"Левски" взе минимална преднина от Литекс в първия 1/4-финал за Купата на България, печелейки с 1:0 след попадение на Гари Родригес в 22-ата минута. Скандална ситуация обаче беляза срещата на "Герена", която беше опорочена от съдийството на Ахмед Ахмед. В 3-ата минута на добавеното време реферът първоначално отмени гол на Литекс, с който резултатът ставаше 1:1, секунди по-късно бургазлията реши да го зачете, но в крайна сметка след това отново го отмени. Със скандалното си решение Ахмед провокира остра реакция от страна на Христо Стоичков, който беше на ръба да нахлуе на терена и да атакува съдията.

Цялата ситуация започна от центриране на Момчил Цветанов от пряк свободен удар, при който на Базил Де Карвальо му се наложи да избива топката от голлинията. Тя попадна право в Николай Бодуров и той я изстреля в мрежата. Ахмед не зачете гола и веднага играчите на Литекс го наобиколиха, за да оспорват решението му. След секунди съдията реши да зачете попадението и тогава го награбиха пък "сините". Ахмед уважи и тяхното искане и нареди на Пламен Илиев да изпълнява аут, което означаваше, че гол няма и преднината на "Левски" от 1:0 се запазва. В този момент обаче най-много се изнерви Христо Стоичков. Камата беснееше край тъчлинията, засипвайки с псувни и закани Ахмед Ахмед, наричан Дюран Дюран от боса на Славия Венцеслав Стефанов.

И от телевизионните повторения на спорната ситуация не стана ясно защо всъщност съдията не зачита попадението на Бодуров. При центрирането на Цветанов със сигурност няма засада, след което обаче играч на "оранжевите" отклони топката с глава към свой съотборник, който беше зад гърба на "синята" отбрана, но пък той не играе с кълбото, а Де Карвальо го изчисти от голлинията и чак след това Бодуров вкара. Остават съмнения дали асистентът на Ахмед е маркирал фаул на някой от Литекс срещу играч на "Левски", или пък засада и това да е накарало съдията да не зачете попадението.

В крайна сметка радостта на гостите от Ловеч трая едва няколко секунди, а след последния съдийски сигнал футболистите на "Левски" много-много не си позволиха да куфеят от постигнатата победа. С този успех едва ли избраниците на Илиан Илиев са успели да измият срама пред феновете си заради загубата с 0:2 от "Ботев" (Пловдив). Именно заради съботния двубой под тепетата и ексцесиите тогава по трибуните, днес срещата с Литекс се игра без фенове на "Герена". "Сините" изтърпяваха наказанието си, а около 1000 привърженици се бяха събрали пред стадиона, където на видеостена наблюдаваха срещата. Около 70-ата минута дори ултрасите направиха така, че Ахмед Ахмед за кратко да прекрати двубоя. Причината беше, че феновете запалиха фойерверки, димки и направиха заря, но заради нея се затрудни видимостта на терена. Ахмед изчака мъглата да се вдигне, след което поднови играта.

Селекцията на Илиан Илиев обаче отново разочарова с изявите си, най-вече през второто полувреме, когато избраниците на Стоичков доминираха. Домакините допуснаха поредица грешки в защита и само могат да благодарят на Пламен Илиев и на Ахмед Ахмед, че "Левски" не загуби.

За днешния двубой Илиев не можа да разчита на двама от титулярите си, които бяха наказани - Станислав Ангелов и Дъсли Мулдер, както и на контузените Кристовао Рамос и Орлин Старокин. Заради липсата на Мулдер се наложи на десния бек да играе Роман Прохазка, който заедно с Димитър Везалов, Даниел Димов и Нуно Пинто имаха доста трудна задача да спират Исмаил Иса, Армандо Ваюши и Георги Миланов. Пламен Илиев също на няколко пъти трябваше да се намесва решително, за да запазва крехкия аванс на тима си, който дойде след красив гол на Гари Родригес. В 22-ата минута холандското крило реализира първото си попадение в официален мач за "сините". Родригес получи топката от Гаджев вляво на ъгъла на наказателното поле, където Страхил Попов не можа да му противодейства и холандецът отправи удар по земята, реализирайки в долния ляв ъгъл за 1:0.

Освен скандалната случка в добавеното време, и през първата част имаше доста спорна ситуация. В 32-ата минута "оранжевите" претендираха за дузпа за нарушение на Базил Де Карвальо срещу Илия Миланов в наказателното поле на домакините, но Ахмед и асистентите му не реагираха, с което вбесиха Стоичков.

Така крайният победител от сблъсъка предстои да се решава на реванша в Ловеч на 3 април, когато Литекс ще приеме "Левски" от 18:00 часа на Градския стадион.

"ЛЕВСКИ" - ЛИТЕКС 1:0
1:0 Гари Родригес (22)

Двубоят по минути с БЛИЦ
1 - svirkata.jpg
Начало на мача.
6 - Далечен удар на Владимир Гаджев не затруднява Илко Пиргов.
8 - Извеждащо подаване на Армандо Ваюши към Ванжер, бразилецът обаче е в положение на засада. 
17 - Ваюши центрира от корнер, Исмаил Иса се извисява над всички, засича с глава, но слабо и неточно.
20 - Избраниците на Христо Стоичков не успяват да доразвият контраатака, започната от Георги Миланов през центъра, след което Ваюши се засуети и загуби топката.
22 - topka.jpg ГОЛ! 1:0 за "Левски"! Гари Родригес бележи красиво попадение, което е негов първи гол в официален мач за "сините". Холандското крило получи топката от Гаджев вляво на ъгъла на наказателното поле, където Стахил Попов не можа да му противодейства, новото попълнение на "Левски" отправи удар по земята и реализира в долния ляв ъгъл на Пиргов.
27 - Нова добра атака за Литекс, Симеон Славчев извежда Ваюши сам срещу Пламен Илиев, албанецът обаче предпочита да комбинира с Ванжер, чийто удар е блокиран. След това на стрелкова позиция се озова и Иса, но и той не успя да отбележи.
30 - Изстрел на Роман Прохазка е блокиран от играч на Литекс.
32 - jalt.jpg Съдията Ахмед Ахмед показва жълти картони на Базил Де Карвальо и Илия Миланов. Нападателят на "Левски" фаулира бранителя на Литекс на границата на наказателното поле на "оранжевите". При падането си обаче Миланов закачи голмайстора на "сините", който също поиска фаул. Ахмед реши да санкционира и двамата, но това никак не се хареса на Стоичков, който му се развика и бурно ръкомаха. Гостите настояваха за дузпа, но съдията не уважи искането им.
33 - Гари Родригес овладя топката по лявото крило и моментално центрира в наказателното поле на Пиргов, където Илиян Йорданов се разминава с топката и не успява да я засече с глава.
41 - jalt.jpg Жълт картон за Роман Прохазка, който повали Антон Недялков. Играчът на Литекс нахлуваше опасно в наказателното поле на домакините, но беше спрян непозволено.
42 - Удар на Илия Миланов от границата на наказателното поле, топката излиза в аут. 
45 - Добавеното време е 1 минута.
45+1 - svirkata.jpg Край на първото полувреме.

46 - svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
46 - Стоичков извършва първа смяна. Бразилецът Ванжер няма да играе през вторите 45 минути.
46 - smqna.jpg На терена вече е Момчил Цветанов.
55 - smqna.jpg Христо Йовов заменя Рене Михелич.
57 - Далечен удар на Гаджев, Пиргов лови.
64 - jalt.jpg Жълт картон за Гаджев, който фаулира Георги Миланов в центъра на терена.
70 - Исмаил Иса за малко да изравни. Момчил Цветанов центрира, Иса засича с с глава, но отличната намеса на Пламен Илиев запазва преднината на "Левски". 
72 - jalt.jpg Жълт картон за Стефан Велев за нарушение срещу Антон Недялков. 
73 - Близо хилядата фенове на "Левски", които са извън стадиона правят заря, има множество запалени факли.
74 - Ахмед Ахмед се принуждава за кратко да прекъсне мача заради слаба видимост на терена. Тя е заради фойерверките и зарята на "синята" публика.
76 - Играта е подновена.
79 - Пламен Илиев спаси силен удар на Симеон Славчев от границата на пеналта.
81 - smqna.jpg Томи Костадинов влиза на мястото на Армандо Ваюши.
82 - smqna.jpg Илиан Илиев също извършва втора смяна. Илиян Йорданов отстъпва мястото си на Жоао Силва.
83 - След центриране отляво Томи Костадинов стреля от воле, топката срещна тялото на Везалов.
87 - smqna.jpg Иса е заменен от бразилеца Жуниор.
88 - smqna.jpg Илиан Илиев пуска Антонио Вутов. Младокът заменя Гари Родригес, който вкара единственото попадение до момента в мача.
90 - Добавеното време е 4 минути.
90+3 - Скандална ситуация на "Герена"! Съдията Ахмед Ахмед първоначално не зачете гол за Литекс, след което обаче зарадва "оранжевите", но в крайна сметка го отмени и Христо Стоичков побесня. Момчил Цветанов центрира от пряк свободен удар, при който на Базил Де Карвальо му се наложи да избива топката от голлинията, но тя попадна право в Николай Бодуров, който я прати в мрежата. Ахмед не зачете гола и веднага играчите на Литекс го наобиколиха, за да оспорват решението му. След секунди съдията реши да зачете попадението и тогава го награбиха "сините". В крайна сметка Ахмед реши, че няма гол, от което пък най-много се изнерви Христо Стоичков. Камата беше на ръба да нахлуе на терена, но все пак се удържа и на рефера му се размина само с обиди и псувни, отправени към него от наставника на Литекс.
90+3 - И от телевизионните повторения не стана ясно защо всъщност Ахмед отменя гола на гостите. При центрирането на Цветанов със сигурност няма засада, след което обаче играч на "оранжевите" отклони топката с глава към свой съотборник, който беше зад гърба на "синята" отбрана, но пък той не играе с кълбото, а Де Карвальо го чисти от голлинията, след което Бодуров вкара.
90+5 - Край на мача. "Левски" победи Литекс с 1:0 в първия 1/4-финал за Купата на България.

Levski_.jpg 
"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 8.Роман Прохазка, 25.Даниел Димов, 13.Димитър Везалов, 28.Нуно Пинто, 77.Стефан Велев, 45.Владимир Гаджев, 22.Илиян Йорданов (82-9.Жоао Силва), 11.Гари Родригес (88-30.Антонио Вутов), 29.Рене Михелич (55-10.Христо Йовов), 19.Базил Де Карвальо
Резерви: 89.Михаил Иванов, 3.Ромен Ели, 7.Милен Василев, 35.Пламен Димов, 30.Антонио Вутов, 9.Жоао Силва, 10.Христо Йовов
Треньор: Илиан Илиев


634815115157396250.png
ЛИТЕКС: 1.Илко Пиргов, 16.Страхил Попов, 33.Николай Бодуров, 18.Илия Миланов, 3.Антон Недялков, 21.Александър Цветков, 6.Симеон Славчев, 14.Армандо Ваюши (81-15.Томи Костадинов), 17.Георги Миланов, 7.Ванжер (46-27.Момчил Цветанов), 9.Исмаил Иса (87-10.Жуниор)
Резерви: 30.Евгени Александров, 5.Емил Грозев, 4.Васил Божиков, 15.Томи Костадинов, 19.Румен Руменов, 27.Момчил Цветанов, 10.Жуниор
Треньор: Христо Стоичков


София, ст. "Георги Аспарухов"
Съдия: Ахмед Ахмед
Жълти картони: Базил Де Карвальо, Роман Прохазка, Владимир Гаджев, Стефан Велев ("Левски"); Илия Миланов (Литекс)