Италиански мафиот, холандска пицария, Златан Ибрахимович, Марио Балотели, Фулъм...Какво е общото между всичко това? Един дебел човек, който мрази да носи костюми и си позволява да седне в стола на боса на Ювентус Лучано Моджи и да качи краката си върху бюрото му. За футболните маниаци името Кармине “Мино” Райола говори много. Един от най-скандалните, актуални, нашумели и топ футболни мениджъри в Европа. Същият този човек е мениджър на българския национал Станислав Манолев и работи по трансфера му от ПСВ Айндховен във Фулъм при Димитър Бербатов. За онези, които не знаят историята на Мино, ще започнем така.

“Обаждам се на Мино по всяко време. Шведските журналисти обичайно казват: “Мино е лош имидж за теб, Мино е такъв, Мино е онакъв, той е просто свиня.” Искате ли истината? Мино е гений”, казва един от най-добрите нападатели в момента Златан Ибрахимович. Мино Райола вече успя да продаде шведа няколко пъти в последните 7-8 години, а общата сума на трансферите му е малко над 130 милиона евро. Той е мениджър още на Марио Балотели и Мартин Йол – треньора на Бербатов във Фулъм. Няма нищо случайно, че Мино предложи Манолев първо на “котиджърс”, след като е личен агент именно на Йол. Бившият играч на Литекс е уцелил в десетката с агента си. Без колебания можем да кажем, че Мино Райола е в Топ 5 на футболните мениджъри в Европа. Затова описанието и поведението му, както и част от преговорите около трансферите, които той върши, са прелюбопитни. А кой по-добре от Златан Ибрахимович може да опише личния импресарио на нашия Станислав Манолев.

0000000000000000000000000000000zla.jpg Ето част от мнението на шведа за Мино Райола от автобиографичната му книга: “Аз съм Златан: “Тайс Следжър е журналист, той ми е правил интервю и аз го харесвах. Един ден му се обадих и го попитах: “Трябва да си сменя мениджъра, кой би бил най-добър за мен?” Той ми отговори: “Нека да си помисля. Слушай сега, има двама мениджъри, за които се сещам. Единият от тях е от компанията, която работи за Бекъм. От тях се очаква да бъдат страхотни, но има и един друг човек, който обаче...” ”Какво”, пита Златан. “Той е мафиот”, отвръща журналистът. “Мафиот, звучи страхотно”, крещи шведският голаджия. “Очаквах да кажеш точно това”, отвръща пишещият брат.

“Човекът всъщност не е мафиот, той просто има такъв стил. Името му е Мино Райола и аз бях чувал за него и преди. Той е агент на Максуел и чрез него беше опитал да се свърже с мен няколко месеца по-рано. Райола казва: “Ако потърсиш футболистите сам, изглеждаш слаб”, но с мен нещата не му се получиха. Аз бях доста наперен и казах на Максуел: “Ако той има нещо конкретно за мен, о`кей, иначе не се интересувам от него.” Мино веднага му пратил съобщение: “Кажи на Златан да ходи и да се е*е.” Макар че тогава много му се ядосах, сега, когато го познавам, му се кефя. Аз съм израснал със същия този стил, псувните и всичките тези неща. Чувствам се добре, когато се говори на такъв език и чувствам, че с Мино имаме едно и също минало. Никой от нас не е получил нищо безплатно. Мино е роден в провинция Салерно, Южна Италия. Като дете семейството му се мести в Холандия и отварят пицария в град Харлем. Мино трябвало да чисти и мие чинии като дете, да работи като сервитьор. Той обаче не се задоволил с това, започнал да учи право, бизнес и езици. Много обичал футбола и от съвсем млад осъзнал, че иска да стане мениджър. В Холандия имало тъпа система, според която футболист може да бъде продаден без трансферна сума в зависимост от годините му и някакви статистически лайна. Той тръгнал срещу тази система. Ударът си прави в началото на 1993 година, когато продава Бергкамп на Интер, а през 2001-ва помага на Недвед да отиде в Ювентус срещу 40 милиона евро.

Той все още не беше от елитните мениджъри, но бях чувал, че се издига много бързо, ползвайки различни трикове, което ми звучеше добре. Не исках да работя с добри момчета, исках да бъда купен и да получа добър договор. Затова реших да впечатля Мино. Когато журналистът ни уреди срещата в хотел в Амстердам, аз си облякох готиното кафяво кожено яке от “Гучи”, повече нямаше да съм смешник с анцуг и да търпя подигравки. Сложих си часовника и паркирах Поршето точно пред хотела. Осъзнавах, че трябва да се правя на готин и влязох в суши ресторанта. Имахме запазена маса там, но не знаех какъв тип човек да очаквам. Вероятно някой пич с костюм и още по-готин златен часовник. Но кой по дяволите се появи?! Някакъв тип с дънки, тениска и с толкова голям корем, сякаш беше глътнал няколко футболни топки. “Този Дядо Коледа ли ще ми бъде агент?” и познайте какво си поръчахме? Мислите си за малко суши...Не, имахме храна за пет души и той яде като полудял. Тогава започна да говори и се насочи направо към темата. Веднага си казах, искам да работя с този човек. Бях готов да си стиснем ръцете, но знаете ли какво направи той, този кучи син? Мино извади четири листа, които беше принтирал от интернет. На тях имаше имена и номера: Кристиян Виери 27 мача, 24 гола, Филипо Индзаги 25 мача, 20 гола, Давид Трезеге 24 мача, 20 гола и най-отдолу Златан Ибрахимович 25 мача, 5 гола.

“Мислиш ли, че мога да те продам със статистика като тази”, каза той и аз си помислих: "Защо ме атакува този човек?". Но тогава му отвърнах: “Ако бях вкарал 20 гола, и майка ми щеше да може да ме продаде”. Тогава той замълча. Като се замисля, днес осъзнавам, че искаше да се засмее. Мино обаче не обича да губи и продължи: “Мислиш ли, че можеш да ме впечатлиш с тоя часовник, яке и Поршето?! Не можеш. Всичко това е глупаво. Искаш ли да станеш най-добрият в света, този, който прави най-много пари и ходи по всички гъзарски места по света. Ако станеш най-добрият в света, всички други неща ще дойдат сами. Но ако преследваш само парите, нищо няма да ти се получи.”

000000000000000000000000000000image53.jpg

Мениджърът тепърва започва да лази по нервите на Ибрахимович, но го вкарва в правилния път: “Златан, трябва да си продадеш колите, часовниците и ще тренираш три пъти по-усилено. Защото статистиката ти е пълен боклук.” Тогава шведът дава спортното си Порше на Мино Райола и се качва в служебен...”Фиат Стило”. “През 2004 година спечелихме титлата в Холандия с Аякс, моят приятел Максуел беше избран за най-добър играч и бях много доволен. Отидохме в ресторанта на семейството на Мино в Харлем. Тогава сестрата на Мино каза нещо странно: “Татко наскоро започна да кара Порше турбо, това не е типично за него, не е колата, която сам би си избрал. Дали имаш нещо общо с това...?” Златан отговаря: “Баща ти...и започнах да псувам Мино на ум.” Мино беше залепен за мен като лепило и ми казваше: “Мислиш, че си най-добрият, нали?! Това не е истина, ти си лайно, ти си нищо, трябва да работиш по-здраво.” “Ти си лайно, само се оплакваш”, отвръща Златан, Райола обаче не му остава длъжен: “Ходи си е*и майката, шведски инат”, Златан: “Ти си е*и майката.” Всеки ден се повтаряше едно и също, чувах постоянно думите, ти си никой Златан, ти си лайно, ти си наполовина добър, отколкото си мислиш.”

00000000000000000000000000000002.jpg Един ден Ибрахимович научава от Мино Райола, че към него има интерес от Ювентус. В началото мениджърът хич не мели брашно с шефа на италианския клуб Лучано Моджи, двамата имат стара история. “Можем да кажем, че те са стари врагове, които после станаха приятели. Моджи нямаше много време за нас, трябваше да се срещнем тайно, за половин час в Монте Карло. Беше по време на Гран при на Монте Карло от Формула 1 и той ни чакаше във ВИП залата на летището. Трафикът беше ужасен и не можехме да стигнем с кола, трябваше да тичаме. Мино не е физически феномен. Той е целият в свръхтегло, дишаше тежко, беше целият потен и не беше облечен подходящо за среща с боса на Ювентус. Носеше хавайски шорти, суичър “Найк” и маратонки без чорапи. Целият беше плувнал в пот и влязохме с гръм и трясък във ВИП залата на летището, където имаше много дим, защото Лучано Моджи пушеше дебела пура. Той просто стоеше и се взираше в дрехите на Мино.” Последва въпрос: “С какво по дяволите си облечен? “Ти да не си дошъл тук да се интересуваш от дрехите ми”, изсъска Мино и така започнаха преговорите”, разказва още шведският футболист. “Преговорите бяха много тежки и Мино се разкрещя на Моджи: “Ако подпишеш, няма да спечелиш нищо от тези 16 милиона, които ти искаме. Няма да получиш Златан, няма да получиш нищо, разбираш ли ме. Да не си ненормален да се откажеш от тази сделка, но щом си толкова наперен, изпусни Златан”, пише нападателят, който в крайна сметка е продаден на Ювентус за 16 милиона евро.

“Един ден искахме увеличение на личните ми условия. Отидохме в офиса на Моджи и Мино седна в стола му, качи краката си на бюрото и изглеждаше невъзмутим. “Какво правиш, ще ми объркаш трансфера, ела седни до мен”, му казах, но той изкрещя в типичния си стил: “Я си е*и майката и трай. Тук аз съм агентът, а ти си затваряш устата.” Тогава Моджи влезе с дебелата пура и каза: “Какво по дяволите правиш в стола ми?!” “Сядай долу и мълчи,” каза Мино и тогава разбрах, че този човек е луд, може да води преговори и никога не отстъпва залъка си. Получих увеличението, което исках и отново благодарение на Мино Райола.”

През 2006 година агентът хвърля в тъч боса на Интер Масимо Морати и постига своето, продава отново клиента си Златан на “нерадзурите”. “Искам да те информирам, че Ибрахимович има резервирана маса със Силвио Берлускони в ресторант “Джанино” в Милано (б.р. – лъже, за да забърза шефовете на Интер). “Какво, само през трупа ми. Веднага пращам хора да ви вземат”, отвръща Морати и след няколко часа купува Ибрахимович за 25 милиона евро.

Само преди два дни италианският мениджър осъществи поредната си гръмка сделка, продаде Марио Балотели от Манчестър Сити в Милан за 20 милиона евро. А сега дойде ред и на българина Станислав Манолев.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Клиентите на Мино Райола:
Златан Ибрахимович, Марио Балотели, Мартин Йол, Зденек Григера, Фелипе Матони, Максуел, Павел Недвед, Керлън Моура Соуза, Марк ван Бомел, Марвин Зеегелар, Оусама Асаиди, Омар ел Кадури, Лусиано Нарсинг, Пол Погба, Станислав Манолев

По-важните сделки на Мино Райола:
Лято 1993 година
, Денис Бергкамп (От Аякс в Интер – 12 милиона евро)
Лято 2001 година, Павел Недвед (От Лацио в Ювентус – 41 милиона евро)
Август 2004 година, Златан Ибрахимович (От Аякс в Ювентус – 16 милиона евро)
Август 2006 година, Златан Ибрахимович (От Ювентус в Интер – 24,8 милиона евро)
Юли 2009 година, Златан Ибрахимович (От Интер в Барселона – 46 милиона евро)
Август 2010 година, Робиньо (От Манчестър Сити в Милан – 15 милиона евро)
Август 2010 година, Марио Балотели (От Интер в Манчестър Сити – 24 милиона евро)
Август 2010 година, Златан Ибрахимович (От Барселона в Милан – 24 милиона евро (под наем)
Юли 2012 година, Златан Ибрахимович (От Милан в ПСЖ – 20 милиона евро)
Януари 2013 година, Марио Балотели (От Манчестър Сити в Милан – 20 милиона евро)