Двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева е на път да оглави новосформирания Български стрелкови съюз. Това заяви пред БЛИЦ съпругът и неин личен треньор Валери Григоров. По-рано днес стана ясно, че министерството на спорта отне лиценза на федерацията по стрелба с президент Камен Шишманов. Една от причините за решението е дълг на федерацията в размер на около 220 хиляди лева към министерството на спорта.

“Федерацията по стрелба нямаше финансиране в последните две години, бяхме затънали и знаете кой е виновен. Естествено, че правилно беше взет лицензът. Вече работим с юристи по подготвяне на документи за сдружение с нестопанска цел, което да кандидатства за лиценз пред спортното министерство. Първоначално сдружението ще носи името Български стрелкови съюз, а след като министерството ни приеме, вероятно ще има промяна на името. Към момента имаме писмената подкрепа на 8 клуба от страната. Има още 12, които стоят зад нас, но само заради забавяне в провеждането на техните общи събрания, ще ни подкрепят впоследствие”, разясни ситуацията пред екипа ни Валери Григоров. По информация на БЛИЦ голяма част от клубовете в страната вече са подкрепили, а други възнамеряват да застанат зад двукратната олимпийска шампионка.

“Надяваме се да започнем отначало и федерацията да върне стария си облик. Истина е, че нямаме административен и управленски опит, но ще питаме, ще се учим, но ще бъдем прозрачни”, добави Мария Гроздева.

“Естествено, че очакваме удари под кръста. В последните няколко години те не са спирали. Нямахме претенции за постове и управление, но след като лицензът на федерацията е отнет и нещата отиват към дъното...Подчертавам, ако някой се появи и е готов да управлява, да заповяда. Ние ще разчитаме изцяло на финансиране от министерството”, допълни Валери Григоров.

Създаването на бъдещата нова федерация и приемането й от спортното министерство идва в труден момент за държавата. В следващите няколко дни ще стане ясно дали министър Свилен Нейков или евентуален негов заместник ще даде лиценза на новото учреждение с лица Валери Григоров и Мария Гроздева./БЛИЦ