Един от фаворитите за трофея Кот д'Ивоар разби Тунис с 3:0 във втория и за двата тима мач от Група D на турнира за Купата на африканските нации в ЮАР.

Селекционерът на „слоновете”, които с успеха си вече докосват 1/4-финалите на надпреварата, Сабри Ламуши остави сред резервите звездата Дидие Дрогба и го пусна в игра чак в средата на второто полувреме.

Кот д’Ивоар наложи натиск още след първия съдийски сигнал на стадион „Роял Бафокенг” в Рустенбург и в самото начало Саломон Калу пропусна отблизо с глава. В 18-ата минута „слоновете” поведоха, след като централният нападател на Анжи (Махачкала) Ласина Траоре направи перфектно двойно подаване с нападателя на Арсенал Жервиньо, който вкара за 1:0. Последваха нови пропуски на Кот д'Ивоар и няколко блестящи спасявания на тунизийския страж Бен Шерифия.

След почивката картината на терена не се промени особено, но Кот д’Ивоар успя да вкара нови два гола едва в самия край на мача. В 87-ата минута халфът на Манчестър Сити Яя Туре бе точен за 2:0, а в последната 90-а минута Жервиньо асистира на нападателя на Хановер Дидие Я Конан, оформил крайното 3:0.

С този си успех Кот д'Ивоар е лидер в групата с 6 точки, а Тунис има 3. По-късно тази вечер играят Того и Алжир, загубили първите си срещи.