Спринтьорът от Ямайка Юсейн Болт и британската многобойка Джесика Енис взеха наградите “Лауреус” за спортист и спортистка на 2012 г. Церемонията се проведе в Рио де Жанейро, а двамата спечелиха призовете заради успехите си на олимпийските игри в Лондон.
 
Болт, който взе “Лауреус” през 2009 и 2010 г., спечели златни медали на 100 м, 200 м и 4х100 м в Лондон, като защити титлите си от Олимпиадата в Пекин. Той не присъства в Рио де Жанейро, но благодари за наградата с видео запис.
 
Енис беше абсолютен хегемон в женския седмобой на олимпийските игри през миналата година. Още двама британци получиха “Лауреус”. Себастиан Коу, председател на организационните комитета на олимпийските и параолимпийските игри в Лондон, получи приз за цялостен принос към спорта.
 
Тенисистът Анди Мъри взе награда за пробив на годината, след като спечели първия си турнир от Големия шлем (Ю Ес Оупът) и взе златния медал на сингъл на Олимпиадата. Бегачът Феликс Санчес от Доминиканската република беше награден за завръщане на годината. Той стана олимпийски шампион на 400 метра с препятствия в Лондон, след като беше триумфирал в дисциплината в Атина през 2004 г. Тимът на Европа по голф, победил САЩ за “Райдър Къп” през септември, беше определен за отбор на годината.