpg

След петия Маса финишираха болидите на Лотус. Французинът Ромен Гросжан завърши шести, а Райконен седми. Финландецът не се представи убедително днес, като на няколко пъти излизаше от очертанията на пистата, както и беше грубо атакуван от пилота на Заубер Нико Хюлкенберг, който в крайна сметка завърши зад него - на 8-ото място.

Пилотите на Макларън не оправдаха очакванията на "Сепанг". Серхио Перес завърши девети, а Дженсън Бътън отпадна, за което основната грешка е на механиците на Макларън, които в 36-ата обиколка го спряха от надпреварата. Бътън влезе в бокса за смяна на гуми, но тръгна преди механиците на екипа му да сложат гайката на предното дясно колело. Той спря преди да излезе от питлейна, след като усети проблема, но забавянето го изхвърли извън Топ 10, а по-късно го извади от състезанието.

Интересна случка в бокса имаше и с Люис Хамилтън. В 8-ата обиколка, при първото си влизане за смяна на гумите, британецът се обърка и спря при бившите си колеги в Макларън, вместо при Мерцедес. След финала Хамилтън се извини на хората от новия си тим, обяснявайки, че след 6 години в Макларън е нормално да допусне подобна грешка, която не е направил умишлено.

С днешната победа Фетел поведе в генералното класиране при пилотите с актив от 40 точки. Кими Райконен е втори с 31. Подреждането ще остане в този си вид в следващите три седмици, защото те са почивни за отборите и пилотите от Формула 1. Следващият старт за сезона е насрочен за 14 април - Гран при на Китай в Шанхай.

Топ 10 в Гран При на Австралия
 
Пилот Отбор Време
1.Себастиан ФЕТЕЛ Ред Бул 1:38:56.681 ч.
2.Марк УЕБЪР  Ред Бул + 4,298 сек.
3.Люис ХАМИЛТЪН  Мерцедес + 12,1
4.Нико РОЗБЕРГ Мерцедес + 12,640
5.Фелипе МАСА Ферари + 25,6
6.Ромен ГРОСЖАН Лотус + 35,5
7.Кими РАЙКОНЕН Лотус + 48,4
8.Нико ХЮЛКЕНБЕРГ Заубер + 53,0
9.Серхио ПЕРЕС Макларън + 1:12,357 мин.
10.Жан ЕРИК-ВЕРН  Торо Росо  + 1:27,124 мин.


sepang.jpg