Литекс и БАТЕ Борисов завършиха 0:0 в контрола на турска земя. С оглед на показаното и по-настоятелната си игра, "оранжевите" дори трябва да съжаляват, че не победиха добре познатите у нас беларуси, превърнали се в кошмар за клуба от Ловеч и "Левски".

За БАТЕ Борисов, който през есента разби Байерн (Мюнхен) с 3:1 в груповата фаза на Шампионската лига, това бе генерална репетиция за предстоящия идната седмица първи 1/8-финал за Лига Европа срещу турския гранд Фенербахче. Титуляр за беларусите излезе и Александър Хлеб, дългогодишен играч на Щутгарт, Арсенал и Барселона, завърнал се миналото лято в родината си.

Двубоят започна оспорвано от самото начало, но избраниците на Христо Стоичков първи стигнаха да интересна атака. В 9-ата минута Ванжер бе изведен срещу вратата, но Горбунов го пресрещна и спря съобразително с цената на нарушение. От границата на наказателното поле Георги Миланов стреля силно под гредата, но стражът на беларусите майсторски изби. Последваха два опасни пробива по крилата на национала и Страхил Попов, но никой от съотборниците им не успя да засече центриранията.

В 22-ата минута Бодуров технично намери Иса зад гърба на отбраната, нападателят прехвърли Горбунов и вкара, но се оказа, че е бил в положение на засада и попадението не беше зачетено.

До края на полувремето Литекс продължи да има инициативата, докато БАТЕ Борисов не успяха нито веднъж да застраши вратата на Илко Пиргов. В 44-ата минута "оранжевите" изпуснаха отличен шанс да поведат в резултата. След скоростна атака отдясно между Георги Миланов и Симеон Славчев, последният центрира прострелно към Томи Костадинов, който засече топката, но би отблизо над гредата.

Стоичков потърси вариативност в предни позици и пусна в игра на почивката бързоногите крила Момчил Цветанов и Армандо Ваюши, а в ариергарда се появи Васил Божиков. Литекс сътвори две нелоши атаки отляво, но Момчил Цветанов беше блокиран преди да стреля. Чак в 71-ата минута беларусите стигнаха до удар към Пиргов, но той беше плод на случайност и рикошет в крака на български футболист, при което топката удари напречната греда, а стражът безпроблемно я улови.

След това Родионов нацели десния стълб, озовал се на стрелкова позиция при съмнително положение за засада. В 79-ата пък Рудик изпробва рефлекса на ловешкия вратар от 25 метра, но той отново безупречно се намеси. До края на мача Цветанов и Ваюши се откъснаха при контри, които обаче не доведоха до нищо сериозно и нулевото равенство остана непроменено.

По този начин Литекс записа четвърто поредно равенство в контролите тази зима. На 12 февруари е следващата проверка на "оранжевите" - срещу словенския Марибор.

ЛИТЕКС - БАТЕ Борисов (Беларус) 0:0

ЛИТЕКС:
Пиргов, Недялков, Попов, Ил. Миланов, Бодуров, Ванжер, Иса, Славчев, Костадинов, Г. Миланов, Йеленкович (Божиков, Цветанов, Ваюши, Хасани, Жуниор)

БАТЕ Борисов: Горбунов, Юревич, Радков, Филипенко, Бордачев, Рудик, Олехнович, Володко, Павлов, Хлеб, Родионов

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ