В последните 2 седмици “Българска армия” пак се превърна във врящ казан. Драми, катаклизми, сътресения. Загуби, победи, контузии, падения и поредната треньорска смяна. Милен Радуканов се завърна, Миодраг Йешич си тръгна, но въпросът е какво ще последва от това? Отговорът е едно голямо нищо!

Още с първите си изказвания Радуканов прие поведението на всички свои предшественици в последните години. Онова на примирения човек, който ще трябва да се съобразява с една камара началници, с една шепа футболисти, с прогнозата за времето обявена от Емо Чолаков. С всичко, само не и със собствените си виждания.

“В сравнение с хората преди мен моята заплата е нищожна!!!”

Това изказване на Милен обяснява абсолютно всичко. И този човек, както и хората преди него, ще продължат да обезценяват стойността на треньорския пост в България. Да девалвират футбола ни във всичките му аспекти.

Ако Милен не е разбрал, ЦСКА е един от двата гранда в България и този клуб трябва да е пример за всички останали в България. А какво се получава. Милен даде алиби на Златко Живков, Марешки, хората в Черно море, Гоце Делчев и навсякъде другаде да не плащат.

И той, както и Стойчо Младенов, Павел Дочев и всички останали треньори, работили в ЦСКА, показа, че на “Армията” да се говори за пари е лошо. Е, как искате да се развива футбола, като за напред всеки президент по време на преговори ще дава за пример ЦСКА.

”Те в ЦСКА заплати не взимат, вие искате – криза е!” Ето това ще се чува от всички села и паланки в България, когато някой поиска заплата. Единствено в “Левски”, в “Лудогорец” и “Ботев” ще продължат да са изрядни в плащанията, защото първо са финансово стабилни и второ – само там знаят, че стойностен футбол се прави с пари.

Навсякъде другаде ЦСКА ще бъде оправдание за забавени заплати, орязани траншове и спрени премии. Оправдание за футболистите да не се натягат, а на шефовете да не плащат.

Всъщност назначението на Радуканов за пореден път доказа, че ЦСКА не се нуждае от нов треньор, а от нов собственик. Просто няма значение кой ще води отбора, защото нищо няма да се промени.

Ако Бандаловски реши отново, ще играе на 2 процента от възможностите си. И пак ще позволи на някой висок колкото табуретка да вкара два гола с глава. Защо шефовете на отбора не искат треньори с характер. Такива, които ще забранят своеволията на играчите и на шефовете. Такива, които, като извадят Костадин Стоянов от състава, няма да го върнат след 5 дни под давлението на Димитър Борисов. Такива, които ще искат не само играчите да си вършат работата, но и ръководството да изпълнява това, което обещае и подпише като договор.

Йешич се опита да направи нещо подобно и му намериха цаката. Преди него и Стойчо тропаше по масата, но и той вече не е в ЦСКА.

Останаха само хората от Титан, послушните им играчи и една дузина директори, които също облъчват с аматьорщина. Които показаха, че са хора без капка морал.

Защото няма друго обяснение за поведението на Георги Илиев – Майкъла. Този човек така и не разбра защо Павел Дочев си търси парите. Ами защото са по договор. Защото договорите се подписват, за да се спазват. Защото договорите са измислени именно заради хора като тези от “Титан”, за които джентълменското споразумение и дадената дума не означават нищо. Затова и Стойчо Младенов ще си търси парите, че и бившите футболисти и хората от администрацията, и от детско юношеската школа.

Защото, като обещаеш нещо, трябва да го изпълниш. Това е честност, това е морал, това е доблестно поведение. Неща, които в ЦСКА от години отсъстват и които ще продължат да липсват до смяната на ръководството. Дотогава няма да има никакво значение дали треньор е Милен, Иван или Стоян. Защото винаги ще има подли номера, задкулисни игри и обезценен футбол и нищо друго. ЦСКА ще остане еталон за некоректно отношение, алиби за всички мърсотии в най-популярния спорт у нас, а славните победи и бляскавото име ще продължават да бъдат покрити с прах.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ