Мали срази Гана с 3:1 в мача за третото място на турнира за Купата на африканските нации в ЮАР. Утре на финала в спор за титлата ще влязат Нигерия и абсолютният дебютант в надпреварата Буркина Фасо.

Срещата в Порт Елизабет бе равностойна в началните минути, но постепенно малийците взеха инициативата и напълно заслужено стигнаха до успеха. В 21-ата минута Тамбура направи страхотен пробив по крилото и центрира за Мамаду Самаса, който засече с глава топката във вратата за 1:0. До края на полувремето нови попадения не паднаха.

След почивката в 48-ата минута Кулибали напредна и подаде на точката на дузпата към нахлуващия на скорост Сейду Кейта, който веднага я засече във вратата за 2:0. В 67-ата минута Кейта можеше да вкара нов гол, като центриране в наказателното поле се насочи опасно към вратата но стражът в последния момент спаси.

В 72-ата минута малийците стигнаха и до трети гол, но той бе правилно отменен заради засада. Десет минути по-късно „черните звезди” все пак върнаха едно попадение чрез Квадво Асамоа, който с удар отдалеч намали на 2:1. В добавеното време на мача обаче Мали окончателно подпечата успеха си с попадение на Сигамари Диара за крайното 3:1.

Мали – Гана 3:1
1:0 Мамаду Самаса (21), 2:0 Сейду Кейта (48), 2:1 Квадво Асамоа (82), 3:1 Сигамари Диара (90)