Седемкратният европейски клубен шампион Милан поднесе най-голямата изненада в първите срещи от 1/8-финалите на Шампионската лига, след като победи Барселона с 2:0 на "Сан Сиро". Футболистите на Масимилиано Алегри тотално обезличиха гения Лионел Меси, който остана незабележим на терена, а стигнаха до успеха със спорен гол на Кевин-Принс Боатенг (57) след съмнително положение за игра с ръка на Сапата и попадение на Съли Мунтари (81) в края.

Срещата започна с обичайните дълги разигравания на Барселона, но въпреки надмощието си каталунците не създадоха голови положения пред вратата на Абиати. Две интересни положения в рамките на 60 секунди се получиха пред вратата на Валдес. Първо в 16-ата минута Стефан Ел Шарави, който се намираше в засада, която не бе маркирана, се озова сам отляво и в последния момент бе блокиран от защитник на гостите. При последвалия корнер топката стигна до Кевин-Принс Боатенг, който стреля опасно, но топката премина покрай вратата на гостите. До края на полувремето и двата тима предложиха доста скучна игра и не се случи нищо интересно, което би могло да промени нулевото равенство.

След почивката картината на терена не се промени. Гостите имаха игрово надмощие, докато домакините очакваха своите шансове на контраатаки. При една от тях в 56-ата минута Ел Шаарави бе фаулиран от Дани Алвеш на около 35 метра от вратата на Валдес. При последвалото изпълнение на пряк свободния удар топката рикошира в стената, след което се удари и в ръцете на Кристиан Сапата от домакините, но не последва сигнал за нарушение. Най-съобразителен при тази ситуация в 57-ата минута пък се оказа Кевин-Принс Боатенг, който с премерен изстрел вкара за 1:0. Този спорен гол бе под номер 400 за „росонерите” в евротурнирите.

Каталунците отново взеха инициативата след получения гол, но намираха пролуки в сгъстената отбрана на домакините. Освен с дългите разигравания пред наказателното поле на Милан гостите не можеха да застрашат с нищо друго вратата на Абиати.

В 81-ата минута Монтоливо изведе по дясното крило Нианг, който върна към Ел Шаарави. Впоследствие Фараона центрира, Пуйол се подхлъзна и топката достигна до непокрития Съли Мунтари, който не остави никакви шансове на Валдес – 2:0. Попадението шокира тотално каталунците, които така и не можаха да намерят адекватен отговор и дори и 5-минутното продължение на срещата не им помогна да стигнат до гол на чужд терен, който да улесни задачата им за реванша на 12 март на "Камп Ноу".




b6394_milan_logo_190_13462_sq_medium.jpgbarca.jpgМилан - Барселона 2:0
  1:0 Кевин-Принс Боатенг (57), 2:0 Съли Мунтари (81)


Милано, "Сан Сиро"
Съдия: Крейг Томпсън (Шотландия)
Жълти картони: Мексес и Траоре (Милан); Пике и Бускетс (Барселона)

Милан:
32.Абиати, 5.Мексес, 17.Сапата, 20.Абате, 4.Мунтари, 10.Кевин-Принс Боатенг, 23.Амброзини, 18.Монтоливо, 21.Констант, 11.Пацини (75 - 19.Нианг), 92.Ел Шаарави (87 - 12.Траоре)

Барселона:
1.Валдес, 5.Пуйол (88 - 14.Масчерано), 2.Дани Алвеш, 3.Пике, 18.Жорди Алба, 4.Фабрегас (62 - 9.Алексис Санчес), 8.Иниеста, 6.Шави, 16.Бускетс, 10.Меси, 17.Педро