Шампионът Замбия стартира с грешна стъпка защитата на титлата си от Купата на Африканските нации, след като в мач от Група “С” на турнира направи 1:1 с аутсайдера Етиопия.
 
“Черните лъвове” дори можеше да поднесат още по-голяма изненада, тъй като пропуснаха дузпа през първото полувреме. Тимът на Севнет Бишав игра повече от 50 минути с човек по-малко, след като вратарят Джемал Тасеу получи червен картон.
 
В 25-ата минута Етиопия получи шанс да открие резултата. Вади Дегла беше фаулиран в наказателното поле от Чисамба Лунгу, но ударът на Саладин Саид от дузпа беше спасен от Кенеди Мвеене.
 
Десет минути по-късно етиопците останаха с човек по-малко, след като вратарят Джемал Тасеу беше изгонен от игра заради груб фаул срещу Лунгу извън наказателното поле. При нарушението вратарят получи контузия и беше изнесен на носилка.
 
Точно преди почивката Замбия се възползва от численото си предимство и откри резултата. Колинс Мбесума се измъкна от опеката на двама защитници и стреля покрай резервния вратар Зерихун Таделе.
 
Второто полувреме не беше толкова интересно и това успокои играта на “медните куршуми”. Етиопците обаче се възползваха и в 65-ата минута Адане Гирма изравни, след като беше изведен на добра позиция в наказателното поле на Мвеене и с прецизен удар прати топката във вратата.
 
Замбия се опита да възстанови аванса си и дори имаше претенции за дузпа след падане на Мбесума в наказателното поле, но съдията Ерик Отого Кастане от Габон показа жълт картон за симулация. Кристофър Катонго с глава стреля над вратата от чиста позиция.
 
1_14.jpgЗамбия – Етиопия 1:1
1:0 Колинс Мбесума (45+3), 1:1 Адане Гирма (65)
 

Замбия: 16.Мвеене, 5.Химоонде, 4.Мусонда (60–7.Я. Муленга), 13.Сунзу, 6.Нкаусу, 8.Шанса (75–23.М. Муленга), 17.Калаба, 19.Синкала, 11.Катонго (84–20.Маюка), 9.Мбесума, 3.Лунгу
 
Етиопия: 22.Тасеу, 4.Бутако, 5.Хайлу, 17.Тесфайе, 12.Елиас, 19.Адане Гирма, 14.Тешоне (90+3–13.Ибрахим), 8.Мегерса, 7.Саид, 9.Кебеде (64–21.Хитса), 18.Бекеле (39–23.Таделе)
 
Нелспруит, стадион „Мбомбела”
Съдия: Ерик Отого Кастане (Габон)
Жълти картони: Мусонда, Сунзу, Мбесума и Лунгу (Замбия); Бутако и Хайлу (Етиопия)
Червен картон: Тасеу (Етиопия)