Мали отстрани домакина ЮАР с 3:1 след изпълнение на дузпи и се класира за полуфиналите на турнира за Купата на африканските нации. В редовното време и продълженията четвъртфиналният сблъсък приключи при резултат 1:1.

Мачът на стадион „Моузес Мабхида” в Дърбан бе равностоен, но въпреки това домакините поведоха още преди почивката. В 31-ата минута Тусо Фала се опита да отправи удар от близка дистанция, но не уцели добре топката и се получи голово подаване към нападателя на шведския Малмьо Токело Рантие, който на празна врата вкара за 1:0.

След почивката в 58-ата минута бившият халф на Барселона и настоящ на китайския Далиан Сейду Кейта изравни за 1:1, след като се възползва от асистенция на нападателя на Киево Мамаду Самаса. До края на редовното време не се стигна до нови попадения и мачът отиде в продължения, като и в тях отборите не успяха да се надлъжат. Логично победител от сблъсъка трябваше да бъде излъчен чрез рулетката на дузпите.

При изпълненията от бялата точка ЮАР направи 3 пропуска, дело на Дийн Фурман, Мей Маланго и Лелохоноло Мажоро. Единствено Лоурънс Чабалала бе точен още при първата дузпа за домакините. За гостите в същото време точни бяха Шек Диабате, Адама Тамбура и Мохамед Траоре, които класираха Мали за полуфиналите.