Замбия отпадна от Купата на Африка! Актуалният носител на трофея каза “Сбогом” на турнира след трето поредно реми в групата – този път срещу Буркина Фасо – 0:0.

"Медните куршуми" срещнаха свирепа съпротива от скромния съперник. Буркина Фасо финишира с актив от пет точки - толкова, колкото има и Нигерия, но по-добрата голова разлика праща тима на първо място. Неприятната новина за играчите на Пол Пут е контузията на основния им нападател Ален Траоре, който получи травма в бедрото и бе заменен принудително още преди почивката.

В другия мач от групата Нигерия победи Етиопия с 2:0. Крилото на Челси Виктор Моузес се превърна в герой за “суперорлите”, след като отбеляза и двата гола за решителното. По този начин нигерийците изпревариха шампионите, чиято защита на титлата приключи на незавидното трето място в групата.

И двете попадения паднаха в заключителните минути. В 79-ата Моузес проби отляво, финтира бранител, който го повали в пеналта и съдията побърза да посочи бялата точка – дузпа! Потърпевшият я изпълни хладнокръвно и излъга вратяр Банча – 1:0.

Почти веднага Етиопия можеше да изравни, когато нигерийската защита остави непокрит Саид при центриране отляво, но стражът Виктор Енияма демонстрира котешки рефлекс и изби топката. В края Моузес изработи втора дузпа за тима си, този път след пресилен червен картон за вратаря Банча, който го спъна в наказателното поле. Треньорът на Етиопия беше направил и трите си смени, на вратата застана халфът Хинца. Той усети ъгъла, но не успя да улови шута на Виктор – 2:0.