Домакинът ЮАР и дебютантът Кабо Верде са първите 1/4-финалисти в турнира за Купата на африканските нации след страхотни драми в последните срещи от Група А.

ЮАР се нуждаеше от равенство и направи 2:2 с Мароко в последния си мач от групата. Мароко поведе още в самото начало с гол на Исам Ел Адуа (10), но домакините изравниха чрез Май Малангу (71). Истинската драма настъпи в последните 10 минути на срещата. „Атласките лъвове” отново поведоха с попадение на Абделилах Хафиди (82) и вече се виждаха в следващата фаза, но Сайбонга Сангвени (86) оформи крайното 2:2 и прати на 1/4-финалите ЮАР. И при този резултат Мароко можеше да продължи напред, ако в другата среща между Кабо Верде и Ангола не бе излъчен победител.

Дебютантът Кабо Верде обаче успя да обърне Ангола с 2:1 и благодарение на гол в последната минута да се класира за 1/4-финалите на турнира за сметка на Мароко. Ангола поведе в 33-ата минута след автогол на Нандо, но след това неговите съотборници се добраха до победата с голове на Фернандо Варела (81) и Елдон (90+1).

Така след получените резултати в последния трети кръг ЮАР финишира на първо място с 5 точки и по-добра голова разлика от втория Кабо Верде, който също има 5 пункта. Мароко остана трети с 3 точки и без загубен мач, а Ангола е на последна позиция със само една спечелена точка.