Саутхемптън допусна обрат и разгром у дома от Челси с 1:5 в среща от третия кръг на турнира ФА Къп. Така „светците” отпаднаха от надпреварата за сметка на миналогодишния победител, който успешно продължава да защитава трофея си. Страхотен дебют за „сините” от Лондон направи Демба Ба (35, 52) с два гола, а Франк Лампард (84-дузпа) вкара последното попадение в мача и изравни рекордна на клубната легенда Кени Диксън от 193 попадения. Останалите голове за Челси бяха дело на Виктор Моузес (45+2) и Бранислав Иванович (52), а за „светците” се разписа Джей Родригес (22).

Отборите се изправиха един срещу друг за първи път от 2005 година, след като срещата от Висшата лига, която трябваше да се състои на 15 декември, бе отложена заради участието на европейския клубен шампион в Световното клубно първенство.

Двубоят на „Сейнт Мерис” започна в спокойно темпо и през първите 20 минути не се случи нищо сериозно. В 22-ата минута обаче доста изненадващо домакините поведоха, след като Пънчън изведе с фантастичен пас Джей Родригес, който не сгреши сам срещу Рос Търнбул за 1:0. Последва натиск на гостите, които успяха да изравнят в 35-ата минута, когато белгийският национал Еден Азар нахлу на скорост в наказателното поле на Саутхемптън и подаде към Мата. Испанският национал пробва прехвърлящ удар, но топката се удари в рамото на вратаря Артур Боруц и попадна в краката на дебютиращия за Челси в този мач Демба Ба, който на празна врата изравни за 1:1. Малко след това нигериецът Виктор Моузес можеше да направи пълен обрат за Челси, но мощният му удар по земя бе отразен от Боруц. Във втората минута на добавеното време на първата част обаче Моузес все пак записа името си сред голмайсторите за 1:2.

Челси започна силно второто полувреме, като в 52-ата минута Хуан Мата центрира отляво в наказателното поле на домакините и Бранислав Иванович надскочи противников бранител, за да вкара с глава за 1:3. В 61-ата минута лондончани се възползваха от груба грешка в отбраната на „светците” и Демба Ба вкара втория си гол в мача за 1:4. Така на практика играчите на Рафаел Бенитес си решиха мача, но въпреки това имаше време и за Франк Лампард да се изравни по голове с клубната легенда Кени Диксън. В 84-ата минута Лампард си изработи дузпа, след като при опит за негово подаване бранител на домакините игра с ръка в собственото си наказателно поле и съдията Майк Дийн посочи бялата точка. Лампард реализира хладнокръвно 11-метровия наказателен удар за крайното 1:5 и регистрира своя гол номер 193 в общо 571 мач за Челси. Толкова попадения има и клубната легенда Кени Диксън. Лампард е само на 9 гола от рекорда на Боби Тамблинг, който е най-резултатният играч в историята на Челси.