Украинският шампион Шахтьор (Донецк) не успя да победи у дома германския първенец Борусия (Дортмунд), с който направиха истинско шоу за крайното 2:2 в първи мач помежду им от 1/8-финалите на Шампионската лига. Домакините поведоха с гол на Дарио Сърна (31), но до края на полувремето Роберт (Левандовски) изравни. През втората част резервата Дъглас Коста (68) отново изведе „миньорите” напред, но Матс Хумелс (87) оформи крайния резултат. Така вестфалци се превръщат в леки фаворити преди реванша на „Сигнал Идуна Парк” на 5 март заради двата си гола на чужд терен.

Срещата на „Донбас Арена” в Донецк започна равностойно с атаки и към двете врати, но сериозни голови положения липсваха. Едва в 17-ата минута бранителят Матс Хумелс можеше да даде аванс на гостите, но след удара му топката се удари в напречната греда. Минута по-късно Блашчиковски подаде към Роберт Левандовски, който пропусна да се разпише.

В 31-ата минута домакините поведоха след чудесно изпълнения на пряк свободен удар от хърватския национал Дарио Сърна – 1:0. Само две минути по-късно Шахтьор можеше да удвои своята преднина, когато Луис Адриано излезе на добра позиция, но шутира покрай вратата на гостите.Отговорът на вестафлци дойде 10 минути по-късно, когато се стигна до грешка в отбраната на „миньорите” и полският национал Роберт Левандовски от близка дистанция изравни за 1:1.

Минута преди почивката Шахтьор изпусна невероятна възможност отново да поведе в резултата. Тайсън направи добър пробив и центрира прострелно по земя в наказателното поле на Борусия, Вайденфелер не се намеси много добре и отбитата от него топката се удари в краката Адриано, а след това стигна до Алекс Тейшейра, който отблизо стреля право в гърдите на Марсел Шмелцер, който изби топката от голлинията.

През второто полувреме гостите продължиха да диктуват събитията на терена, но Пятов на два пъти отрази удари на Гьотце и Левандовски. Въпреки всичко домакините пак поведоха в 68-ата минута, когато пас от дълбочина на Ракитский стигна до Дъглас Коста. Влезлият като резерва бразилец се измъкна от Марсел Шмелцер и Матс Хумелс и реализира във вратата на Вайденфелер за 2:1. Борусия бе близо до това да изравни резултата в 72-та минута, но Марио Гьотце и Роберт Левандовски пропуснаха да се разпишат.

Домакините се опитаха да запазят преднината си, но е успяха, след като в 87-ата минута Марсел Шмелцер центрира от корнер, а Матс Хумелс се извиси над всички в наказателното поле на домакините и с глава изравни за 2:2. До края на мача гостите имаха инициативата, но резултатът остана непроменен. С отбелязаните два гола на чужд терен обаче германският шампион се превръща във фаворит преди реванша пред собствена публика на 5 март.


шахтьор_1.jpgШахтьор (Донецк)Борусия (Дортмунд) 2:2boruisia.jpg
1:0 Дарио Сърна (31), 1:1 Роберт Левандовски (41), 2:1 Дъглас Коста (68), 2:2 Матс Хумелс (87)

Донецк, “Донбас Арена”
Съдия: Хауърд Уеб
Жълти картони: Фернандиньо (Шахтьор)

Шахтьор (Донецк): 30.Пятов, 33.Срна, 27.Чигрински, 26.Рац, 44.Ракитский, 3.Хюбшман, 7.Фернандиньо, 29.Алекс Тейшейра (84 - 11.Едуардо да Силва), 22.Мхитарян, 9.Луис Адриано, 28.Тайсон (82 - 20.Дъглас Коста)

Борусия (Дортмунд)1.Вайденфелер, 15.Хумелс, 26.Пишчек, 29.Шмелцер, 27.Фелипе Сантана, 5.Кел, 16.Блашчиковски (80 - 7.Лайтнер), 6.Свен Бендер, 10.Гьотце, 9.Левандовски, 11.Ройс (90+1 - 23.Шибер)