Литекс завърши 1:1 с Карпати (Лвов) в първата си контрола от подготвителния лагер в Турция. "Оранжевите" определено трябва да съжаляват за изпуснатата победа срещу украинския тим, воден от бившия наставник на "Левски" Николай Костов.

Избраниците на Христо Стоичков не успяха да вкарат поне 5 гола, а на два пъти украинците изчистваха топката с мъка от голлинията. Много добрата игра и старание на ловчанлии обаче бяха съпътствани и от невроятен малшанс, след който в половин дузина изгодни ситуации Ванжер, Армандо Ваюши, Георги Миланов и Момчил Цветанов не намериха пътя към мрежата. Изравнителното попадение бе дело на Исмаил Иса в 85-ата минута след асистенция на Томи Костадинов.

"Оранжевите" започнаха активно мача и първи можеха да стигнат до гол. В 5-ата минута албанецът Ваюши излезе на стрелкова позиция, но стражът Мисак предвидливо съкрати дистанцията и го блокира. Украинците отвърнаха с нелоша атака в 11-ата минута, когато Гладкий се озова в пенала и стреля опасно, но топката мина покрай страничната греда. В 15-ата хубаво взаимодействие на Страхил Попов и Ванжер по десния фланг завърши с центриране на бразилеца, но с неудобния ляв крак Ваюши би встрани от вратата. Малко по-късно Илко Пиргов показа класа и съобразително взе топката от краката на излезлия очи в очи с него испанец Лукас Перес.

В 34-ата Литекс изпусна 100-процентов шанс. Ваюши навърза двама по лявото крило и пусна към Ванжер, който насочи коженото кълбо в опразнената врата. Ударът му обаче не беше достатъчно силен и със сетни усилия Пластун изби от голлинията. До края на полувремето силата на своя шут опита и младокът Симеон Славчев, но Мисак майсторски изби в корнер. След изпълнението му, Георги Миланов също не сполучи от двайсетина метра да порази вратата на украинците.

Втората част започна отново с идеални възможности за "оранжевите". След акция, подета от Жуниор и Георги Миланов, кариоката Ванжер шутира по диагонала, но вратарят на Карпати пак демонстрира рефлекс и спаси. Малшансът на Литекс продължи и в 51-ата минута, когато след пас на Ванжер, влезлият като резерва Момчил Цветанов би на празна врата, но Балажиц изчисти от линията, миг преди топката да се оплете в мрежата.

Българите определено имаха инициативата, но както често се случва във футбола, пропуските им бяха наказани. В 55-ата минута Гладкий се възползва от центриране на Гравец и с глава вкара, давайки преднина за тима на Николай Костов - 0:1.

Ванжер бързо можеше да възстанови равенството след пряк свободен удар, но Мисак се намеси за пореден път успешно.

Литекс не се отказа до последно да търси обрат. В 85-ата минута след индивидуална акция и пас на Томи Костадинов, нападателят Исмаил Иса засече от движение и фиксира крайното 1:1.

Следващата контрола на "оранжевите" е на 5 февруари - срещу сръбския гранд Партизан.

Съставът на Литекс: Илко Пиргов, Страхил Попов, Илия Миланов, Александър Цветков, Васил Божиков, Небойша Йеленкович, Симеон Славчев, Георги Миланов, Армандо Ваюши, Ванжер, Жуниор (Николай Бодуров, Момчил Цветанов, Исмаил Иса, Едон Хасани, Емил Грозев, Томи Костадинов)

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ