Ливърпул отпадна на 1/16-финалите в турнира Лига Европа след победа с 3:1 в реванша срещу Зенит (Санкт Петербург). В първия мач руският тим спечели с 2:0 и продължава напред с общ резултат 3:3 и повече отбелязани голове на чужд терен. Ливърпул беше на крачка от чудо, след като губеше с 0:1 на “Анфилд”, но след това обърна резултата до 3:1. Мърсисайдци се нуждаеха само от още едно попадение, но не успяха и отпаднаха от надпреварата. На осминафиналите Зенит ще играе срещу Базел, който отстрани Днепър.

Двубоят започна кошмарно за Ливърпул. В 19-ата минута Джейми Карагър сгреши близо до наказателното поле, след като не успя да отиграе висока топка. Звездата на Зенит Хълк я отне, напредна в наказателното поле и стреля по диагонал, за да открие резултата. Наглед всичко за Ливърпул приключи още в тази 19-та минута. В 28-ата обаче Луис Суарес изравни след перфектно изпълнение на пряк свободен удар. Това беше попадение №600 за Ливърпул във всички състезания от евротурнирите. В 43-ата минута мърсисайдци обърнаха резултата до 2:1 след попадение на Джо Алън. Хосе Енрике проби отляво, намери Джерард в наказателното поле, който му върна топката и последва удар. Вратарят на Зенит Малафеев отрази, но при добавката Алън забоде топката във вратата.

Второто полувреме продължи с вихрено темпо за Ливърпул, който набързо поведе с 3:1. Точен отново беше голмайсторът Луис Суарес и отново от пряк свободен удар. Уругваецът се разписа в 59-ата минута, а до края оставаше повече от половин час, в който Ливърпул се нуждаеше само от още един гол, за да продължи напред. Домакините окрилени и подкрепяни от вярната си публика започнаха да редят атака след атака. В 72-ата минута Луис Суарес отново пробва мерника си от пряк свободен удар, но Малафеев отрази. След това Стивън Джерард стреля от наказателното поле, топката тупна коварно, но стражът на Зенит отново изби. В следващата атака беше ред и на Хълк да затрудни Пепе Рейна, който изби удара му с една ръка. Атаките на Ливърпул продължиха, Джонджо Шелви имаше шанс, но не успя да преодолее Малафеев. До края на двубоя мениджърът на мърсисайдци Брендън Роджърс пусна и Рахим Стърлинг в опит да бъде постигнато четвъртото попадение. Домакините продължиха да атакуват масирано, но в последните минути не успяха да стигнат до опасно положение.

Ливърпул – ЗЕНИТ 3:1 (0:2)
0:1 Хълк (19), 1:1 Луис Суарес (18), 2:1 Джо Алън (43), 3:1 Луис Суарес (59)

Ливърпул:
Хосе Рейна, Джейми Карагър, Глен Джонсън, Даниел Агер, Хосе Енрике, Стюърт Даунинг (84 – Рахим Стърлинг), Стивън Джерард, Лукас Лейва, Джо Алън (60 – Джонджо Шелви), Джордан Хендерсън (60 – Асаиди), Луис Суарес

Зенит: Малафеев, Анюков, Ломбартс (46 – Кришито), Хубочан, Нето, Семак (85 – Родич), Дани (46 – Файзулин), Широков, Денисов, Аксел Витсел, Хълк

Стадион: “Анфилд”
Съдия: Бьорн Кайперс (Холандия)
Жълти картони: Джонджо Шелви (Ливърпул); Игор Денисов (Зенит)