Литекс изигра една от най-престижните контроли за българските отбори тази зима и се представи достойно, завършвайки 1:1 с Партизан. Избраниците на Христо Стоичков по нищо не отстъпиха на шампиона на Сърбия, като дори могат да съжаляват, че не стигнаха до победата.

"Гробарите" поведоха в резултата чрез Никола Нинкович в 11-ата минута, а в 67-ата Исмаил Иса вкара за 1:1.

Цял мач за Партизан игра българският национал Иван Иванов, който заедно с колегите си в отбраната имаха доста работа. "Оранжевите" се представиха много силно срещу сръбския шампион през втората част, когато не само изравниха резултата, но на свой ред изтърваха три отлични положения за гол. В герои за Литекс отново се превърнаха Томи Костадинов и Иса. Именно след тяхна комбинация, нападателят вкара своето попадение. Преди няколко дни двамата изработиха и гола срещу Карпати (Лвов), когато "оранжевите" пак завършиха 1:1.

Още от началото на мача с Партизан избраниците на Стоичков заложиха на опасни контри и пред Ванжер се откри първата ситуация за гол. Новото бразилско попълнение обаче би покрай вратата. В 11-ата минута обаче сърбите поведоха с гол от 30-ина метра. Илко Пиргов излезе предвидливо пред пенала да пресече извеждащ пас, но след това "оранжевите" загубиха топката в средата на терена и Нинкович майсторски прехвърли българския страж.

2_5.jpg

Попадението изненада ловчанлии, но те не отстъпиха инициативата на противника и играта продължи равностойно. Литекс на свой ред създаде 2-3 нелоши атаки, без обаче достатъчно агресивност и прецизност в завършващата фаза. В 38-ата минута Георги Миланов опита силата на удара си от двайсетина метра, но топката профуча опасно край гредата.

Камата направи три смени на почивката и пусна в игра Емил Грозев, Момчил Цветанов и Исмаил Иса. Последните двама направиха много добро взаимодействие в 60-ата минута. Чико копна топката зад гърба на отбраната, но Иса се оказа в положение на засада. Като цяло пък темпото на мача спадна и в тези минути липсваха атаките и положенията пред двете врати.

Независимо от негативния резултат, наставникът Христо Стоичков не се поколеба да даде шанс за изява на още шестима от младите си възпитаници. Играта на Литекс живна и в 67-ата минута те заслужено се поздравиха с гол, дело на Иса. Таранът бе изведен перфектно от Томи Костадинов и вкара за 1:1.

Малко след това бившият нападател на "Левски" отново можеше да се разпише, но от границата на наказателното поле би в аут. В 82-ата минута талантът от школата на Литекс Кирил Десподов за малко да порази вратата на сърбите и да направи обрата пълен. След меле, топката се озова при младока, той стреля, но встрани от целта.

ПАРТИЗАН - ЛИТЕКС 1:1
1:0 Никола Нинкович (11), 1:1 Исмаил Иса (67)

3_2.jpg

Контролата по минути
1 - svirkata.jpg Начало на мача.
11 - topka.jpg ГОЛ! 1:0 за Партизан! Сърбите повеждат след гол на Милкович, който с удар от 30-ина метра прехвърли Илко Пиргов. Противникът се възползва от излизането на българския страж извън пеналта, за да прекъсне пас към нападателите на Партизан.
30 - След попадението темпото на играта се успокои. Литекс не отстъпва инициативата на своя противник, но липсва достатъчно агресивност и прецизност в наказателното поле. "Оранжевите" създадоха 2-3 нелоши атаки, но без успешен завършек, пише на официалния сайт на клуба от Ловеч.
38 - Георги Миланов пробва силата на удара си от 20-ина метра, топката преминава покрай вратата на Партизан.
44 - Нинкович отново опитва далечен обстрел, но този път в аут.
45 - Край на първото полувреме.

46 - svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
46 - Три смени на полувремето за Литекс. В игра се появят Емил Грозев, Момчил Цветанов и Исмаил Иса.
50 - Волков шутира от 20 метра, ударът му е блокиран.
60 - Резервата Момчил Цветанов технично извежда Исмаил Иса зад гърба на защитата на сръбския гранд, но нападателят е в положение на засада.
64 - В игра за Литекс постепенно се появяват Томи Костадинов, Румен Руменов, Едон Хасани, Антон Недялков, Колев, Кирил Динчев и Александров.
67 - topka.jpg ГОЛ! Литекс изравнява - 1:1! Исмаил Иса бележи, след като беше изведен с отлично подаване от Томи Костадинов.
71 - Иса е близо до нов гол, но от границата на пеналта стреля покрай вратата на Партизан.
82 - Влезлият като резерва Кирил Десподов за малко не се разписва. След карамбол в наказателното поле, топката попада в юношата на Литекс, но плътният му изстрел профучава край страничната греда.
85 - След корнер топката попада в Живкович, но той стреля над гредата.
90 - Край на мача. Литекс и Партизан не излъчиха победител, завършвайки 1:1.

2_3.jpg
ПАРТИЗАН
: 30.Никола Петрович, 2.Ал. Милкович, 15.Иван Иванов, 3.Владимир Волков, 11.Никола Нинкович, 4.Предраг Лука, 99.Милан Смилянич, 16.Марко Живкович, 10.Елиомар Силва, 22.Саша Илич, 5.Неманя Кожич
Треньор: Владимир Вермезович




lit.jpg
ЛИТЕКС: 1.Илко Пиргов, 4.Васил Божиков, 16.Страхил Попов, 18.Илия Миланов, 33.Николай Бодуров, 6.Симеон Славчев, 21.Александър Цветков, 23.Небойша Йеленкович, 17.Георги Миланов, 7.Ванжер, 10.Жуниор (Грозев, Цветанов, Иса, Александров, Руменов, Хасани, Недялков, Колев, Динчев, Десподов)
Треньор: Христо Стоичков



Турция, Белек - 70 зрители
Съдия: Мохамед Абдулалим


СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ