Италианският сайт SportCafe24 публикува материал за българският нападател Валери Божинов, който е част от секцията “Паденията на боговете”, която е посветена на събитията и кариерите на футболисти, които вървят стремглаво надолу.

Заглавието на статията е "Валери Божинов – от бебе-феномен в Лече до Серия “Б” с Верона".


“Тази седмица ще говорим за Валери Божинов – обещаващият българин, който сега отново търси светлината на прожекторите.


Божинов е роден през 1986-а, година на аварията в Чернобил, на ембаргото срещу Либия, експлозията на космическата совалка "Чалънджър" и "Оскар" за филм за Африка.


Началото - 12-годишният Валери е дете-чудо на футбола, който се играе в малтийския Пиета. Забелязан е от спортния директор на Лече Панталео Корвино. Божинов е в действителност негово откритие. Може да изглежда рисковано, но Корвино вижда големия талант в неузрелия физически футболист и го взема в Лече. Градът се превръща в негов дом, място на детството и училището, докато играе в младежкия отбор. През 2002 година, едва на 15, дебютира в Серия “А”. 27 януари с фланелката на Лече срещу Бреша Божинов бие рекорда за най-млад чужденец с най-горното ниво на италианския футбол. Широката общественост започва да говори за българина.

Първият гол идва само 2 години по-късно – през 2004 година, преди да навърши 18 години. Лече губи с 1:2 от Болоня, а Божинов вкарва почетното попадение. Нападателят постепенно печели титулярно място и през сезон 2004/2005 успява да реализира 14 гола в 23 мача. Талантът му е забелязан в целия свят и преди да навърши 20 години е един от най-желаните играчи на пазара. В крайна сметка преминава във Фиорентина срещу 15 милиона евро.

Виола – Божинов започва добре, но няколко месеца след пристигането си, през април 2005 година, получава контузия. Завършва сезона само с 2 гола. Лятото е още по-лошо за българина, тъй като Фиорентина привлича Лука Тони. Италианецът бързо се превръща в любимец на всички и праща в забвение надеждите на младия Божинов.

През сезон 2005/2006 българинът реализира 9 гола в един сезон, а Фиорентина приключва на девето място сезона, който бе белязан от "Калчополи". 2006 година бе тежка за българина, който предизвика скандал в клуба с изказванията си и вбеси ръководството на “виолетовите”.

През юли 2006 година е даден под наем на Ювентус, който изпада за пръв път в историята си в Серия “Б”. Българинът записва 18 мача и вкарва 5 гола. Твърде малко, за да убеди шефовете на Ювентус да го задържат при завръщането си в Серия “А”.

Завръща се във Флоренция, но отказва да поднови договора си с клуба. Отново влиза в конфликт с шефовете на клуба и бързо се озовава на пазара. През август 2007 година подписва договор с Манчестър Сити.

”Гражданин” – Още в началото на сезона Божинов получава травма, която го вади за целия сезон. Впоследствие получава контузия в ахилесово сухожилие в мач срещу Астън Вила. Това му коства още 6 месеца извън терените. Най-накрая се завръща на терена през март 2009 година.

Манчестър Сити решава да го прати в края на сезона под наем в Парма за една година, където записва 30 мача и вкарва 8 гола. Това убеждава пармалатите да го откупят. Следващият сезон Божинов разочарова и вкарва едва 3 гола. Следва трансфер в Спортинг (Лисабон)

В Португалия – Вкара общо 3 гола за “лисабонските лъвове” и направи куп скандали. Португалците набързо го пращат под наем в Лече, който го откри за футбола. Така и не показва това, което са свикнали да виждат от него феновете на Лече. В края на сезона се завръща в Спортинг, където обаче не го искат. Пратен е под наем във Верона за сезон 2012/2013.

Божинов дебютира за националния отбор през 2004 година, вкарал е 7 гола в 39 мача.

От тази кратка биография се вижда, че само с талант не става. Той трябва да се развива с времето и да се управлява правилно. Божинов така и не успя да оправдае големите очаквания към него. Проблемите могат да се търсят в неговия характер, но трябва да признаем, че страда от прекалено лош късмет и няколко тежки контузии, които пречат да се развие. На 26 години във Верона е може би точното време и място да се опита най-накрая да покаже това, което Корвино е видял в него в Малта, когато Божинов е бил на 12 години."