ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Литекс постигна минимална победа с 1:0 при гостуването си на Спартак (Варна) за първия 1/8-финал от турнира за Купата на България. Не това обаче е най-важното, а грозният екшън, разиграл се по трибуните малко преди края на двубоя. В 70-ата минута агитката на "соколите" влезе на трибуните и издигна няколко транспаранти, насочени към ръководството на клуба.

"Свобода за Спартак Варна!" и "Вън мафията от Спартак!", бяха надписите, които явно изнервиха ръководните фактори на варненския клуб. Резултатът беше много грозен - в 85-ата минута при феновете на домакините нахлуха стюарди и настана масов бой.

Георги Миланов отбеляза единственото попадение в срещата, разписвайки се в 22-ата минута на двубоя, игран пред около 500 зрители на стадион "Спартак".

"Оранжевите" надиграха втородивизионния си съперник с доста пестелива игра. Наставникът Христо Стоичков направи три промени в състава, давайки шанс като титуляр по десния фланг на 16-годишния младок Кирил Десподов. Сред избраниците му попаднаха също халфът Томи Костадинов и бранителят Кирил Динчев, а в групата за мача бяха записани и четири нови момчета от академията на ловешкия клуб.

Устремът на домакините беше охладен в 22-ата минута, когато Георги Миланов откри резултата. Националът завърши отлично разиграване от корнер и с премерен шут от границата на пеналта наказа "соколите" - 0:1.

На тежкия терен логично скоростен и техничен футбол нямаше как да се покаже и до края на полувремето интересни моменти и пред двете врати липсваха.

Втората част започна с куриозна ситуация. Неособено динамичното темпо на двубоя беше нарушено от близо 5-минутно прекъснаване заради нахлуването на терена на бездомно куче, което с дружни усилия футболистите прогониха. Песът дори прекара известно време до Стоичков край резервната скамейка на Литекс, където пък домакините се бяха погрижили за комфорта на Камата и му постлаха килимче.

В 60-ата минута "соколите" за малко щяха да изравнят резултата, но Георги Станчев отблизо нацели напречната греда на вратата, пазена от Илко Пиргов. В ответната атака Георги Миланов опита атрактивна задна ножица, но ударът му мина покрай страничния стълб.

В 69-ата минута Армандо Ваюши можеше да покачи преднината на Литекс, но се засуети и от непосредствена близост пропусна чист гол. Стоичков пусна в хода на срещата Герасим Заков, Борислав Борисов и юношата Кристиян Петков. "Оранжевите" продължиха да атакуват, но до нов гол така и не се стигна. Въпреки това избраниците на Камата постигнаха победа и с единия крак се класираха на 1/4-финалите за Купата на България. Реваншът е след две седмици в Ловеч.

Спартак (Варна) - Литекс 0:1
0:1 Георги Миланов (22)

Двубоят по минути
1 - svirkata.jpg Начало на мача!
18 - Добра контраатака на гостите от Ловеч. Исмаил Иса извежда Армандо Ваюши, албанецът обаче се засуетява и не успява да отправи удар към вратата на Спартак.
22 - topka.jpg ГОЛ! Литекс повежда - 0:1! Националът Георги Миланов се разписва след отлично разиграване от корнер.
40 - jalt.jpg Жълт картон за Армандо Ваюши.
43 - jalt.jpg Жълт картон и за играча на "соколите" Димо Димов.
45 - Край на първото полувреме.

46 - svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
60 - ГРЕДА! При изпълнение на корнер Георги Станчев е оставен непокрит и удря напречната греда на вратата на Литекс.
61 - Атрактивно изпълнение на Георги Миланов със задна ножица, топката минава встрани от вратата.
65 - smqna.jpg Стоичков извършва първа смяна. Герасим Заков влиза на мястото на Исмаил Иса.
69 - Ваюши се оказва в непосредствена близост до вратата на "соколите", но се забавя с удара си и изпуска да отбележи.
70 - Агитката на Спартак, която продължава да се обявява срещу ръководството на клуба и не посещава мачовете на "соколите", се появи на стадиона. Привържениците издигнаха плакат: "Свобода за Спартак Варна!"
70 - smqna.jpg Кирил Десподов е заменен от Борислав Борисов.
85 - Стюарди нахлуха при феновете на Спартак и настана бой! Стюардите скъсаха един от опънатите лозунги на феновете срещу ръководството на клуба.
90 - Кристиян Петков заменя Ваюши.
90 - Край на мача. Литекс победи Спартак във Варна с 1:0.

2_1.JPG
СПАРТАК (Вн): 31.Мирослав Марков, 17.Стоян Георгиев, 21.Калоян Иванов, 16.Мартин Димов, 55.Станислав Иванов, 10.Диан Кателиев, 20.Мартин Цирков, 14.Димо Димов, 8.Георги Димитров, 27.Георги Станчев, 5.Венцислав Маринов
Резерви: 1.Генко Славов, 11.Кристиян Радев, 28.Филип Костадинов, 23.Станислав Желязков, 22.Беадир Беадиров, 18.Ерхан Мехмед, 77.Десислав Дяков
Треньор:
 Румен Димов


lit.jpg
ЛИТЕКС: 1.Илко Пиргов, 2.Кирил Динчев, 4.Васил Божиков, 18.Илия Миланов, 33.Николай Бодуров, 6.Симеон Славчев, 15.Томи Костадинов, 9.Исмаил Иса, 14.Армандо Ваюши, 20.Кирил Десподов, 17.Георги Миланов
Резерви: 30.Евгени Александров, 21.Кристиян Петков, 23.М. Иванов, 3.Пламен Гълъбов, 16.Ивелин Аладжов, 11.Борислав Борисов, 10.Герасим Заков
Треньор: Христо Стоичков


Варна, стадион "Спартак" - 500 зрители
Съдия: Георги Кабаков
Жълти картони: Армандо Ваюши (Литекс)