Известният турски коментатор и бивш международен съдия Ахмет Чакар се усъмни в редовността на изтеглените жребии за четвъртфиналите в Шампионската лига и Лига Европа и доказа на практика как може да се манипулира такава процедура. Според него жребиите в Нион са били манипулирани, за да може големите фаворити за трофеите и в двата турнира да не се засекат на четвъртфиналите, както и отборите от една и съща страна.

„Видяхме отново нагласен жребий - четирите фаворита ще се срещнат с отбори с по-малки шансове да спечелят трофея, а също така и клубовете от една и съща страна се разминаха. И ние се хванахме на това. Наблюдавахме теглене на жребий в казино Нион с крупие Инфантино. Въобще не вярвам на Фортуна, топките бяха вибриращи”, коментира Чакар в профила си на социалната мрежа „Туитър”.

„Представете си една урна с 8 еднакви мобилни телефона, които да са само в режим на вибрация. Бръкнете с ръка и в този момент единият от тях да започне да вибрира. Вземете вибриращия и повторете това 8 пъти. Сега на мястото на телефоните поставете топчетата. При всяко бръкване единият от тях да започне да трепти. Не ли е смислено?", допълва 50-годишният специалист.

Самият Чакът направи демонстрация на живо в телевизионен ефир и сам изтегли предварително назован от него жребий за четвъртфиналите на Шампионската лига. Анализаторът изтегли с удивителна точност исканите от него двойки: Барселона - Реал (Мадрид), Галатасарай - Малага, Байерн - Борусия (Дортмунд) и Ювентус – ПСЖ. След това Чакар повтори със същата точност и жребии за Лига Европа.




Специалистите, помогнали на Чакар за техническата част на процедурата, също признават, че съществуват начини за измами с помощта на електронни сигнали.

В анализа си на действителните жребии от миналия петък турските медии изтъкват, че минути преди започването на тегленето генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино леко повдига урната с топчетата и демонстрира симптоми на паника (слага ръка в джоба си), след което погледът му се засича с този на Стив Макманъмън.