Буркина Фасо срещу Нигерия е финалът в турнира за Купата на Африка. Сензацията на първенството продължи с чудесата и в полуфинала елиминира фаворита Гана с 4:3 след дузпи. Противно на всички очаквания момчетата на белгийския треньор Пол Пут вече са на крачка от мечтата.

Преди старта на турнира никой не слагаше “жребците” в сметките, но те написаха история с блестящите си изяви. Миналата година Замбия по идентичен начин спечели титлата, въпреки че беше считан за аутсайдер. Любопитно е, че Буркина Фасо стигна до финала само с два допуснати гола и без загуба. Редовното време на стадиона в Нейспруит завърши 1:1. “Черните звезди” откриха с гол още в 13-ата минута от доста спорна дузпа, след като Кристиан Атсу се строполи на тревата след единоборство с Мади Панандетигуири. Точен от бялата точка бе халфът на Еспаньол Уакасо Мубарак.

След това последва необясним срив в играта на Гана, от който се възползваха “жребците”. В 60-ата минута таранът Аристид Бансе (192 см, 90 кг) изравни. Нападателят на немския Аугсбург досега нямаше нито един гол от началото на сезона. Ето че се разписа в най-важният момент. Звездата на нашия Черноморец Юсуф Уатара не влезе в игра за “жребците”. В продълженията двата тима действаха предпазливо и нови голове не паднаха. При дузпите по-здрави се оказа нервите на футболистите от Буркина Фасо, които спечелиха с 3:2.

Своите дузпи изпуснаха Ворса и Клотей от Гана, а Афул и Атсу вкараха. Точни за Буркина Фасо бяха Коне, Траоре и Бансе. Фатален за ганайците се оказа пропускът на халфа на Удинезе Емануел Агиеманг-Баду, който на практика класира съперника на финала.

Буркина Фасо - Гана 3:2 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията)
0:1 Уакасо Мубарак (13-дузпа), 1:1 Аристид Бансе (60)