Нюкасъл победи драматично Анжи (Махачкала) с минималното 1:0 в реванш от 1/8-финалите на Лига Европа и продължи в следващата фаза на надпреварата. Първата среща помежду им завърши 0:0 в Москва, а „свраките” спечелиха на свой терен с гол буквално в последните секунди на голмайстора си Папис Демба Сисе (90+4).

Домакините бяха без контузения си титулярен страж Тим Крул, заместен от Робърт Елиът. Наставникът на Анжи Гуус Хидинк пък не можеше да разчита на бразилската звезда Вилиан, който се контузи в мача преди седмица в Москва. Така атаката на руския тим се водеше само от Самуел Ето'о, а Ласина Траоре бе оставен на резервната скамейка.

Двубоят на „Сейнт Джеймсис Парк” започна равностойно, но съперниците не създадоха сериозни голови положения през първата част. В 37-ата минута Кабай от домакините се контузи и бе заменен принудително.

След почивката „свраките” се активизираха и в 53-ата минута Стивън Тейлър направи непростим пропуск, след като бе оставен сам срещу стража на Анжи Габулов, но не се възползва от ситуацията.

В 55-ата минута Карсела извърши грубо нарушение срещу Хайдара и получи втори жълт и съответно червен картон. Така гостите останаха с човек по-малко на терена. Натискът на домакините се засили, но въпреки това те не застрашиха сериозно Габулов. В 83-ата минута Ето'о отправи мощен удар от малък ъгъл, но Елиът спаси.

В 90-ата минута Мбусуфа пропусна златен шанс да класира Анжи напред в турнира, но ударът му от фаул срещна гредата. В последните секунди от добавеното време пък Силвен Марво центрира и Папис Демба Сисе вкара за 1:0 и разплака Анжи. Така Нюкасъл се класира за четвъртфиналите на Лига Европа.

Жребият за 1/4-финалите на Лига Европа е днес от 13:40 часа българско време в централата на УЕФА в Нион (Швейцария).
 
1new.jpgНЮКАСЪЛ – Анжи 1:01anz.jpg
(общ резултат 1:0, в първия мач 0:0)
1:0 Папис Демба Сисе (90+4)

Нюкасъл, “Сейнт Джеймсис Парк”
Съдия: Дениз Айтекин (Германия)
Жълти картони: Анита (Нюкасъл), Жирков, Карсела (Анжи)
Червен картон: Карселна (Анжи)
 
Нюкасъл: 21.Елиот, 27.Тейлър, 13.Янга-Мбива, 3.Сантон, 35.Хайдара, 22.Марво, 4.Кабай (37 - 18.Гутиерес), 24.Тиоте, 7.Сисоко, 8.Анита (71 - 49.Кембъл), 9.Сисе

Анжи (Махачкала):
1.Габулов, 5.Жоао Карлос, 2.Ешченко, 37.Евертон, 85.Ласана Диара (74 - 14.Шатов), 18.Жирков, 6.Бусуфа, 25.Ахмедов, 16.Карсела, 8.Жусилей, 9.Ето’о