Ювентус си осигури класирането за четвъртфиналите в Шампионската лига предсрочно. Старата госпожа разби Селтик с 3:0 насред Глазгоу в първи осминафинален мач, а можеше да запише и още по-разгромна победа.

Мениджърът на домакините Нийл Ленън изненадващо реши да започне на “Селтик Парк" с Ефе Амброуз като титуляр, въпреки умората на футболиста. Нигериецът се беше завърнал едва във вторник сутринта от Йоханесбург, където спечели с Купата на африканските нации. В нападение Джими Фостър замени гърка Йоргос Самарас, който не успя да се възстанови навреме от контузия.

Гостите започнаха самоуверено пред препълнените трибуни и поведоха с “гол от съблекалните”. Още в 3-ата минута Федерико Пелузо овладя дълъг пас, последва грешка на Амброуз, топката стигна до Алесандро Матри, който без проблеми преодоля стража на Селтик Фрейзър Фостър. Още при този удар топката премина голлинията, но това не бе забелязано от рефера на аутлинията, тя бе избита от бранител на Селтик, след което при добавката Клаудио Маркизио я довкара със силен шут отблизо за 1:0 в полза на италианците.

Малко след попадението на официалната страница на УЕФА бе оправено името на голмайстора и голът бе зачетен на името на Матри. Ювентус като цяло доминираше напълно в Глазгоу. По-високата класа на гостите си пролича най-вече през второто полувреме. Микаел Лустиг от домакините получи контузия и трябваше да бъде заменен от Адам Матюс. В 69-ата минута травма получи и Федерико Пелузо от италианския гранд и Симоне Падоин влезе на негово място.

Ювентус удвои преднината си в 77-ата минута. На върха на контраатаката се оказа Матри, който с едно докосване обърна към Маркизио. Той финтира Скот Браун в наказателното поле и опъна мрежата – 0:2. Това вече беше прекалено много за Селтик. Шокираните “детелини” допуснаха и трето попадение. В 83-ата минута Ефе Амброиз отново сбърка, загуби топката малко пред наказателното поле, Маркизио подаде на Мирко Вучинич и хитрият черногорец хладнокръвно вкара за крайното 0:3. В последните минути поигра малко и новото попълнение на Юве Никола Анелка, който влезе на мястото на Вучинич. Ювентус няма загуба в 17 поредни мача в евротурнирите и за 10-ти път участва в 1/8-финалите на ШЛ

 
1cel.jpgСелтикЮвентус1juv.jpg 0:3
0:1 Алесандро Матри (3), 0:2 Клаудио Маркизио (77), 0:3 Мирко Вучинич (83)
 
Глазгоу, “Селтик Парк”
Съдия: Алберто Ундиано Майенко (Исп)


Селтик: 1.Фрейзър Фостър, 23.Микаел Лустиг (56-2. Матюс) 6.Келвин Уилсън, 4.Ефе Амброус, 3.Емилио Исагире, 8.Скот Браун (80-33.Каял), 15.Крис Комънс (74-32.Уат), 67.Ванияма, 21.Чарли Мългрю, 49.Джейми Форест, 88.Гари Хупър

Ювентус: 1.Джанлуиджи Буфон, 15.Андреа Бардзали, 19.Леонардо Бонучи, 26.Стефан Лихтщайнер, 13.Федерико Пелузо (69 - 20.Падоин), 23.Артуро Видал, 21.Андреа Пирло, 32.Алесандро Матри (81-6.Погба), 4.Мартин Касерес, 9.Мирко Вучинич (86-18.Анелка)