Стяуа напомни за славните си времена и написа нова страница в историята си. Грандът от Букурещ изхвърли Аякс от турнира Лига Европа след драматичен мач, приключил с изпълнение на дузпи. В редовното време Стяуа победи с 2:0. При такъв резултат, но за Аякс, беше завършила първата среща. Така 40 хиляди души на стадион “Арена Национал” в Букурещ трябваше да изчакат продълженията, в които гол не падна. Стигна се до дузпи, при които гостите от Холандия сгрешиха на два пъти, а никой от румънците не се препъна от бялата точка. Така след 4:2 при дузпите Стяуа продължава напред и на осминафиналите ще играе срещу Челси. Разочарованието за Аякс е още по-голямо, тъй като финалът в турнира на 15 май ще се играе на неговия стадион “Амстердам Арина”.

Треньор на Стяуа, който е носител на КЕШ за 1986 година, е бившиятт футболист на Литекс Лауренциу Регекампф. Забалежителното е, че големият успех за букурещкия тим е постигнат с 10 румънски футболисти в стартовия състав. Единственият чужденец е бразилският нападател Леандро Тату.

Аякс стартира мача по-добре и в 6-ата минута Кристиан Ериксен отправи опасен изстрел от фаул, преминал на сантиметри от вратата. В 26-ата минута Виктор Фишер стреля опасно покрай вратата на домакините. В 33-ата минута домакините получиха непряк свободен удар в наказателното поле. Целият отбор на Аякс се нареди на голлинията, а ударът на Русеску се спря в стената. В 38-ата минута Стяуа откри резултата. Гардош центрира в наказателното поле, Латовлевич овладя на гърди и от воле заби топката в мрежата за 1:0. През второто полувреме Стяуа продължи да търси втори гол и той дойде в 76-ата минута. Тогава Чиричеш отправи страхотен удар от границата на наказателното поле в горния ляв ъгъл на вратата и не остави шанс за реакция на стража на гостите за 2:0.

В продълженията двата тима играха предпазливо и не си отбелязаха голове. Така се стигна до дузпите, в които Ласе Шьоне пропусна, вратарят Татарушану улови удара му, а Мойсандер би над вратата. И четирите дузпи на Стяуа бяха превърнати в голове, което прати тимът напред.

СТЯУА - Аякс 4:2 след дузпи, 2:0 в редовното време (0:2)
1:0 Латовлевичи (38), 2:0 Чиричеш (76)

ПРИ ДУЗПИТЕ
0:1 Ериксен – бележи
1:1 Русеску – бележи
1:1 Шьоне – вратарят лови
2:1 Николич – бележи
2:2 Сим де Йонг – бележи
3:2 Филип – бележи
3:2 Мойсандер – над вратата
4:2 Латовлевичи - бележи

Стяуа:
Татарушану, Латовлевичи, Чиричеш, Ряпа, Кардош, Препелита (46 - Филип), Чипчиу, Чиприян Танасе (66 - Стефан Николич), Адриан Попа, Русеску, Леандро Тату (77 - Първолеску)

Аякс: Вермер, Мойсандер, Блинд, Айдерверелд, Ван Рхин, Поулсен, Сим де Йонг, Кристиян Ериксен, Сигтурсон (71 - Ласе Шьоне), Куенка (70 - Борайтер), Фишер (82 - Сереро)

"Национал Арена" - 39 000 зрители
Съдия: Пауло Талиавенто (Италия)
Жълти картони: Гардош, Препелита, Филип (Стяуа); Поулсен, Сим де Йонг, Ериксен (Аякс)