В сряда голяма част от християнския свят се сдоби с нов водач. Римокатолическата църква избра своя 266-и папа. Конклавът на кардиналите спря вота си на кардинала на Аржентина Хорхе Марио Берголио, който вече ще бъде наричан Папа Франциск I.
 
Часове след избора на новия папа испаноезичните медии разпространиха новината, че Фрациск I е запален футболен фен и заклет почитател на Сан Лоренсо. Това е съвсем нормално за Аржентина, където религията и футболът са сериозно свързани.
 
На световното първенство в Мексико през 1986 г. Диего Марадона вкара скандален гол, като си помогна с ръка. Той и до днес отрича да е ударил топката с ръка, за да прехвърли английския вратар Питър Шилтън.
 
Вече 27 години Марадона твърди, че ако в ситуацията е била намесена нечия ръка – това е ръката на Всевишния. Оттогава този гол се нарича Божията ръка. Аржентина впоследствие печели световната титла в Мексико, а Диего Марадона твърди, че купата е донесена на страната от Божията ръка, тъй като Бог е аржентинец.
 
Би било богохулство да се определя националността на Бог, но едно е сигурно – новият божи наместник на земята е аржентинец. Дори новият футболен месия е аржентинец. Звездата на Барселона Лионел Меси безспорно е най-голямото име в световния футбол в момента, а и фамилията му наподобява думата месия.
 
“Каква радост! След световната титла Божията ръка донесе на моята родина и папа аржентинец. Това, че главата на католическата църква е от Аржентина, е повод за гордост на цялата страна”, заяви Марадона.
 
Роденият на 17 декември 1936 година Хорхе Марио Берголио може да не отговаря на традиционните представи за папа. Все пак е първият папа йезуит, първият папа южноамериканец и първият папа от близо 13 века, който не е европеец. Франциск I обаче е ортодоксален в аржентинската любов към футбола.
 
Израснал в буеносайреския квартал “Флорес”, недалеч от стадиона на Сан Лоренсо, малкият Хорхе наследява любовта си към отбора от своя баща Марио Хосе Берголия, който работи като железничар и е

баскетболист
в клуба

Не е ясно дали Бог има пръст в цялата работа, но бъдещият папа става привърженик на отбор, кръстен на свещеник. Още повече, че големият футболен враг на Сан Лоренсо е Индепендиенте, който е известен с прозвището “червените дяволи”. И Франциск I, като всеки привърженик на аржентинските "светци", винаги ги е ненавиждал.
 
pop2.jpgХосе Марио Берголио продължава да подкрепя Сан Лоренсо, един от петте най-големи клуба в Аржентина заедно с Бока Хуниорс, Ривър Плейт, Индепентиенте и Расинг, дори и докато расте в църковната йерархия. Той е на стадиона, когато е обикновен свещеник, след това като архиепискот на Буенос Айрес и впоследствие като кардинал на Аржентина.
 
Папа Франциск I дори е член на асоциацията, която притежава Сан Лоренсо. Той получава фланелка на тима и други подаръци с емблемата на отбора през май 2011 г., след като отслужва меса в клубния параклис.
 
Според официалния сайт на Сан Лоренсо създаването на клуба започва през 1907 г. от група младежи, които играят футбол по улиците на Буенос Айрес. Тогава един свещеник – Лоренсо Маса, който ги наблюдавал от своята църква, излязъл, за да ги предупреди, че е опасно да ритат топката улицата. Той им предлага

да използват
църковния двор и
дори им поставя греди
 
В замяна на помощта си свещенникът настоял момчета да учат катехизис и да посещават църковната служба всяка неделя. Изглежда през годините това изискване е отпаднало. Когато през 1908 г. отборът на момчетата прераства във футболен клуб, той е кръстен Сан Лоренсо - в чест на свещеника.
 
В Аржентина Сан Лоренсо е известен на футболните привърженици като “Циклона”, “светците” и “гарваните”. Последното прозвище произлиза от черното расо на основателя на клуба. В историята си “светците” са спечелили 10 титли на Аржентина, въпреки че “дяволите” (Индепендиенте) имат 14. Сан Лоренсо обаче спечели последното дерби, което се проведе през февруари, с 2:1. Клубът е единственият от петте големи аржентински тима, който не е триумфирал с Копа Либертадорес – най-важният клубен футболен трофей в Южна Америка.

pop1.jpg
 
Новината за избирането на Хорхе Марио Берголио за папа изпълни с гордост любимия му футболен клуб. “За нашата институция е гордост, че първият южноамерикански папа е член на Сан Лоренсо”, обявиха от клуба.
 
“Новият папа е привърженик на Сан Лоренсо и това струва повече от пет трофея от Копа Либертадорес”, заяви фенът на “светците” Даниел Гонсалес.
 
Радостта от новината, че новият папа е аржентинец обаче не спря подигравателните подмятания на запалянковците на другите отбори към тези на Сан Лоренсо.
 
“Аз съм от Бока Хуниорс, а папата е от Сан Лоренсо. Представяте ли си, че

това е първият
международен успех

на този клуб”, заяви 22-годишният Лукас Ролдан, който обаче изрази гордост, че новият папа е аржентинец.
 
viggo.jpgДо избирането на Хорхе Марио Берголио за Папа Франциск I най-известният фен на Сан Лоренсо в света беше актьорът Виго Мортенсен (на снимката вдясно). Сега героят от филмовата трилогия “Властелинът на пръстените” минава на втори план.
 
Преди да стане Папа Франциск I, кардинал Хорхе Марио Берголио винаги се е стремял да не пропуска мач на любимия си отбор. Заради новата длъжност той трудно ще присъства на предстоящите двубои. Със сигурност обаче във важните битки Папата ще бъде духом с тима и ще го подкрепя. Дали това ще помогне на Сан Лоренсо - остава да видим...
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ