Галатасарай и Шалке 04 не успяха да се победят и завършиха 1:1 в първия мач помежду си от 1/8-финалите на Шампионската лига. Гостите от Гелзенкирхен започнаха по-добре, но домакините поведоха с гол на Бурак Йълмаз (12). След това домакините от Истанбул имаха няколко изгодни възможности, преди Джърмейн Джоунс (45) да отбележи изравнителния гол за „миньорите”. Това попадение на чужд терен дава допълнително предимство на немския тим преди реванша в Гелзенкирхен на 12 март.

Първото полувреме на „Тюрк Телеком Арена” бе много динамично и с немалко голови положения пред двете врати. „Миньорите” от Гелзенкирхен започнаха по-активно и още в 1-ата минута удар на Джърмейн Джоунс бе спасен от уругвайския страж на домакините Фернандо Муслера.

В 12-ата минута отбраната на „кралскосините” сгреши и предостави топката на Бурак Йълмаз, който от средна дистанция простреля Хилдебранд за 1:0, вкарвайки седмия си гол в Шампионската лига за този сезон. Шест минути по-късно футболистите на Фатих Терим можеха да удвоят преднината си, но първо Хилдебранд спаси удар на Дидие Дрогба, а при добавката на Хамит Алтънтоп топката срещна напречната греда.

Постепенно Шалке 04 отново взе инициативата, но не създаде нищо опасно пред вратата на Муслера. Малко преди почивката пък Дрогба изведе Йълмаз очи в очи с Хилдебранд, който отрази удара на нападателя в корнер.

В последната 45-а минута на първата част гостите проведоха перфектна контраатака, при която Джеферсон Фарфан изведе Джърмейн Джоунс, който разстреля Муслера за 1:1.

Домакините стартираха по-добре след почивката, но гостите първи стигнаха до голови положение. В 54-ата минута Фарфан стреля силно отдалеч и топката рикошира в тялото на Саръоглу, след което „миньорите” имаха претенции за дузпа заради игра с ръка, но такава не бе отсъдена.

В 65-ата минута футболистите на Фатих Терим направиха фрапантен пропуск след грешка в отбраната на гостите. Хьоведес сгреши подаване, а Дрогба и Йълмаз останаха сами срещу Хилдебранд, но не можаха да се разберат и се стигна до положение на засада.

В 77-ата минута Бурак Йълмаз бе близо до нов гол, но стреля на сантиметри покрай вратата. Три минути по-късно Сабри отправи мощен изстрел, но Хилдебранд отново се намеси решително и предотврати гол.

След контраатака в 82-ата минута Юлиян Дракслер от гостите излезе на добра позиция и стреля от дистанция, но ударът му мина покрай целта. До края на мача тимовете не промениха резултата и запазиха интригата за реванша на 12 март на „Фелтинс Арена” в Гелзенкирхен.

schalke.pnggalatasaray.pngГалатасарай - Шалке 04 1:1
1:0 Бурак Йълмаз (12), 1:1 Джърмейн Джоунс (45)


Истанбул, "Тюрк Телеком Арена"
Съдия: Уилям Колъм (Шотландия)
Жълти картони: Муслера, Нонкеу, Инан и Амрабат (Галатасарай); Колашинац, Джоунс и Хьогер (Шалке 04)


Галатасарай: 25.Муслера, 55.Саръоглу (84 - 19.Булут), 26.Кая, 13.Нонкеу, 14.Снайдер (46 - 53.Амрабат), 4.Хамит Алтънтоп (66 - 27.Ебуе), 10.Фелипе Мело, 11.Риера, 8.Инан, 12.Дрогба, 17.Йълмаз

Шалке 04: 34.Хилдебранд, 4.Хьоведес, 32.Матип, 35.Колашинац, 13.Джоунс, 9.Мишел Бастос, 33.Нойщетер, 12.Хьогер, 31.Дракслер (84 - 27.Барнета), 25.Хунтелаар (75 - 20.Пуки), 17.Фарфан